17 Ağustos 2005 21:00

Bağdat'ta ölüm kol geziyor

Bağdat'taki morga sadece temmuz ayı içinde 1100 sivilin cesedi getirildi. Bu korkunç rakam, ülke tarihinde daha önce görülmemiş bir ölüm oranını ifade ediyor.

Paylaş
Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan morga, temmuz ayı içinde 1100 sivil ceset getirildiği bildirildi. İngiliz gazetesi The Independent'ın manşet haberine göre bu rakam, ülkede daha önce görülmemiş bir düzeyde. Dahası, parçalanmış cesetler nedeniyle ölülerin yüzde 10 ila yüzde 20'sinin kimlikleri teşhis edilemiyor. Yetkililer, ocak ayından bu yana 500 isimsiz cesedi toprağa verdi. Haberi kaleme alan Robert Fisk, ABD'nin Nisan 2003'ten bu yana geçen süre içinde 1800 asker kaybettiğini hatırlatarak, tek bir ay içinde 1000'den fazla sivilin ölmesinin dehşetine dikkat çekti. Fisk'e konuşan bir Iraklı yetkili, "temmuz rakamları, Bağdat Tıp Enstitüsü tarihinin rekoru" diye konuştu. The Independent, Saddam Hüseyin'in ülkeye hükmettiği 1997, 1998 ve 1999 yıllarının temmuz aylarında, morga getirilen ceset sayısının 200'ün altında olduğunu kaydetti.

Çocukları rehin aldılar Bu arada, ABD askerlerinin, kuzeydeki Beyci kenti yakınlarında 5 Iraklı çocuğu rehin aldığı öğrenildi. Irak polisi, işgalcilerin Mezra köyünü kuşattıktan sonra 10 yaşın altında 5 çocuğu rehin aldığını bildirdi. Bir polis kaynağı, "Daha sonra hoparlörlerden halka, geçen hafta bir bombalı saldırıdan sonra ABD askerlerinin ölümünü kutlayan bazı çocukların kendilerine teslim edilmesini istediklerini duyurdular" dedi. Amerikalı yetkililer ise, böyle bir olaydan haberdar olmadıklarını öne sürdü. Geçen hafta, Beyci yakınlarındaki bombalı saldırıda 4 ABD askeri ölmüş, 6 asker yaralanmıştı.

İşçilere yaylım ateş Bağdat'ta ise, bir grup Iraklı işçi, ABD askerlerinin yaylım ateşiyle karşılaştı. İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Alavi semtindeki işgal askerlerinin, bir grup işçiyi taradığını bildirdi. Olayda yaralanan bir işçi ise, kendilerine helikopterlerden ateş açıldığını anlattı. Amerikan saldırısında 26 işçi yaralandı. Saldırganların, işçileri "direnişçi" sandığı tahmin ediliyor. Pazartesi akşamı eski başbakan İyad Allavi'ye saldıranların ise, direnişçi değil Irak Milli Muhafızları olduğu anlaşıldı. Allavi'nin bürosundan yapılan açıklamada, bu tip saldırıların Bağdat hükümeti tarafından desteklendiği suçlaması yöneltildi. Silahlı saldırıda, Allavi'nin iki koruması yaralanmıştı.

Cezaevinde ölüm Diğer yandan, başkentteki Ebu Garib Cezaevi'nde bir Iraklı tutuklu öldürüldü. ABD ordusu, 20 yaşındaki tutuklunun "diğer tutuklular tarafından öldürüldüğünü" öne sürdü. Adı açıklanmayan Iraklının işkence altında ölmüş olabileceği belirtiliyor.

Başkentte kanlı gün Dün Bağdat merkezinde bomba yüklü 3 araçla eşzamanlı saldırılar düzenlendi. Patlamalarda 43 kişi öldü, 76 kişi yaralandı. Yetkili-ler, ölü sayısının artabileceğini, olay mahallinde yanık ceset parçaları toplandığını belirttiler. İlk iki saldırı, Bağdat'ın merkezindeki Nahda otobüs istasyonunda, üçüncü saldırı aynı bölgedeki El Kindi hastanesi yakınlarında düzenlendi. Diğer saldırılarda ise 6 Irak askeri ile 2 Amerikan askerinin öldürüldüğü bildirildi. Polis açıklamasına göre, 6 Irak askeri, Kerkük'teki askeri üsse giderken yolda araçlarına otomatik silahlarla ateş açılması sonucu öldü. Bağdat'ın güneybatı kesiminde önceki gün bir ABD askeri öldürülürken, diğer ABD askerinin Musul'da öldürüldüğü açıklandı. Kanada Başbakanı Paul Martin, Irak'taki Kanadalı rehine Zaid Mirvali'nin öldürüldüğünü açıkladı. Martin, 2 Ağustos'ta rehin alınan, Kanada ve Irak vatandaşı Mirvali'nin öldürülmesini kınadı.


Şeytan ekseni fiyaskosu Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Bush'un, bundan 3,5 yıl önce dile getirdiği "şeytan ekseni" kavramına konu olan ülkelere ilişkin politikalarında önemli başarısızlıklar yaşandığı yorumunu yaptı. Gazetedeki analizde, söz konusu 3 ülkenin İran, Irak ve Kuzey Kore olduğu hatırlatılarak, "Kuzey Kore'yi nükleer silahlarını bırakmaya zorlamayı amaçlayan görüşmeler anlaşmaya varılamadan sona erdi. İran, uranyum dönüştürme işlemine yeniden başladı. Irak'ta gerilla savaşı sürerken, müzakereciler, anayasa taslağını zamanında hazırlayamadı" denildi.

ÖNCEKİ HABER

'İlk bakışta' algılama var mıdır?

SONRAKİ HABER

Acılı anneye kuşatma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...