31 Temmuz 2005 21:00

Biz yaptık yıktırmayacağız

Kentsel dönüşüm gerekçesi ile yıkım kararı alınan Okmeydanı'nda 5 bin kişinin "Canımızı vermeden evimizi" vermeyiz diyerek düzenledikleri miting, İstanbul'da yıkılması planlanan diğer mahallelere örnek oldu.

Paylaş
AKP Hükümeti'nin "Kentsel dönüşüm" adı altında yaptığı yıkımlar Okmeydanı'nda 5 bin kişinin katıldığı miting ile lanetlendi. Yıllardır "Yukarı-aşağı, sağcı-solcu, Alevi-Sünni" diye bölünen Okmeydanı'nda genç, yaşlı, sakat demeden çocuklarıyla birlikte sokaklara dökülen halk İstanbul'un her yerindeki yıkımlara tepki gösterdi. Eylemde Okmeydanı'nın bundan sonra bölünemeyeceği vurgusu yapılırken, "Bize kaçak diyorlar erkekseler, hükümetseler Gökkafes'i kaçak vilları yıksınlar" denildi. Eylemde Başbakan Erdoğan istifaya çağırırken, "Tayyip'in kalesi yıkıldı" sloganı sık sık tekrarlandı. İstanbul'da Kentsel Dönüşüm projesi çerçevesinde 85 bin binanın yıkılması planlanıyor. Okmeydanı'ndan yıkım kararı alınan yaklaşık 1500 konut bulunuyor. Okmeydanı Kulaksız'da geçtiğimiz hafta meydana gelen yıkımların ardından "Yıkıma Karşı Halk Komisyonu" kuran halk, dün Anadolu Kahvesi önünde "Yerine yurduna sahip çık" ve "İşgalci değil hak sahibiyiz tapularımızı istiyoruz" yazılı pankartlar arkasında yürüyüşe geçti. Binlerce kişi ıslıklar ve zılgıtlar eşliğinde Kulaksız'a yürüdü. Ellerinde "Biz yaptık biz yıktırmayacağız", "Kondulara barış villalara savaş" ve "Barınma hakkımız söke söke alırız" dövizlerini taşırken sık sık "Tayyip istifa, Topbaş istifa", "AKP halka hesap verecek" sloganlarını attılar. Dörtyol'da Kulaksız halkı ile alkışlar arasında birleşen yürüyüşçülerin sayısı 5 bine ulaştı. AKP hükümetine karşı öfkenin dinmediği eylem burada miting havasına büründü.

'İşgalci Tayyip' Eylemde konuşmalarda ise örgütlenme çağrısı yapıldı. Halk komisyonundan Ali Çetkin yıkım kararı alınan 2 Mayıs'tan bu yana gelişmeleri aktararak, "Bizler Okmeydanlı olarak yukarısı, aşağısı, sağı, solu; doğusu, batısı, kuzeyi güneyi olarak ilk kez bugün hep birlikte kardeşçe elele omuz omuza bu önemli davamız için biraraya geldik" dedi. Çetkin'ın "Bu arsaların rantından yararlanmak istiyor, asıl mesele rant meselesidir. Sorun toplam 85 bin 423 adet gecekonduların tasfiyesidir. Yani 1 milyon 366 bin 768 kişi evsiz kalacak anlamındadır. Belediyenin elinde bu kadar konut yoktur" sözleri "İşgalci Tayyip" sloganları ile karşılandı. Okmeydanı sakini Cengiz Sarın, "Bir gün sıra bize gelecek sıra. Bu Ankara'ya gönderdiklerimizi biz oylarımızla seçmedik mi? Gerekirse gönderdiğimiz gibi indirmesini de biliriz" diyerek elindeki tapu tahsis belgesinin altındaki, "İslah imar planı yapıldıktan sonra verilecek tapuya esas teşkil eder" sözlerini okuyarak, "Hani tapularımız nerede? 20 yıldır burada imar planı yapılmadı mı" diye sordu. Geçtiğimiz hafta evi yıkılan Şakir Turgut da, "Keşke bu beraberlik geçen hafta yıkımlarda olsaydı. Ama sizden biz isteğim var bu birlik beraberliğinizi bozmayın. Bakın ben yıkılıp gittim, ama sizinle beraberim. Ben 1971 yılında arkanızda gördüğünüz yıkıntıların içinde doğdum büyüdüm. Geleceğim herşeyim buradaydı; yerle bir edildi. Bana verdikleri yer Alibeyköy'ün dağının arkasından 45 derece eğimli, yerleri bitmemiş, yarım daire. 11 kişiye yarım daire veriyorlar" derken, Hüseyin Hançer, "Buraları efendilerine gökdelen yapacaklar. Bize işgalci diyorlar ama biz işgalci değiliz. İşgalci Irak'ta" sözleri üzerine halk, "Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP" sloganı attı. Yıkım Komisyonu adına konuşan Ali Ekber Ulusoy da kimsenin belediye ile bireysel olarak görüşmemesi uyarısında bulunarak, "Bu kalabalık belediyeyi de hükümeti de korkutuyor. Hükümet kararlı, başbakan kararlı. Biz Başbakan'dan daha kararlı olmalıyız" dedi. Komisyonun bir başka üyesi Ersin Sedefoğlu ise, "Evlerimizi yıkarken hiç bir ayrım gösterilmedi. Okmeydanı'ndan Kasımpaşa'ya kadar yıkım kararı verdiler. Demek ki bize yönelik hak gasplarında birleşmemiz gerekiyor" dedi.

Gökkafes'i yıkın Birkan Çelik'in ise "Erkekseler, hükümetseler Gökkafes'i, kaüçak villaları yıksınlar" dediği eylemde bir çok mahalle sakini konuşma yaptı. Eyleme, geçtiğimiz günlerde kiracı oldukları evleri yıkıldığı için otobüs duraklarında yaşamaya başlayan Güzeltepe halkı da katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Özel hastaneler bayram ediyor

SONRAKİ HABER

Munzur festivali sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa