08 Ağustos 2005 21:00

15 Ağustos'ta tek ses

Üç memur konfederasyonu toplu görüşmede birlikte hareket etmeye hazırlanıyor. Talepleri ortaklaştırarak 15 Ağustos'ta tek ses olarak hükümetin karşısına çıkacak olan konfederasyonlar, hükümetin tutumunda ısrar etmesi halinde masaya oturmanın anlamı kalmadığı düşüncesinde.

Paylaş
Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen, hükümet ile 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşme masasında ortak hareket edeceklerini bildirdiler. Kamu Sen Toplu Görüşme Genel Sekreteri Nazmi Güzel başkanlığındaki heyet, dün Memur Sen ve KESK'i ziyaret etti.

Toplu pazarlık masasının anlamı Memur-Sen'de Genel Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Adnan Şenol tarafından karşılanan Kamu-Sen'liler, hükümet yetkililerinin "Sendikalar rekabetlerinden birliktelik oluşturulamadı. Başarısızlığın nedeni bu" açıklamalarına tepki gösterdi. Nazmi Güzel, üç konfederasyonun talepleri ortaklaştırarak birlikte hareket edeceğini kaydetti. Hükümetin uzlaşmaz tutumunu sürdürmesi durumunda masaya oturmanın anlamı kalmayacağını, diğer konfederasyonların da benzer düşüncede olduğunu belirten Güzel, hükümetin 4688 sayılı yasayı ihlal ettiğini, görüşmelerin gereğini yerine getirmediğini, bu durumda uzlaşmalarının mümkün olmadığını söyledi. Hem Uzlaştırma Kurulu kararlarının, hem mutabakat sağlanan maddelerin hükümet tarafından uygulanmadığını hatırlatan Güzel, "O zaman masaya niye oturacağız?" diye sordu? Memurların, yüzde 16.73'lük kaybına ve hangi kriter kullanılırsa kullanılsın çalışanların hükümetten alacaklı olduklarına işaret eden Güzel, artık hükümetin hiçbir mazereti kalmadığını söyledi.

'Birbirimizle derdimiz yok' Adnan Şenol da altına imza atılan 50 maddelik metnin bir sözleşme olduğunu, dolayısıyla artık toplugörüşme değil, toplusözleşme yapacaklarını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in sözlerini üzüntü ile karşıladıklarını belirten Şenol, çalışanların taleplerinin ortaklaştığına dikkat çekerek, birlikte hareketin zorunlu olduğunu vurguladı. Üç konfederasyonun birbiriyle dertleri olmadığını, hizmet yarışı yaptıklarını ama gerektiğinde biraraya gelebildiklerini ifade eden Şenol, hükümetin seslerine kulak vermemesi halinde, ses tonlarını ve tavırlarını değiştirecekleri uyarısında bulundu.


Belediye emekçisinden 'masaya gel' çadırı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube üyesi kamu emekçileri, belediye yönetimini toplusözleşme masasına çekebilmek için 18 haftadır sürdürdükleri eylemlerine bir yenisini eklediler. Belediye başkanının toplusözleşmeye yanaşmamasını protesto eden emekçiler, belediye önüne "Toplu sözleşmeye çağrı çadırı" kurdular. Tüm Bel Sen MYK üyesi Levent Metin, yıllardır emekçilerin sorunlarının çözümü için en temel yolun mücadeleden geçtiğini gördüklerini belirterek, "Toplusözleşme hakkımızı kullanmak için mücadelemizin sürdüğü illerden biri de İzmir Büyükşehir Belediyesi, 17 haftadır Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile defalarca görüştük. Başkan her seferinde 'sorunu çözeceğim' demesine rağmen bugüne kadar adım atmadı. Başkan belediye emekçilerini oyalıyor" diye konuştu. Daha fazla oyalanmak istemediklerini dile getiren Metin, belediye başkanına toplu sözleşme kararlılıklarını bir kez daha göstermek için "Toplu sözleşme çağrı çadırı" kurduklarını söyledi. Çadırın bir hafta boyunca açık kalacağını aktaran Metin, "Gerektiğinde daha kararlı eylemler yapmaktan çekinmeyeceğimiz bilinmelidir" dedi. Eyleme Eğitim Sen 4 ve 6 No'lu şube başkanları, Yapı Yol-Sen ve Belediye-İş Şube yöneticileri destek verdiler. Davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla açılan "Toplusözleşmeye çağrı çadırı" önünde sık sık "Toplusözleşme hakkımız söke söke alırız", "Sadaka değil toplusözleşme", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

ÖNCEKİ HABER

Yabancı sermayeye self servis

SONRAKİ HABER

Ordan konuşmak kolay!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...