27 Temmuz 2005 21:00

Protokol imzalanacak

Erdoğan ile Blair Ek Protokol'ü ve terörle mücadeleyi görüştü. Başbakan Erdoğan, Ek Protokol'ün en kısa zamanda imzalanacağını belirtirken, Güney Kıbrıs yönetiminin tanınıp tanınmayacağı konusunda ise net bir şey söylemedi.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gümrük Birliği ile ilgili Ek Protokol'ün yakında imzalanacağını söyledi. Erdoğan, Güney Kıbrıs'ı tanıma konusunda ise 17 Aralık'ta söyledikleriyle aynı noktada bulunduklarını söylemekle yetindi. Başbakan Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, görüşmede, terörle mücadele ile AB konularının ele alındığını bildirdi. Başbakan Erdoğan, görüşmede ikinci gündem maddesini AB sürecinin oluşturduğunu bildirdi. Erdoğan, bir Türk gazetecinin, Blair'e yönelttiği, "Ek Protokol imzalandığında Türkiye Güney Kıbrıs'ı tanımış olacak mı?" sorusuna yanıt verdi. Erdoğan, müzakere edilen konulardan birisinin de bu olduğunu hatırlatarak en kısa zamanda protokolü imzalayacaklarını bildirdi. Başbakan görüşmede terör konusunda da Türkiye'nin İngiltere'ye desteğini yinelediğini belirtti. "Şunu net ifade etmeliyim ki, terörün olduğu andan itibaren şu ana kadar bu süreci bana göre gayet başarıyla yürütmüş olması sebebiyle değerli dostum Blair'e teşekkür ediyorum" diyen Erdoğan, iki ülke arasındaki ortak çalışmanın daha da artırılacağını vurguladı. İngiltere Başbakanı Tony Blair ise, Türkiye'nin, Gümrük Birliği Antlaşması'nın AB'ye üye 10 yeni ülkeyi de kapsayacak şekilde genişletilmesine ilişkin ek protokolü imzalamasının, Kıbrıs Rum kesimini tanıması anlamına gelmeyeceğini söyledi. Blair, Avrupa'da şu anda bazı belirsizlikler yaşandığını, ancak Türkiye'nin AB üyeliğinin zaman içinde gerçekleşeceğini savundu. Blair, Türkiye'nin birliğe üyeliğinin, birliğin güvenliği açısından büyük önem taşıdığının da altını çizdi. Türkiye'nin Ek Protokol'ü imzalamasının yanı sıra bir deklarasyon yayımlama isteğini de normal karşıladıklarını belirten Blair, "Türkiye istediği açıklamayı yapar" diye konuştu.




TANIMIYORUM DİYEMEZ Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, "AB'ye üye olmak isteyen bir devletin, başlangıçta, 'Birliğe üye ülkelerden birini tanımıyoruz' şeklinde açıklama yapması düşünülemez" dedi. Londra'da temaslarda bulunan Papadopulos, "Bu, zor bir diplomatik konu. Üstesinden gelineceğine eminim" dedi. Papadopulos, birleşmenin, bunu isteyen toplumlar temelinde başlayacağı ve kazancın görülmesinin ardından, görüşmeler için çaba harcanabileceği görüşünde olduğunu ifade etti.




KKTC TASFİYE EDİLİR HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, "Gümrük Birliği ek protokolünün imzalanmasıyla KKTC tasfiye edilmiş olacaktır" dedi. Okuyan, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, hükümet çevrelerinden yansıyan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere gezisi dönüşünde Türkiye'nin Brüksel'deki büyükelçisi tarafından Gümrük Birliği ek protokolünün imzalanacağını ifade ederek, bunun "kabul edilemez bir davranış" olduğunu savundu.




TÜRKİYE KARŞITI YÜRÜYÜŞ Türkiye karşıtlığı ile bilinen Voice of Europe sivil inisiyatifi, yarın Prag'da Türkiye karşıtı bir yürüyüş yapacak. Grup, Türkiye'nin AB'ye kesinlikle üye olmaması gerektiğini savunuyor. Voice of Europe (Avrupa'nın Sesi) grubu adına konuşan Jana Kaderabkova, Türkiye'nin olası AB üyeliğini protesto etmek amacıyla Prag'ın Wenceslas meydanında yapılacak yürüyüşe Avrupa Parlamentosu'nun Çek üyeleri Josef Zieleniec ve Tomas Zatloukal'ın da katılacağını söyledi. Voice of Europe, geçtiğimiz mayıs ayından bu yana Türkiye'nin AB üyeliğini Çek Cumhuriyeti dahil pek çok AB ülkesinde protesto ediyor.




MÜZAKERE BAŞLAYAMAZ Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Alman Hartmut Nassauer, Türkiye'nin gümrük birliği ek protokolünü imzaladıktan sonra, Kıbrıs'ı tanımadığına ilişkin bir beyanda bulunması Türkiye'nin müzakereler aşamasında güvenilemeyecek bir ortak olduğunu göstermektedir dedi. Nassauer ayrıca, Avrupa Birliği'nin, Birliğin halihazırdaki tüm üyelerini tanıma arzusunda olmayan bir ülkeyle katılım müzakerelerine başlayamayacağını da belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Bir aydının hayatı: Michel Foucault

SONRAKİ HABER

Yabancılar mülk yasasını bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...