14 Ağustos 2005 21:00

Bu da ücret ayrımcılığı

Babacan bir yandan bölgede geri kalmışlığın önlenmesi için patronlara yatırım çağrısı yaparken bir taraftan da bölgesel asgari ücret uygulamasını dile getirerek ücret ayrımcılığı önerdi.

Paylaş
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, patronlara Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yatırım çağrısı yaptı. Hükümetin üzerine düşeni yapacağını söyleyen Babacan, bunun başında bölgesel asgari ücret uygulamasının geldiğini dile getirdi. Babacan gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Babacan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin gelişimini bölgesel asgari ücret uygulamasına bağladı. Patronların bu bölgede yatırım yapması gerektiğini söyleyen Babacan, hükümetin de patronlara yardım için bu konuda üzerine düşeni yapacağını ifade etti. Demokrasi, insan hakları ve özgürlük kavramlarının işlemesi için öncelikle bölgedeki ekonomik göçün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Babacan, bunun içinde istihdamın hızlı bir şekilde oluşturulması gerektiğini söyledi. Önceki dönemlerde hatalar olduğunu ve bunu kabul ettiklerini ifade eden Babacan şöyle devam etti: "Bir başka ayak da işin ekonomik ayağı, istihdam ayağı. Bunun da yolu mutlaka özel sektör yatırımlarından geçiyor. Ben buradan özel bir davet de yapmak istiyorum. İşadamlarımızı bu bölgeye daha çok yatırım yapmaya çağırıyorum. Bu Türkiye'deki bölgesel kalkınmışlık farklarının giderilmesindeki en önemli ayaklardan biri olacaktır. Biz devlet olarak üzerimize ne düşerse yaparız. Bölgesel asgari ücretlerimiz, bu Ankara Sanayi Odamız'ın da gündeme getirdiği ve ısrarla savunduğu bir konu. Ben bunun da masaya yatırılıp, irdelenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bütün yönleriyle incelenmesinde fayda var."

Hükümetin gündeminde Bir ailenin aylık harcamasının, Türkiye'nin her bölgesi için eşit olmadığını ileri süren Babacan, bu durumun sadece Türkiye'de değil tüm dünya ülkelerinde böyle olduğunu savundu. Bakan Ali Babacan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun konuyu gündemine aldığını açıkladı.


CARİ AÇIK SORUN DEĞİLMİŞ Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'de Cari İşlemler Açığı'nın bulunduğunu ama bu açığın fazlasıyla finanse edildiğini savundu. Bakan, Türkiye gibi AB'ye yeni üye olan büyük ekonomiye sahip diğer ülkelerin de benzer açıklar yaşadıklarını ileri sürerek, bunun yatırım ürünleri ithalatından kaynaklandığını söyledi. Ekonomi iyi! Hükümetleri dönemi içinde Türkiye ekonomisinde önemli ilerlemeler sağlandığını, halen dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerinden biri olmalarına karşın, Türkiye'nin en kronik sorunu olan enflasyonu, bir kuşağın göremediği oranda düşürdüklerini ileri süren Babacan, seçimler öncesinde yüzde 66 düzeyinde olan reel faizleri de, yüzde 10'ların altına çektiklerini söyledi. Özel sektör odaklı, verimlilik artışına dayalı bir ekonomik büyüme sağladıklarını savunan Babacan, Maastricht kriterleri açısından bütçe açığı hedefini 2006'da yakalayacaklarını, borç stokuna ilişkin Maastricht kriterini de 2007'de yakalayacaklarını tahmin ettiklerini iddia etti.

ÖNCEKİ HABER

'Çekilelim' diyen generale Bush azarı

SONRAKİ HABER

TZD: Fındıkta sorun yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...