07 Ağustos 2005 21:00

Kamu-Sen ve Memur-Sen'e çağrı

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'e seslenerek, "Hükümet TİS ve grev hakkını tanımadığı sürece masaya oturmayalım" dedi.

Paylaş
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, hükümetin tek taraflı düzenlemelerle toplu görüşmeleri anlamsızlaştırma çabası içinde olduğunu belirterek, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen'e, "hükümet TİS ve grev hakkını tanımadığı sürece masaya oturmama" çağrısı yaptı. İsmail Hakkı Tombul ve Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, dün İçkale Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Anayasa'nın 90'ıncı maddesi ve ILO sözleşmeleri gereği toplusözleşme ve grev hakları olduğunu belirten Tombul, hükümeti "hukukun gereğini yerine getirme"ye davet etti. Başbakan Erdoğan'ın "grevli, TİS'li sendika, yönetime ve siyasete katılma hakkı tanınacağı" yönündeki sözünü anımsatan Tombul, "Bir yıl geçti hiçbir adım atılmadı. Hükümetin kamu emekçilerini oyalama ve görüşmeleri anlamsızlaştırma çabasının bu yıl da devam ettiği görülüyor" dedi. Görüşmeler öncesi 1 milyon kamu emekçisine seyyanen zam verileceğinin açıklandığını anımsatan Tombul, hükümetin toplu görüşme masasını anlamsızlaştırmaya çalıştığını vurguladı. Tombul, "15 Ağustos'ta birlikte masaya gideceğimiz konfederasyonlara bir çağrı yapmak istiyorum. Grev ve toplusözleşme hakkımız var. Bunu siz de söylüyorsunuz. O zaman bunun gerçekleşmesi için bir kararlılık gösterelim. O masayı anlamlı hale getirmek için birlikte tutum alalım, hükümete 'Grev ve TİS hakkımızı kabul etmelisiniz. Eğer bu masaya toplusözleşme anlayışı ile gelmiyorsanız. Biz de bu masaya gelmeyeceğiz' diyelim. Ancak bu zorlama ile, fiili ve meşru mücadele hattıyla, toplusözleşme hakkımızın kullanılabilir hale gelmesi mümkündür" diye konuştu.

Belediyelerde TİS hakkı Belediyelerde toplusözleşme imzalandığını anımsatan Tombul, "Hükümet yerel yönetimlerdeki demokratik adımları desteklemek yerine onları da merkezi hükümetin antidemokratik anlayışı içine hapsetme çabası içinde. Belediyelerin de elini ayağını bağlamaya çalışıyor" dedi. Tombul, belediye emekçilerinin TİS hakkının korunması için gereken çabayı göstereceklerini bildirdi. Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara da, toplusözleşme hakkını 1993'ten beri kullandıklarını ve 130 belediye ile imzalanan TİS'lerden 5 bine yakın belediye emekçisinin yararlandığını belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın belediye yönetimlerine, Maliye Bakanlığı'nın ise İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği genelgelerde "belediye ile il özel idarelerinde çalışan kamu emekçilerinin toplusözleşme hakkının bulunmadığı ve toplusözleşmelerin engellenmesinin istendiği"ni kaydeden Baykara, bu yazıların ardından 10'u aşkın belediyede Sayıştay incelemesi yapılarak,TİS'lerin durdurulduğunu kaydetti. Bakanlık genelgelerinin iptali için dava açtıklarını ve ILO'ya başvurduklarını kaydeden Baykara, "Toplusözleşme hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Danimarka'da Türkiye'ye karşıtlık artıyor

SONRAKİ HABER

Anadolu'nun ticaret kapısı
   özelleştiriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa