14 Ağustos 2005 21:00

Fransa'dan üç şart

Fransa Türkiye için öne sürdüğü "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımalı" koşulundan geri adım atarak "tanıma iradesi ortaya koymalı" derken, resmi bir başka yazı ile de Müzakere Çerçeve Belgesi'nde üç kritik değişiklik yapılmasını istedi.

Paylaş
Fransa Türkiye için öne sürdüğü "Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımalı" koşulundan geri adım atarak "tanıma iradesi ortaya koymalı" derken, resmi bir başka yazı ile de Müzakere Çerçeve Belgesi'nde üç kritik değişiklik yapılmasını istedi. Değişiklik istekleri "Müzakerelerin ucu açık olduğu ifadeleri güçlendirilsin", "Üyelik dışında alternatif gösterilsin" ve "Üye ülkeleri absorbe etme kapasitesi zikredilsin" şeklinde sıralandı. Avusturya da "bu taleplere katılıyorum" yazısını gönderdi. Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin başlayacağı 3 Ekim öncesinde gündeme damgasını vuran Fransa'nın, "Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımalı" çıkışından geri adım attığı ortaya çıktı. ABhaber sitesi; AB'nin Türkiye kararını şekillendireceği 24 Ağustos'taki COREPER yani AB Daimi Temsilciler Toplantısı ve 1 Eylül'deki Dışişleri Bakanları Toplantısı için yaptığı hazırlıklar çerçevesindeki iç yazışmalarını yayınladı. Türkiye ile 3 Ekim'de açılması beklenen müzakerelerin kaderini belirleyecek yazışmalarda Fransa yeni bir tutum ortaya koydu. Başbakan Dominique de Villepin'in, "Türkiye müzakerelere başlayabilmek için önce Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımalı" açıklamasının aksine Fransa "AB ülkelerine gönderdiği bir "non-paper" yani gayri resmi bir yazıda farklı bir pozisyon ortaya koydu. Fransa Türkiye'nin 3 Ekim için doğrudan Kıbrıs Rum Kesimi'ni "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak tanıması gerektiğini değil "tanıma yönünde irade beyanında bulunmasının tartışılması" gerektiğini belirtti. ABhaber'e konuşan bir Fransız kaynak, bunun ne anlama geldiği konusunda şu değerlendirmeyi aktardı: "Biz, Ankara Anlaşması Ek Protokolü'nün Türkiye tarafından imzalanmasını Türkiye'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanınması yönünde attığı bir ilk adım ve bu yönde ortaya koyduğu bir siyasi irade olarak istedik. Ancak Türkiye bu şartı yerine getirirken yayınladığı deklarasyonla önem atfettiğimiz ikinci konuyu hiçe saydı. Bu nedenle Türkiye'nin irade beyanını yeni bir adımla ortaya koymasını isteyeceğiz. Bu nasıl olur, tartışılır. Ancak önerimiz 17 Aralık gecesinde ortaya koyduğumuz Ek Protokol'e benzer yeni bir beyan ile Türkiye'nin bu konuda bir adım atmasıdır." Avusturya da, Fransa'nın bu değişiklik taleplerine katıldığını ileterek çerçeve belgesinde değişiklik yapılmasını istedi. Bu gelişmeleri değerlendiren İngiliz kaynaklar ise bu taleplerin karşılanabileceği değerlendirmesini şöyle ifade etti: "AB Dönem Başkanı olarak her türlü talebi dikkate almak zorundayız. Bunlar tartışılacak, bir orta yol bulunmaya çalışılacak."


BM VE AB'YE MEKTUP Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu'nun, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve AB üyesi ülkelere mektup göndererek, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın asıl amacının çözüm ve yeniden birleşme değil, KKTC'nin tanınması olduğunu iddia ettiği bildirildi. Rum basınında çıkan haberlere göre, Yakovu, "bilgilendirme" amaçlı mektubunda, "Talat'ın Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması talebinin arkasında KKTC'nin tanınması niyetinin yattığını kabul ettiğini" öne sürdü. Haravgi gazetesinin haberine göre Yakovu, mektubuna, Cumhurbaşkanı Talat'ın New Anatolian gazetesindeki açıklamalarının, "Brüksel'deki müzakereler sırasında kuzeydeki liman ve havaalanlarının açılması ve Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılmasına karşılık Maraş'ın iadesini önerdiği" şeklindeki kısmını da ekledi. Gazete, "Türk tarafının gerçek niyetlerine ilişkin bilgilendirme seferberliği" çerçevesinde Rum meclisinin de harekete geçmesinin beklendiğini, meclis başkanı Dimitris Hristofyas'ın yabancı ülke parlamentolarını "bilgilendirme" görevini üstlendiğini yazdı.


FRANSA'NIN ŞARTLARI
  • Müzakerelerin ucu açık olduğu ifadeleri güçlendirilsin
  • Üyelik dışında alternatif zikredilsin
  • Üye ülkeleri absorbe etme kapasitesine atıfta bulunsun

  • ÖNCEKİ HABER

    Yoksullarla alay etti!

    SONRAKİ HABER

    Anayasa değişikliği tartışma yaratacak

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...