05 Ağustos 2005 21:00

Er Kırandi'yi teslim alanlar gözaltında

Kaçırılan Jandarma Er Coşkun Kırandi'yi HPG'lilerden sağ teslim alan barış heyeti üyeleri ve gazeteciler gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sorgulandığı bildirilirken; gazetecilerin fotoğraf ve görüntülerine el konulduğu iddia edildi.

Paylaş
Kaçırılan Jandarma Er Coşkun Kırandi'yi HPG'lilerden sağ teslim alan barış heyeti üyeleri ve gazeteciler gözaltına alındı. Gözaltına alınan heyet ve gazetecilerin Merkez Jandarma Karakolu'nda sorgulandığı bildirildi. HPG'liler tarafından 11 Temmuz günü kaçırılan Jandarma Er Coşkun Kırandi, önceki gün serbest bırakıldı. Güleç köyüne Kırandi'yi almaya giden İHD Genel Merkez Yöneticisi Mihdi Perinçek, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, Gündem Gazetesi Yazarı Umur Hozatlı, Sanatçı Ferhat Tunç ve Tunceli Belediye Meclis Üyesi Özgür Söylemez ile beraberinde giden DİHA muhabirleri Kadir Özbek, Rüştü Demirkaya, DHA Muhabiri Ferit Demir, AA Muhabiri Haydar Toprakçı ve iki köylü gözaltına alındı. Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı'na götürülen barış heyeti üyeleri, gazeteciler ve köylüler geceyi burada geçirdi. Gözaltına alınanlar alay komutanlığında yapılan ilk sorgularının ardından, dün sabah saatlerinde de Merkez Jandarma Komutanlığı'na getirildi. Gazetecilere ait görüntü, fotoğraf ve aletlerine el konulduğu ileri sürülürken; gözaltındakilerin sorgusunun sürdüğü bildirildi.

Valilik: 25 gün operasyon yaptık Er Coşkun Kırandi'nin serbest bırakılmasının ardından, Tunceli Valiliği de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada; Er Coşkun Kırandi'nin kaçırılmasının ardından, 25 gün süreyle Tunceli Merkez, Ovacık, Pülümür ve Nazımiye ilçeleri kırsal kesiminde yoğun bir şekilde operasyonların sürdüğü bilgisi yer aldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "4 Ağustos 2005 günü öğleden sonra alınan duyumların değerlendirilmesi sonucu söz konusu erin Tunceli Güleç köyü bölgesinde bulunduğu öğrenilmiş, güvenlik güçleri tarafından Jandarma Eri Coşkun Kırandi'nin can güvenliği dikkate alınarak, çok dikkatli hareket edilmiş ve aynı gün saat 21.00 sıralarında kendisine ulaşılmış ve gerekli işlemlere başlanılmıştır."


İHD GÖZALTILARA TEPKİ GÖSTERDİ İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, gözaltına alınan insan hakları savunucularının derhal serbest bırakılmasını istedi. Yusuf Alataş yaptığı açıklamada, Er Coşkun Kırandi'nin serbest bırakılmasının insan hakları savunucuları tarafından sevinçle karşılandığını belirterek, İHD'nin bir süredir serbest bırakılmanın gerçekleşmesi için eylemler düzenlediğini hatırlattı. Basın yoluyla yapılan açıklamalarda, aralarında İHD temsilcilerinin de bulunacağı bir heyetin bölgeye gelmesi halinde erin teslim edileceğinin bildirildiğine işaret eden Alataş, bunun üzerine İHD'nin her türlü riski göze alarak bir heyeti Tunceli'ye gönderdiğini hatırlattı. Alataş, bir haftalık bekleyişten sonra önceki gün akşam saatlerinde Kırandi'nin serbest bırakıldığını belirterek, "Yanlarında basın mensupları da olan heyet Kırandi'yi yanına alarak, yakınlardaki bir köye geldi ve durum derhal başta Tunceli Valisi olmak üzere kamu makamlarına haber verildi. Güvenlik güçleri beklenilen köye gelerek, heyeti ve Kırandi'yi Tunceli'ye götürdüler" dedi. Alataş, Kırandi'nin serbest bırakılmasının ardından heyet ile birlikte basın mensuplarının gözaltına alındığını ve gözaltıların 24 saati aşkın süredir sürdüğünü ve gözaltı süresinin uzatılmasının da talep edildiğini kaydederek, "Tamamen insani amaçlarla haeket eden ve kaçırılan Kırandi'nin serbest bırakılması için bir haftadır çaba gösteren heyetimiz gözaltına alınmayı hak etmemiştir" dedi. Alataş, kimseden teşekkür beklemediklerini ancak insan hakları savunucularının tümüyle insani amaçlı ve yaşam hakkının korunmasına yönelik faaliyetlerinden ötürü suçlanması ve gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.


KIRANDİ'NİN EVİNDE BAYRAM Serbest bırakılan Er Coşkun Kırandi'nin Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki evinde bayram havası yaşanıyor. Kırandi'nin serbest bırakılması haberiyle eve çok sayıda vatandaş gelerek, ailenin mutluluğunu paylaştı. Kırandi'yi karşılamak için hazırlıklar yapılıyor. Evde temizlik yapılıp Coşkun Kırandi'nin odası hazırlanırken, sokağa, "Hüzünlü bekleyiş sona erdi. Biz Coşkun'u seviyoruz. Şafak doğan güneş" yazılı pankart asıldı. Coşkun Kırandi'nin annesi Nagihan Kırandi, oğlunun 17 Temmuz'da izne geleceğini söylediğini belirterek, "Ancak Coşkun 11 Temmuz'da yola çıkmış. Gelirken bize haber vermedi. Ablasını arayarak, sürpriz yapacağını söylemişti. Daha sonra başına bu hadise geldi" dedi. Coşkun'un kaçırılmasıyla çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Nagihan Kırandi, şunları söyledi: "24 gün umutla yaşadık. Her anne gibi ben de ümitliydim, çocuğuma kavuşacağıma inanıyordum. Kalbim öyle söylüyordu. Dün akşam oğlumla telefonda konuştum. İyi olduğunu söyledi. O bana yeter. Coşkun'a gelince yeni bir sayfa açacağız. O artık yeniden doğdu." Baba İlhan Kırandi ise Coşkun'un bırakılacağı yönündeki ümitlerini hiç yitirmediklerini, sonunda mutlu sona kavuştuklarını belirtti. İlhan Kırandi, "Yaptığımız görüşmede sağlığının iyi, ancak çok yorgun olduğunu söyledi. Konuşurken gayet sakindi" dedi.


ER KIRANDİ: TEK İSTEĞİMİZ BARIŞ Er Kırandi serbest bırakılmadan önce ilk olarak Roj TV'ye canlı telefon bağlantısıyla bağlanarak durumu hakkında bilgi verdi. Sağlık durumunun iyi olduğunu bildiren Kırandi, HPG'lilerin kendisine çok iyi baktıklarını dile getirdi. Herhangi bir sağlık probleminin olmadığını belirten Krandi, "İlk alındığımda bir korku vardı, ancak daha sonra buradaki arkadaşların davranışları olsun benimle ilgilenmeleri olsun bu korkuyu attı. Bana hiçbir baskı uygulamadılar, herhangi bir işkence yapmadılar" dedi. Türkiye halkına da seslenen Kırandi, tek isteğinin barış olduğunu ifade ederek, "Türk milletinin ve Kürt halkının birlikte yaşadığını, aralarında hiçbir şey olmadığını herkes biliyor, tek isteğimiz barış" dedi. HPG'nin kendisini aldığı günden itibaren kendisini serbest bırakacaklarını belirten Kırandi, "Bunun için operasyonların durması gerektiğini söylediler. Ancak operasyonlar durmadı. Onlara ne diyebilirim ki. Kabul edilseydi belki daha erken bırakırlardı" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

PRO7 ve SAT1'e yeni patron

SONRAKİ HABER

Yol-İş taşeron işçileri örgütledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...