28 Temmuz 2005 21:00

Emekli maaşına tehdit

Alman devleti, önümüzdeki ekim ayında emeklilik maaşlarını ödeyemez hale gelecek. Son 30 yılda tam 14 kez 'reforma' tabi tutulan Yasal Emeklilik Sigortası, sonunda iflasın eşiğine getirildi...

Paylaş
Federal Almanya devleti, ekim ayında emekli maaşlarını ödeyemez hale gelecek. Açıklamayı yapan sigorta sorumluları, eylül ayında son kez normal yoldan maaşları ödeyebileceklerini belirtirken, "Ekim ayında maaşları ödemek için 450 milyon Euro borç almamız gerekecek" dediler. Yıllardır Almanya'da ücret yan giderlerinin yüksek olduğu yönünde kampanya sürdüren sermaye ve partileri, bütün ücret yan giderlerinin düşürülmesini talep ediyorlar. Bu düşüşle birlikte işgücü maliyetinin de düşeceği ve daha fazla işçinin işe alınabileceği propaganda ediliyor. Son 30 yıl içinde toplam 14 kez Yasal Emeklilik Sigortasını reforma tabi tutan değişik koalisyon hükümetleri, sonunda sigortayı iflasın eşiğine kadar getirdi. "Emeklilik maaşlarını güvenceye alma" vaadiyle gündeme getirilen reformlar, emeklilik maaşlarının sürekli düşmesine yol açtı.

Sermayeye göre sigorta Onyıllarca çalışan işçi ve emekçilerin yaşlılıklarında devlet güvencesiyle yaşamlarını sürdürmesi için kurulan Yasal Emeklilik Sigortası özellikle 1980'lerden bu yana sermayenin ihtiyacına göre sürekli değiştirildi. İşsizliğin giderek artmaya başladığı 1980'den itibaren gündeme getirilen erken emeklilik formülü, patronlar tarafından talep edilmişti. İşçilere büyük tazminatlar vermek yerine onları devlet desteğiyle erken emekliliğe sevk eden sermaye böylece önemli bir yükten kurtulmuş oluyordu. Bu yıllarda 54 -56 yaş grubuna dahil olan 500 bine yakın işçi erken emekliliğe ayrıldı. Daha sonra emeklilik kasalarının durumu kötüleşince, "kısmi erken emeklilik" formülü gündeme geldi. 54 yaşından itibaren kısmi erken emekliliğe ayrılan işçiler, 6 yıla yakın bir süre kısmen çalışıp kısmen işsizlik parası aldılar. 60 yaşından itibaren ise tam işsizlik parası alan işçilere 63 yaşından itibaren düşük miktarda emeklilik maaşı bağlandı. Gelinen noktada, emeklilik sigortasının yanı sıra işsizlik sigortası da iflasın eşiğine getirildi. Her iki sigortanın gelirleri sürekli gerilemesine karşın, harcamaları sürekli artıyor.

Özel sigorta zorunlu olacak Önceleri emeklilik döneminde 'ek gelir' propagandasıyla yaygınlaştırmaya çalışılan, ancak fazla rağbet görmemesi üzerine "yasal maaşı tamamlayıcı gelir" olarak gündeme getirilen "emeklilik özel ek sigortası" önümüzdeki dönem zorunlu hale getirilecek. Ama onlarca sigorta tekeli tarafından satışına başlanan poliçelere rağbet olmadı. Burjuva politikacılar, önümüzdeki dönem küçük bir yasa değişikliği ile sorunu çözmeye hazırlanıyorlar. Buna göre özel sigorta, "gönüllü" değil zorunlu hale getirilecek. Alman İşverenleri Birliği (BDA) Başkanı Dieter Hundt, emeklilik sigortasının sorunlarını uzun vadeli çözmek için emekliğe ayrılma yaşının 67'ye çıkartılmasını önerdi. Anlaşıldığı kadarıyla, eylül ayında yapılması planlanan erken genel seçimlerden sonra emekçileri yeni bir reform saldırısı bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Küresel tiranlık tasarısı

SONRAKİ HABER

Irak işgaline karşı bildirge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...