08 Ağustos 2005 21:00

OGER'e teknoloji kıyağı

Telekomünikasyon Kurulu Telekom'un defalarca reddettiği CDMA olarak adlandırılan iletişim teknolojisini alma talebini ihaleden önce bedelsiz verdi.

Paylaş
Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi, Telekomünikasyon Kurumu'nun, 3 yıldır CDMA frekansı talebini reddettiği Telekom'a, ihaleden 1 gün önce CDMA frekansını bedelsiz tahsis ettiğini açıkladı. İhale öncesi şirketler için yapılan düzenlemeye karşılık Yelekçi, Telekomünikasyon Kurumu başkanı ve üyelerini istifaya çağırdı. Yelekçi, Haber-Sen yöneticileri ile birlikte düzenlediği toplantıda Haber-Sen'e ulaşan belgeleri kamuoyuna açıkladı. Bilgi Edinme Kanunu'na dayanarak Telekomünikasyon Kurumu'ndan ilgili belgeleri talep ettiklerini ancak yalnızca kurumun yaptığı basın açıklamasını alabildiklerini bildiren Yelekçi, kurumun vermekten kaçındığı belgelerin kendilerine ulaştığını söyledi.

Önce reddetti CDMA olarak adlandırılan 3'üncü yeni nesil iletişim teknolojisinin uzak mesafelere, dijital olarak, kablosuz hizmet götürme imkanı sağladığını ve veri iletiminde oldukça başarılı olduğunu belirten Yelekçi, bu sistemin Telekom'un kullandığı NMT 450 sisteminden çok daha gelişkin bir sistem olduğunu söyledi. Telekom'un 2002 ve 2003'de Telekomünikasyon Kurumu'ndan "kablo alt yapısı ile hizmet götürülemeyen belde, köy, mezra vb. dağınık yerleşim alanlarına kablosuz sabit telefon, sabit telefon ve temel internet hizmeti sağlamak" amacıyla CDMA frekansını talep ettiğini belirten Yelekçi, kurumun "CDMA'nın lisans alınarak işletilmesi gereken bir sistem olması ve Telekom'un görev sözleşmesi kapsamında değerlendirilemeyeceği" gerekçesiyle talebi reddettiğini söyledi.

İhaleden bir gün önce verdi Yelekçi, "Ancak 30 Haziran 2005 tarihinde yani ihaleden bir gün önce CDMA 'lisans alınarak işletilmesi gereken sistem' olmaktan çıkıyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun aldığı kararda 1900-1985 arasında frekansın Telekom'a tahsis edildiği ifade edilmektedir. Bu frekans aralığı 3'üncü nesil kablosuz iletişim için planlanmıştır. Böylece değeri milyonlarca dolarla ifade edilen CDMA frekansı ihaleyi kazanan şirkete bedelsiz olarak devredilmiştir" dedi. Telekomünikasyon Kurumu başkanı ve üyelerini istifaya çağıran Yelekçi, konuyla ilgili yargı sürecini başlatacaklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

Siyah çelenk Açıklamanın ardından "Telekom halkındır satılamaz" sloganlarıyla Telekomünikasyon Kurumu'na yürüyen Haber-Sen üyeleri kurum önüne siyah çelenk bırakarak, kurum yöneticilerinin istifasını istediler.


'OGER CDMA'YI İYİ BİLİYOR' Haber-Sen Genel Sekreteri Osman Köse ise Telekom ihalesini alan OGER'in CDMA sistemini iyi bildiğini belirterek, CDMA'nın kullanıldığı Romanya'daki OGER'in Genel Müdürü'nün Telekom'un başına getirileceğini ifade etti. İhaleden bir gün önce ihalenin OGER Grubu'na verileceğinin bilindiğini vurgulayan Köse, "Böylece 1 milyar dolarlık bir peşkeş daha çekilmiş oldu" dedi.


YANIT BEKLEYEN SORULAR
  • Daha önce 'yeni nesil' dediğiniz ve lisans alınarak işletilebileceğini belirttiğiniz CDMA birden bire nasıl bu özelliğini kaybetti?
  • Görev Sözleşmesi kapsamında değerlendirilemeyeceğini iddia ettiğiniz bu talep nasıl birdenbire bu kapsama girdi?
  • 30 Haziran 2005 gece yarısında Telekom'a görev verildiyse, bu ihalede yer alan hizmetlerin sözleşmesi kapsamının değişmesi anlamında değil midir?
  • Telekom'a verilen yetki ihalenin kapsamında mıydı, değilse bu yetkiyi neye dayanarak verdiniz, bundan ihaleye giren tüm şirketlerin haberi oldu mu?
  • Bu yetkinin verildiğinden sadece Oger'in mi haberi oldu, OGER bunu bildiği için mi fiyat yükseltti?
  • Bu tahsis neden özelleştirmenin sonuçlanmasından 1 gün önce yapıldı?

  • ÖNCEKİ HABER

    Ekvador maliye bakanı istifa etti

    SONRAKİ HABER

    Üretim artışı hız kesti

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...