04 Ağustos 2005 21:00

Seydişehir'de 4C tuzağı!

SEKA ve TEKEL'de oynanan oyun, Seydişehir'de de oynanıyor. Çelik-İş Sendikası, Seydişehir'i satın alan CE-KA ile yaptığı görüşmenin ardından fabrikada 5 seçenekli bir anket düzenledi.

Paylaş
Eti Alüminyum Fabrikası işçileri, işyerini terk etmemeye hazırlanırken anketle karşılaştı. Fabrikayı satın alan CE-KA firmasıyla Ankara'da görüşen Çelik-İş Sendikası yöneticileri, işçilere beş seçenekten oluşan bir anket sundular. Çelik-İş Sendikası'nın bu tutumu nedeniyle morali bozulan işçiler, sendikanın anketinin, daha önce CE-KA'nın direnişi kırmak amacıyla yapmaya çalıştığı anketin bir iki madde eklenmiş hali olduğunu belirttiler.

Seçenekler Anketle işçilere 5 seçenek sunan Çelik-İş, çıkan sonuca göre ne yapılacağını belirleyecek. Seçenekler arasında; mücadeleye devam edilmesi, 4C'nin kabul edilmesi, tazminatların alınıp CE-KA ile çalışmaya devam edilmesi, emekliliğe ayrılmak, emekli olup yeniden işe girip CE-KA ile çalışma seçenekleri sunuluyor. Çelik-İş Seydişehir Şube Sekreteri Mehmet Emin, CE-KA'nın, Ankara'daki görüşmelerde "Buraya çok para yatırdım. Tercihim tücrübeli işçilerle çalışmak, ama çalışmak isteyenlerle çalışabiliriz. 4C'yi kabul edenler etsinler, hiçbiri çalışmayacağım derse biz de dışarıdan işçi getirip 6 ay içinde işi öğretir çalışırız" dediğini aktardı.

CE-KA da aynı şeyi istiyor Görüşlerini aldığımız işçiler, sendika yöneticilerinin Ankara'dan döndükten sonra önce delegelerle toplantı yaptıklarını, ardından işçileri toplayarak CE-KA firmasının birkaç gün önce sundukları seçeneklere "mücadele etme" seçeneğini de ekleyerek işçilere sunduklarını anlattılar. Ankara'dan iki merkez yöneticisiyle birlikte gelen Çelik-İş Şube Başkanı Muharrem Oğuz'un "Herkes kendi kararında özgürdür. Ben kimsenin sorumluluğunu kabul edemem. Mücadele kararı çıkarsa en önde ben yürüyeceğim. Her savaşın bir sonu vardır" dediğini aktaran işçiler, bir fikir birliği oluşmadığını, dalgalanmalar yaşandığını söylediler.

Yalnız bıraktılar "Pazartesiden önce 'sonuna kadar mücadele edeceğiz' diyen arkadaşlar şimdi net bir şey söyleyemiyor" diyen bir işçi, Muharrem Oğuz'un net bir fikir sunmamasının işçilerin kafasını karıştırdığını belirtiyor. Ankette yer alan '4C' ile 'mücadele' seçeneklerinden birinin tercih edileceğini belirten bir başka işçi de şunları söyledi: "Oğuz, gücünün yetmediğine inanıyor. Yalnız kaldığı için yılmış durumda. Merkez ve konfederasyon destek vermiyor. İşçilere de bunu söyleyemediği için böyle bir seneçenek sunuyor. Aynı anketi CE-KA da sunmuştu. Anketin sonucuna göre hareket edilecek. Biz bu mücadelenin ekmek, vatan mücadelesi olduğunu söylemiştik. Şimdi sanki 4C için mücadele etmiş gibi olduk."


4C işsizlik demek! Özelleştirme kapsamındaki kurumlarda çalışan "işçilerin mağduriyetini giderme" iddiasıyla 1994vyılında çıkarılan 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Kanunu'nun 18. maddesinin 4-C bendinde "geçici personel tanımı" yapılıyor. Eğer Seydişehir işçileri bunu kabul ederse, bugünkü şartlarının çok gerisinde, yılda en fazla 10 ay çalışabilecekler. Herhangi bir güvenceleri de olmayacak. Yani 4C kamu işçisi için işsizlik demek.


Yüzlerce işçi atılacak CE-KA Genel Koordinatörü Ömer Mafa önceki gün yaptığı açıklamada, "Bugün 2 bin 300'e yakın işçi çalışıyor. Bunların 400'ü emekli olacak. 1800 civarında işçi kalıyor. Tahminlerimize göre 1200-1500 arasında kadroyla devam edeceğiz. Bizimle devam etmek istemeyenler haklarını kullanarak devlette kalıp geçici işçi statüsünde çalışabilecek" dedi. Emekli olacakların bir kısmının işlemlerini tamamladıklarını kaydeden Mafa, şu anda 200'ün üzerinde işçinin emekli olduğunu, bunlara ücretlerinin ödendiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Koç: AKP suça ortak arıyorlar

SONRAKİ HABER

'Birlikte yürüyelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa