01 Ağustos 2005 21:00

Çin halkına gözdağı

Son günlerde sık sık protesto gösterilerinin yaşandığı Çin'de, hükümet yasalara uymayan vatandaşların ağır bir şekilde cezalandırılacağı tehditinde bulundu.

Paylaş
Son günlerde sık sık protesto gösterilerinin yaşandığı Çin'de, hükümet yasalara uymayan vatandaşların ağır bir şekilde cezalandırılacağı tehditinde bulundu. Pekin hükümeti, tehditkâr açıklamasında, "kanunları ve yönetimi sınamanın kesinlikle affedilmeyeceğini" ve "ülkedeki istikrarı bozanlara hoşgörü gösterilmeyeceğini" ilan etti. Halkın Günlüğü gazetesi aracılığıyla halka seslenen hükümet, "İstikrarı korumak herşeyden önce gelir. İstikrarı bozmaya yeltenenler ya da yasalara karşı gelenlerin tek amacı, halkın ortak çıkarlarına zarar vermektir" mesajını verdi.

'Halk karışmasın!' Cumhurbaşkanı Hu Jintao imzasıyla yayımlanan mesajda ayrıca, devlet içerisindeki bürokrasi, rüşvet ve yolsuzluk gibi sorunların hükümet tarafından çözüleceği ve halkın bu sorunlara "kafa yormaması" gerektiği öne sürüldü. Açıklamada son olarak, "Ülkede farklı düşünen insanların olması ve reform istemeleri doğaldır. Ancak gerekli değişiklikler, sadece hükümetimiz tarafından yapılabilir" denildi.

Köylülerin isyanı zorluyor Söz konusu açıklamanın Çin-Moğolistan sınırındaki 2 bin köylünün, bölgedeki yerel yöneticileri rehin almalarının ardından gelmesi dikkat çekti. Yoksulluğu protesto etmek amacıyla toplanan Çinli köylüler, polisin saldırmasıyla daha da öfkelenmiş ve hükümet binasını sararak, belediye başkanı ile il meclis üyelerini rehin almışlardı.

ÖNCEKİ HABER

Kral Fahd öldü

SONRAKİ HABER

Rumsfeld: Çekilmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...