17 Ağustos 2005 21:00

Aslan değil tavşanmış!

Doğu Almanyalı seçmenleri 'aptal dana' olarak niteleyen CSU Genel Başkanı Edmund Stoiber, kamuoyu önünde rezil oldu. Sol Parti'nin başbakan adayını canlı yayında 'düelloya' davet eden Stoiber, daha sonra canlı tartışmadan kaçtı ve 'yazılı tartışma' önerdi.

Paylaş
Günlerdir Doğu Almanya'daki seçmenleri aşağılayan CSU (Hıristiyan Sosyal Birlik) Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber, kendini rezil etti. 2002 genel seçimlerine CDU/CSU başbakan adayı olarak katılan ve 9 bin oy farkıyla kaybeden Stoiber, bunun suçlusu olarak uzun süredir Doğu Almanya'daki seçmenleri gözüne kestirmişti. Dört yıldan bu yana bu konuda kendini tutan Stoiber'in sabrı, 2005 erken seçimlerinde Doğu Almanya'daki seçmenlerin yüzde 30'unun tercihlerini Sol Parti'den yana yapacağının ortaya çıkması üzerine taştı.

Halkı aşağıladı Stoiber, Doğu Almanya'nın Jena ve Eisenach şehirlerinde düzenlenen açık hava toplantılarında izleyicilere "Burada Lafontaine'nin afişleri var. Almanya'nın birleşmesine karşı olan o adamı kahraman gibi el üstünde mi dolaştırıyorsunuz? Yoksa siz delirdiniz mi? Sadece aptal danalar kendi kasaplarını seçerler" diye aşağılamıştı. Sözlerini Bavyera'da bir toplantıda tekrarlayan Stoiber "Pazar yerinde bulunanların bu söylediklerimi doğru anladıkları konusunda emin değilim. Eğer Bavyera'da bunları söyleseydim mutlaka doğru anlaşılırdım: Almanya'nın doğusundaki solcular ve cesaretsizlerin Almanya'nın kimin tarafından yönetileceğine karar vermeye hakları olmamalı" demişti. Düello daveti! Stoiber, son olarak Sol Parti'nin liste başı adayı Lafontaine'ye meydan okuyarak bir gazete aracılığıyla, "Onu, televizyon düellosuna davet ediyorum" açıklamasını yaptı. Kendi partisi içinden dahi, bu tekliften vazgeçmesi için yoğun baskı altına alınan Stoiber, birkaç gün sonra yanlış anlaşıldığını ve talep ettiği düellonun "gazetede birer gün arayla yapılabileceğini" söyledi. Ancak ok yaydan çoktan çıktığı için bu geri adım bir işe yaramayacak gözüküyor. Sol Parti merkezi ve Lafontaine, yaptıkları açıklamalarda, "Biz televizyonda düelloya hazırız. Böyle bir düelloyu yayınlamak için birçok kanal partimize başvurdu" dediler.

'Bavyera Aslanı' Bavyera Başbakanı'nın bu tutarsızlığı, Alman basınında alay konusu oldu. Günlük ticaret gazetelerinden Handelsblatt, gelişmeleri "Boğadan tavşana" başlığı altında yorumlarken Financial Times ise "Bavyera aslanı tavşan oldu" değerlendirmesini yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Acılı anneye kuşatma

SONRAKİ HABER

'Yılın askeri' ABD'de dehşet saçtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...