09 Ağustos 2005 21:00

Danimarka'da yemin terörü

Danimarka hükümeti göçmenlerden teröre karışmayacaklarına ve devlete sadık kalacaklarına dair yemin etmesini istemeyi planlıyor.

Paylaş
Londra saldırısının ardından göçmenlere yönelik baskının arttığı Avrupa ülkelerinde olağanüstü güvenlik önlemleri sıklaştırılırken Danimarka da göçmenlerin 'terörü desteklemeyeceğine' dair yemin zorunluluğu getirmeye hazırlanıyor. MHA'nın haberine göre, Danimarka'da yaşayan göçmenlerin 'terörü' desteklemeyeceklerine dair yemin etmeleri ve Danimarka'ya bağlılıklarını ant içerek ifade etmeleri istendi. İktidar Partisi Venstre'nin (Liberal) siyasi sözcüsü Jens Rohde parlamentoya, Danimarka'da yaşayan göçmenlerden terörü desteklemeyecekleri üzerine yemin etmeleri ve Danimarka'ya bağlılıklarını ifade etmesini öngören bir yasa teklifi sundu. Teklif yasalaşırsa 'teröre' destek veren ve 'terörü' teşvik eden açıklamalar yapan kişiler sınırdışı edilecekler, vatandaşlık hakları ellerinden alınacak.

Göçmenlere hakaret Teklif, İngiltere'deki bombalama eylemlerinin ardından İngiliz hükümetinin benzer bir girişimde bulunmasının ardından gündeme geldi. Jens Rohde, önerisini savunurken Danimarka'da yaşayan 500 bin göçmen hakkında konuşurken, "Onlar bu dilden anlar" dedi. Rohde,"Tabii ki hukuksal güvence ve ifade özgürlüğü garanti altına alınmalıdır, ancak karşımızda kendini havaya uçurmaya hazır insanlar bulunuyor" diye konuştu. Rohde'nin önerisi Uyum Bakanı Rikke Hvilshöj tarafından reddedilmezken Sosyal Demokratların yabancılar politikasından sorumlu sözcüsü Marie Meldgaard öneriyi ağır bulduğunu belirterek, "Şu anda böyle bir şeyi gerekli kılacak bir ortam yok, yasal koruma ve güvence herkes için geçerli olmalıdır" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yerleşimler boşalacak işgal artacak

SONRAKİ HABER

BM'de yolsuzluk itirafları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...