11 Ağustos 2005 21:00

Başbakan ruhsatsız fabrika açtı

Başbakan ve Çevre ve Orman Bakanı'nın geçtiğimiz ay büyük bir törenle açılışını yaptığı Kocaeli'deki Nuh Çimento Fabrikası'nın ek tesisine, AKP'li belde belediyesinin verdiği ruhsat hakkında yargının yürütmeyi durdurma kararı aldığı ortaya çıktı.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından geçtiğimiz ay büyük bir törenle açılışı yapılan Nuh Çimento Tesisleri'nin 2. Enerji Santrali'nin hakkında mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği ortaya çıktı. Kocaeli'nin Körfez İlçesi Hereke Beldesi'nde bulunanan Nuh Çimento A.Ş. tesislerinde, yeni termik santral için yapılan ve santral için kullanılacak suyu Nuh Çimento'ya taşıyacak ''su terfi hattı projesi"nin ruhsatının iptali için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan davada, mahkeme bölgenin SİT alanı olması sebebiyle koruma kurulu kararı gerektiği ve bu onay olmadığı için yürütmeyi durdurmuş. Mahkeme kararı mayıs ayında verirken Başbakan ise açılışı 15 Temmuz'da yapmıştı. Bir başka deyişle Başbakan açılışı yaptığı sırada tesisin ruhsatı "yok"tu. Nuh Tesisleri hakkında Herekelilerce açılan birçok dava daha önce de gazetemizde yer bulmuştu.

SİT alanında inşaat Nuh Çimento A.Ş. Ulupınar membasını özelleştirme idaresinden satın alarak buradaki fabrika alanına getirerek depoya terfi etmek için su terfi hattı inşaa etti. Herekeli Kenan Değirmenci adlı vatandaş, Kocaeli İdare Mahkemesi'ne Hereke Belediyesi'nin su ihale hattına verdiği ruhsatın yürütmesinin durdurulması için dava açtı. Mahkeme bu talebi Kasım 2004'te reddetti. Değirmenci, karara itiraz ederek bu kez de Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bölge İdare Mahkemesi ise 16 Mayıs 2005 tarihinde Kocaeli İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu ve tesisin ruhsatı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme kararına göre Hereke Belediyesi SİT alanında ihale hattı için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü'nden yazılı izin beyan etti. Ancak mahkeme yasalara göre, "Tespit ve tecil edilen koruma alanları içinde inşaat ve tesisat yapılıp yapılamayacağı konusunda karar alma yetkisi koruma kurullarına aittir. Dosyada sunulan ve belediyece verilen inşaat izninin kurulca uygun bulunduğunu gösterdiği davalı tarafından belirtilen yazı koruma kurulunca bu konuda verilmiş bir kararı içermemektedir. Dolayısıyla bu alanda kurulun onayladığı herhangi bir inşaata izni yoktur" tespitini yaptı. Bunun üzerine mahkeme, "Dava konusu inşaat ruhsatı verilmesi işleminin yürütmesinin durdurulması isteminin reddine yönelik itirazın kabulüne, yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararın kaldırılmasına, işlemin yürütmesinin dava sonuna dek teminatsız olarak durdurulmasına oybirliği ile" karar verdi.

ÖNCEKİ HABER

Yahoo, "Alibaba"sına kavuştu

SONRAKİ HABER

Kolera salgını örtbas edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...