21 Ağustos 2005 21:00

Peşmergeye 'etnik temizlik' iddiası

Amerikan Washington Post gazetesi, Kürt peşmergelerin Kuzey Irak'ta bölgelerini kontrol altına almak üzere Türkmenler ve diğer gruplar üzerinde yıldırma faaliyetine giriştiğini yazdı.

Paylaş
Amerikan Washington Post gazetesi, Kürt peşmergelerin Kuzey Irak'ta bölgelerini kontrol altına almak üzere Türkmenler ve diğer gruplar üzerinde yıldırma faaliyetine giriştiğini yazdı. Gazete, ülkenin güneyinde de Şii milislerin, rakiplerine benzer şekilde davrandığına işaret etti. Haberde, grupların bulundukları bölgeleri tamamen kontrol altına almak amacıyla diğer etnik ve siyasi gruplar üzerinde adam kaçırma, cinayet ve diğer yıldırma faaliyetlerine giriştiği kaydedildi. Haberini siyasi liderler, insan hakları grupları ve yakınları tutuklananların ifadelerine dayandıran gazete, peşmergelerin Kuzey Irak'ta Türkmen, Sünni Arap ve diğer gruplara mensup yüzlerce kişiyi kaçırarak bölgedeki 5 cezaevinde topladığını belirtti. İnsan hakları grupları; kaçırılan kişilerin Musul'da toplandıktan sonra Kuzey Irak'taki Erbil, Süleymaniye, Dohuk, Akra ve Şaklava kentlerindeki cezaevlerine hapsedildiğini anlattılar. Bu şekilde kaçırılarak hapsedilenlerin sayısının 500 civarında olduğu tahmin ediliyor. Washington Post, aslında Irak güvenlik güçlerine mensup olan peşmergelerin "Kürt çıkarlarına aykırı davrandığını düşündükleri yetkilileri ve siyasi liderleri dövdüğünü ve tehdit ettiğini" de öne sürdü. Görgü tanıklarına dayanılarak verilen bir örnekte, yüzü gözü kanlar içindeki bir yetkilinin, bu halde bir kamyonetin arkasında bir kasabada ibret olsun diye dolaştırıldığı belirtildi.

ABD'ye sitem Betnahreyn adlı insan hakları grubunun yöneticisi Nahreyn Toma, gazeteye açıklamasında, Kürt peşmergelerinin tutumunun "ABD'nin güvenilirliğini zedelediğini" söyleyerek, "Saddam Hüseyin ile Kürtlerin uyguladığı yöntem arasında fark görmüyorum. Artık kimse Amerikalılarla çalışmak istemiyor. Neden? Çünkü Amerikalılar, gücü Kürtlere ve Şiilere verdiler. Başka hiç kimsenin bir hakkı yok" iddiasında bulundu. Iraklı Kürt yetkili Kerim Sincari ise, Kürt cezaevlerinde hapsedilenlerin terör sanıkları olduğunu ve bu kampanyanın aslında ABD desteğindeki Irak hükümetince başlatıldığını söyledi. ABD'li yetkililer, yargısız tutuklamalar konusunda ABD'nin hiçbir rolü olmadığını öne sürdüler. Washington Post, Güney Irak'ta da Şii milislerin, siyasi ve etnik rakiplerine karşı peşmergeler gibi davrandığını ve bazı kişilerin öldürüldüğünü kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

İranlı Kürtler ayakta

SONRAKİ HABER

İşkence emri yukarıdan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...