09 Ağustos 2005 21:00

BM'de yolsuzluk itirafları

1996-2003 yılları arasında Irak'a uygulanan 64 milyar dolarlık "petrol karşılığı gıda" programının düştüğü yolsuzluk batağı itiraf edildi.

Paylaş
1996-2003 yılları arasında Irak'a uygulanan 64 milyar dolarlık "petrol karşılığı gıda" programının düştüğü yolsuzluk batağı itiraf edildi. İki BM yetkilisi kendilerine yöneltilen yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarını kabul etti. Kuveyt saldırısının ardından BM yaptırımları uygulanan Irak'ın ekonomisine büyük darbe vuran plan çerçevesinde en çok ABD şirketleri kâr etmişti. Yolsuzluk raporlarının son zamanlarda artmasının sebebinin ABD'nin özellikle İran konusunda 'ılımlı' davranan BM'yi dize getirmeyi amaçlaması olduğu yorumları yapılıyor.

Bir gün önce istifa 64 milyar dolarlık "petrol karşılığı gıda" programını yöneten Rum asıllı BM yetkilisi Benon Sevan da rüşvet almakla suçlandı. Sevan raporun açıklanmasından bir gün önce istifa etmişti. Komisyon raporunda, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a Sevan'ın dokunulmazlığını kaldırmasını tavsiye etti. Rum asıllı Sevan hakkında Manhattan Bölge Savcılık Bürosu tarafından da soruşturulma yürütülüyor. Sevan'ın 1998 Aralık'tan 2002 Ocak ayına kadar yaklaşık 148 bin dolar rüşvet aldığı tahmin ediliyor. Komisyon daha önceki raporunda, Annan'ın oğlu Kojo'yu Irak'taki program için çalışan bir şirketle ilişkilerini gizlemeye çalışmakla suçlamıştı.

Yüzbinlerce dolar rüşvet Eski BM yetkilisi Alexander Yakovlev, ABD'de yargılandığı mahkemede ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, kendisine yöneltilen, "BM müteahhitlerinden yüzbinlerce dolar rüşvet alma", "suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma", "dolandırıcılık" ve "kara para aklama" suçlamalarının hepsini kabul etti. Dokunulmazlığı kaldırılan Yakovlev'in 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi. Yakovlev, BM müteahhitlerinden 950 bin dolar rüşvet almakla suçlanıyordu. Soruşturmacılar, rüşvet olayının Irak'taki 67 milyar dolarlık petrol karşılığı gıda programıyla ilişkisinin bulunmadığını kaydettiler. BM tarafından hazırlanan raporda eski BM yetkilisi Alexander Yakovlev program dışında 1 milyon dolar rüşvet almakla suçlandı. Yakovlev de bu yılın başında görevinden istifa etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Danimarka'da yemin terörü

SONRAKİ HABER

Disvcovery Dünya'ya döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa