01 Ağustos 2005 21:00

Bir tabak pirinç!

İhracattaki azalış, cari açık tehdidi ve işsizliğin en büyük suçlusu bulundu; asgari ücret! Devlet Bakanı Tüzmen bu sorunların çözümü için Türkiye'nin kendi Çin'ini yaratması gerektiğini ileri sürdü.

Paylaş
İhracattaki azalış, cari açık tehdidi ve işsizliğin en büyük suçlusu bulundu; asgari ücret! Devlet Bakanı Tüzmen bu sorunların çözümü için Türkiye'nin kendi Çin'ini yaratması gerektiğini ileri sürdü. Çin'de 30-50 dolara işçilerin çalıştığını söyleyen Tüzmen, "Çin'de işçi bir tabak pirinç ile mutlu olurken, bizim işçimizin cebinde cep telefonu ve ithal sigara eksik olmuyor" diyerek işçilerin yüksek ücret aldığını iddia etti. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Ankara Sanayi Odası'nın bölgesel asgari ücret önerisine destek verdi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan'ın bölgesel asgari ücret önerisi için yaptığı ziyarette, Tüzmen Uzakdoğu'yu ve Çin'i örnek gösterdi. Uzakdoğu'da bir işçinin aylık 30-50 dolar ücret aldığını söyleyen Tüzmen, Doğu ve Güneydoğu'da birçok işsizin bu koşullarda çalışmak için iş beklediğini ileri sürdü. Tüzmen, ziyarette yaptığı konuşmada, yılın ikinci yarısında ihracat hızının düştüğünü, buna karşın ithalatta artışın sürdüğüne dikkat çekerek, "Türkiye ihracatını artırması için kendi Çin'ini yaratması gerekiyor. Çin'de işçi bir tabak pirinç ile mutlu olurken, bizim işçimizin cebinde cep telefonu ve ithal sigara eksik olmuyor" dedi. "Türkiye kendi Çin'ini yaratmalı" diyen Tüzmen, Türkiye'de gibi ülkelerde de bölgesel farklılıklar görüldüğünü iddia etti. Devlet Bakanı ASO'nun sunduğu teklifi olumlu bulduğunu ve bu teklifi tartışmaya açmak gerektiğini açıkladı. Tüzmen, ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yapacağı gündem dışı konuşma ile bu teklifi Başbakan ve bakanlara ileteceğini söyledi. Aşırı değerli YTL'nin ithalat baskısını artırdığını, ara malı girdisini dışarıya yönlendirdiğini ve ihracatı baltaladığını anlatan Tüzmen, "Bu çerçevede kurda oynayamıyorsak, faizi çok fazla aşağı çekemiyorsak o zaman bu tür alternatiflere bakmak zorundayız" dedi. Tüzmen'in alternatifi asgari ücreti bölgesel olarak düşürmek oldu. Vergiler kaldırılmalı! Bu çerçevede serbest bölgelerle ilgili çalışmanın da gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Tüzmen, bu aracın iyi kullanılıp kullanılmadığına bakılması gerektiğini savundu. Çin'in bölgesel ekonomik farkları serbest bölgeler aracılığı ile azaltmaya çalıştığını ileri süren Tüzmen, Türkiye'nin de kendi Çin'ini yaratırken serbest bölgelerini önemli bir araç olarak kullanabileceğini söyledi. Serbest bölgelerden gelir ve kurumlar vergisi alınmasını çok bulan Tüzmen, serbest bölgelerin cazibe merkezi olabilmesi için vergilendirmenin kaldırılması gerektiğini ileri sürdü. Tüzmen, serbest bölgeler için yapılacak yeni düzenlemeyi Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da desteklediğini belirterek, çalışmaların yakın zamanda tamamlanacağını söyledi.


ASO'NUN ÖNERİSİ NE GETİRİYOR? Ankara Sanayi Odası'na göre işsizliğin en büyük suçlusu zorunlu istihdam, kıdem tazminatı ve asgari ücretin yüksek olması. İşçilerin en büyük kazanımlarına karşı hazırlıklarını aylardır sürdüren ASO'nun önerisi şöyle;
  • Türkiye üç ayrı bölgeye ayrılmalı, bu bölgelerin gelişmişliklerine göre bölgesel asgari ücret uygulanmalı.
  • Birinci bölgede yer alacak en yoksul 19 ilde asgari ücretin yeni işe girecekler için brüt 250 milyon lira, birinci bölgedeki illerin önünde gelen 30 ilin dahil edileceği ikinci bölgede ise asgari ücret brüt 350 milyon lira olarak belirlenmeli.
  • Buralarda, asgari ücretten yüzde 1'er oranında SSK primi ve vergi kesilmeli.

  • ÖNCEKİ HABER

    Taşkent, komşularına yöneliyor

    SONRAKİ HABER

    TİM'den cari açık uyarısı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...