06 Ağustos 2005 21:00

Siyanürcü şirket yargı karşısında

Bergama'da da halkın tepkisiyle karşılanan dünyanın en büyük altın tekellerinden Newmont şirketi ve bir üst düzey yetkilisi Endonezya'daki zehirli çalışmalarından dolayı mahkemeye verildi.

Paylaş
Dünyanın en büyük altın tekellerinden Newmont Madencilik ile şirketin Endonezya'da faaliyet gösteren Newmont-Minahasa Raya'nın ABD'li yöneticisi Richard Ness, 'çevreye ve halk sağlığına verdikleri zarar' nedeniyle Endonezya'da yargıç karşısına çıktı. Endonezya savcılığı emriyle polis yetkilileri tarafından hazırlanan araştırma doğrultusunda mahkemeye verilen altın devinin, Endonezya'nın kuzey bölgesinde bulunan Sulawesi'deki faaliyetlerinden dolayı suçlandığı ifade edildi. Altın tekeline ve şirketin Endonezya'daki en üst düzey yöneticisi Ness'e, dava açılmasına neden olan polis araştırmasında, "Newmont'un çalışmaları, Buyat Körfezi kıyılarında ve çevresinde yüksek oranda ağır metal, arsenik ve civa bulunmasına neden oluyor. Her ay ortalama 5 milyon ton atığı denize döken şirketin, altın arama-çıkarma çalışmaları çevre kirliliğine ve bölge halkının sağlığını kaybetmesine neden oluyor" şeklinde belirtildi. 72 sayfalık raporda ayrıca, Newmont'un Endonezya kıyılarında altın arama faaliyetleri için yasal bir lisansının olmadığı da belirtildi. Öte yandan Newmont ile ilgili duruşmayı gören mahkemede görevli iki yargıcın, davadan alındıkları bildirildi. Yargıçların, neden görevden alındıkları ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Halk şikayetçi Son günlerde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını dile getiren Sulawesi köylüleri, deniz suyundaki kirlenme nedeniyle ayrıca, balık üretiminin azaldığını da söylediler. Newmont'un altın arama çalışmalarından dolayı tümör, deri rahatsızlıkları ve sinir bozuklukları yaşadıklarını belirten köylüler, bu durumun tek sorumlusunun Newmont şirketi olduğunu dile getirdiler. Endonezya hükümetinin, Newmont'u dava etmesini memnuniyetle karşılayan Endonezya Çevre Forumu (IFE) adlı örgütten Raca Siregar, "Son 30 yıldır Endonezya'da dilediği gibi çalışma yapan Newmont, cezalandırılmayacağından emin olduğu için çevreyi ve halkı hiç umursamıyordu" dedi. Siregar ayrıca, söz konusu davanın Endonezya kaynaklarını sömüren uluslararası tekellerin cezalandırılması konusunda ilk adım olduğunu da dile getirdi.

ABD inkar etti Diğer yandan "suçsuz" olduğunu savunan uluslararası altın tekeli, sözde Dünya Sağlık Örgütü kurallarına dayandırdığı 'raporu'nda sulardaki zehirli atıkların "uluslararası ve yerel limitlerin içinde" yer aldığını iddia etti. Köylülerin karşılaştıkları sorunlardan dolayı kaçak madencileri suçluyan Newmont yönetisi Ness, "Bugüne kadar yasadışı çalışma yaptığımız konusunda hiçbir uyarı almadık. Bölgede anlatıldığı gibi bir kirliliğin olduğunu hiç sanmıyorum" dedi. Şirket suçlu bulunursa Newmont, 130 milyonluk para cezasına çarptırılacak ve şirketin yöneticisi Ness 10 yıla kadar hapis cezası alacak.

ÖNCEKİ HABER

İran'dan Avrupa'ya ret

SONRAKİ HABER

ABD işkence-hanelerindeki çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...