02 Ağustos 2005 21:00

AB'nin muz savaşları

Latin Amerika ülkeleri, Avrupa Birliği'nin ithal muzlara getirmeyi planladığı vergi artışına tepki gösteriyor. AB bu ülkelerden ton başına aldığı 75 avro vergiyi 230 avroya çıkartırken Afrika ülkelerini vergiden muaf tutmayı planlıyor.

Paylaş
Latin Amerika ülkeleri, Avrupa Birliği (AB)'nin muz ithalatı için hazırladığı tarifenin ülke ekonomileri üzerinde yıkıcı etkisi olduğunu açıkladı. Konuyu Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) taşıyan Latin Amerika ülkeleri destek gördü. Ocak ayında başlayacak yeni AB tarifesine göre, ithal muzlardan ton başına 230 avro vergi alınacak. AB, yeni tarifenin yıllarca sömürge ülkeleri olarak kalan "Afrika, Karayip adaları ve Pasifik ülkeleri" grubunu korumak için alınmış bir karar olduğunu öne sürdü. Yeni sistemle bu grup Avrupa ülkelerine hiç vergi ödemeden muz ithal etmeye devam edebilecek. Mevcut durumda ton başına 75 avro vergi ödeyen Latin Amerika ülkeleri bu vergiyi 230 avroya artıracak olan yeni sistemin üreticileri tehdit ettiğini belirtiyor.

AB pazarlık yapacak DTÖ'den yapılan açıklamada yeni sistemin Latin Amerika ülkelerinin 'piyasada kalmalarına' bile izin vermediğini belirtti. DTÖ ayrıca AB'nin vergileri artırmasına da karşı çıktı. Brüksel'in 9 Latin Amerika ülkesiyle görüşmelere başlaması için önünde 10 gün bulunuyor. AB Ticaret Yetkilisi Peter Mandelson, "İlgili taraflarla gecikmeden görüşmeye başlayacağız. Umarım herkes DTÖ'nün kararlaştırdığı son güne kadar karşılıklı bir çözüm bulmak için işbirliği içinde olur" dedi. AB yetkilisi sorunun çözülmemesi halinde tekrar bir 'hakeme' başvurma yoluna gideceklerini açıkladı. 1990'larda muz savaşları olarak bilinen tartışmalarda AB, ABD ve Latin Amerika ülkelerini kayırdığı gerekçesiyle yeni bir tarife sistemi oluşturmak zorunda kalmıştı. Ancak mevcut sistemde Latin Amerika muz üreticileri, Ekvador, Kolombiya, Costa Rika, Guatemala, Honduras, Panama, Brezilya, Nikaragua ve Venezüella yeni tarifenin DTÖ anlaşmalarına uygun olmadığını belirtiyor. AB muz piyasasının yüzdre 60'ı Latin Amerika ülkelerinin elinde bulunurken Afrika ve Karayip üreticileri piyasının yüzde 20'sine sahip. Geri kalan ise İspanya ve Fransa adalarında yetişen muzlardan karşılanıyor.

ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme hasta etti

SONRAKİ HABER

ASO'nun önerisine IMF'den destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...