11 Ağustos 2005 21:00

Kolera salgını örtbas edildi

Ankara'da görülen 100'e yakın kolera vakası kontrol altına alındı. Hastalık Meclis gündemine bile taşınırken, Sağlık Bakanlığı sessizliğini koruyor.

Paylaş
Ankara'daki kolera vakaları kontrol altına alındı, ancak Sağlık Bakanlığı "kolera vakası görülmediği" yönündeki açıklamasından bu yana sessizliğini koruyor. Numune Hastanesi'de çalışan hekimlerin gazetemize verdiği bilgilere göre ise, 20'si Numune Hastanesi çalışanı olmak üzere 100 kişide kolera vakası görüldü. Numune'ye ishal şikayetiyle başvuran vatandaşların bir kısmında da kolera tespit edilirken, hastanede yatan hastalar, refakatçileri ve hastane çalışanlarının da koleraya yakalanması, hastalığın hem hastane içi hem de hastane dışındaki faktörlerden kaynaklandığı şüphesini doğuruyor. Numune Hastanesi Başhekimi Mahmut Koç ise iddiaları reddederek kolera vakası görülmediğini ileri sürdü.

Temizlik harekatı Hastalığa yol açtığından endişe edilen su deposu temizlenirken, yemekhanede su damacanalarla servis edilmeye başladı, yemeklerde de bir düzelme görüldü. Kolera olan hastaların evlerine gidilerek dosyalama çalışması yapıldı ve hastalığın daha fazla yayılmaması için önlem alındı. Bu konuda yapılan çalışmalar, hastalara ilişkin belgeler ve tetkik sonuçları, İntaniye Kliniği'nde çalışan hekimler de dahil olmak üzere Numune çalışanlarından saklanırken, "VK" olarak kısaltılan "Vibrio Kolera", belgelerde ve yazışmalarda "KV" olarak şifrelendi. Böylece koleranın varlığı gizlendi. Sağlık ocaklarında çalışan pratisyen hekimlerden edindiğimiz bilgiye göre de, kolera endişesinin gündeme gelmesi ile birlikte Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık ocaklarından "ishal şikayetiyle gelen vatandaşlardan gayta (dışkı) kültürü" almasını istedi. Kültürler incelenmek üzere laboratuvarlara gönderilirken, sağlık ocaklarına laboratuvar sonuçları iletilmedi.

1994'te 'eltor' denmişti Numune Hastanesi'nden isminin yayınlanmasını istemeyen bir hekim gazetemize şu açıklamayı yaptı: "1994'te Ankara'da görülen kolera salgınına da "eltor" denmişti. Eltor zaten koleradır. Şimdi de KV yerine VK yazıldı. İshal vakalarında geçen yıllara oranla bir artış yok. Eğer kolera yoksa neden evlere gidilerek dosyalama çalışması yapıldı? Hastanede su deposu temizlenerek, damacana suyu kullanılmaya başlandı. Sonuçta önlem alındı ama kolera gizlendi. Vakaların üzerine gidildi ama potansiyel vakalar ne olacak? 'Koleranın varlığı uluslarası alanda sıkıntı yaratır, turizm ve ihracat zarar görür' kaygılarından dolayı kolera gizleniyor olmalı"

Başhekim: Kolera yok Numune Hastanesi Başhekimi Mahmut Koç ise kolera vakası olmadığını, olmayan bir şeyin de gizlenemeyeceğini savunarak, "Olsa söyleriz niye gizleyelim. İshal vakaları vardı onlar da kontrol altına alındı. Benim de ishal olduğum yemekten dolayı yemek şirketini uyardık. Su deposu da ASKİ tarafından periyodik olarak kontrol ediliyor. İshal vakası arttığından biraz daha titizlendik, kolera olduğu için değil" dedi.


'Sorunlar gizlenerek çözülmez' SES Genel Başkanı Köksal Aydın, Sağlık Bakanlığı'nın sessizliğinin ticari kaygılardan kaynaklı olduğunu belirterek, "İnsan sağlığı her şeyin üstündedir. Bu salgında ölüm vakası yaşanmadı, salgın çok büyümedi belki ama sorunlar gizlenerek çözülemez. Benzer hastalıkların yeniden ortaya çıkmayacağının garantisi yok. Çünkü koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmiyor. Kolera, sağlıkta dönüşümün bir anlamda iflasıdır. Toplumu esas alan, bilimsel sağlık politikaları esas alınmalı ve sorunlarla yüzleşilmeli" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan ruhsatsız fabrika açtı

SONRAKİ HABER

Silahlar koşulsuz sussun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa