28 Temmuz 2005 21:00

Irak işgaline karşı bildirge

ABD'nin en güçlü sendikalarının ayrılma kararı aldığı AFL-CIO Konfederasyonu, kongresini tamamladı. Kongrenin sonuç bildirgesinde ABD ordusunun Irak'tan çekilmesi talep edildi.

Paylaş
Beş büyük sendikanın üyelikten ayrılmasından sonra büyük oranda güç kaybına uğrayan ABD'nin en büyük konfederasyonu AFL-CIO, ulusal kongresini tamamladı. Kongrenin sonuç bildirgesinde ABD'nin Irak'tan derhal çekilmesini talep eden AFL-CIO, işgale ilişkin önceki açıklamalarına nazaran daha net olan bu beyanıyla dikkat çekti. Konfederasyon üyesi sendikaları, Irak işgali konusunda ortak çalışmaya da çağıran Genel Merkez Yönetimi, ordunun Irak'tan "hızla" çekilmesini istedi. "ABD Sendikaları Savaşa Karşı" başlığı altındaki bölümde ayrıca, Bağdat hükümetinin daha çok desteklenmesi gerektiği ve Irak işçi sınıfı ile dayanışma çalışmalarına başlanması gerektiği de ifade edildi. Sonuç bildirgesinde, emek mücadelesinin "yenilenmesi" gerektiği belirtilerek, bunun için gelecek yılki çalışmaları kapsayacak mali planların yapılması da kararlaştırdı. Sendika çalışmaları için 22.5 milyon dolarlık bir bütçeye onay veren kongre, konfederasyondan ayrılma kararı alan 5 büyük sendikaya ilişkin bir açıklama yapmadı. AFL-CIO'dan ayrılma kararı alan ve 'Kazanmak için Değiştir' adlı çatı örgütünü kuran 5 sendika, konfederasyonun emek mücadelesini yürütmekte yetersiz olduğunu, bütçenin ise gereksiz harcamalara kullanıldığını dile getirmişti.

Ayrılık dilekçeleri Öte yandan, AFL-CIO'dan ayrılma kararı alan sendikalardan biri olan Uluslararası İşçi Sendikası (SEIU), önceki gün verdiği dilekçe ile konfederasyondan resmen ayrıldı. Geçen hafta AFL-CIO'dan resmen ayrılan Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası'nın (TU- Teamsters) ardından konfederasyonla ilişkisini tamamen koparan ikinci sendika olan yaklaşık 1 milyon üyeli SEIU, "AFL-CIO, emek müdalesinin yanı sıra, göçmen işçi hakları ve kadınlara uygulanan cinsel ayrımcılık ve taciz konularında da atıl kalmıştır" açıklamasını yaptı. Sendika yönetimi, AFL-CIO'nun bünyesinde gerekli reformları yapması durumunda ortak çalışmalar yürütebileceklerini de ekledi. Ayrılık kararı alan ancak, buna halen resmiyet kazandırmayan Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri Sendikası (UFCW), "Burada Birleşin" Sendikası (UH) ve Kuzey Amerika Emekçilerinin Uluslararası Sendikası (LIUNA) ise, AFL-CIO kongresine katılmadılar.

ÖNCEKİ HABER

Emekli maaşına tehdit

SONRAKİ HABER

Bulgaristan'da hükümet krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...