27 Temmuz 2005 21:00

Komşularına karşı kışkırttı

Irak'a yaptığı ani ziyarette Rumsfeld, Irak'ın komşuları İran ve Suriye'ye karşı "daha sert tedbirler" alması gerektiğini söyledi.

Paylaş
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Tacikistan'daki görüşmelerin ardından Bağdat'a geçti. Iraklı yetkililer ile görüşmelerinde, İran ve Suriye'ye karşı saldırgan tutumun artması için bastıran Rumsfeld, Iraklı liderlerin Suriye ve İran'dan gelen "zararlı müdahaleye" karşı koymaları gerektiğini öne sürdü. Suriye'yi, yabancı 'militanlar'ın Irak'a girmesine izin vermek ile suçlayan Rumsfeld, İran'ı da Bağdat'ta siyasi etki kazanmaya çalışmakla itham etti. ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, "Irak, teröristlerin ülkeye girmesine izin veren, onları maddi-manevi destekleyen ve kanlı saldırıları kınamayan komşularına karşı saldırgan bir tutum almalıdır" diyerek bölgedeki komşu düşmanlığının arttırılmasını istedi. İran ve Suriye'yi "bela çıkarıcı" olarak niteyen Rumsfeld, "Onların bütün amacı, Irak'ta istikrarsızlık yaratmaktır" dedi.

Çekilme manevrası Iraklı liderler ile yaptığı görüşmelerde, ABD askerlerinin, ancak ülkedeki 'istikrar'ın vuku bulması durumunda ülkeyi terk edebileceğini ifade eden Rumsfeld, Iraklı yetkilileri ülkedeki "güvenlik ortamını ve huzuru" derhal tesis etmeleri konusunda da uyardı. "Anayasa'nın hazırlanması açısından herhangi bir gecikme istemiyoruz" diyen ABD Savunma Bakanı ayrıca, Bush yönetiminin, işgal güçlerinin emrindeki 15-16 bin tutuklunun denetimini Iraklılara bırakma hazırlığı üzerinde çalıştığını da kaydetti. Rumsfeld, bunun için Iraklıların, eğitimlerini tamamlamalarını beklediklerini öne sürdü. Rumsfeld ile Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'nde buluşan Irak'taki işgal gücünün ABD'li komutanı general George Casey, "Irak'taki siyasi süreç ve Irak güvenlik güçlerinin gelişmesinin iyi bir yolda devam etmesi" şartıyla, ülkedeki ABD askerlerinin sayısının önemli ölçüde azaltılabileceğini belirtti. Irak Başbakanı İbrahim El Caferi de ülke genelindeki kontrolün ABD'den Irak ordusuna koordineli bir şekilde devri için plan yapma vaktinin geldiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de yargısız infaz gerginliği

SONRAKİ HABER

Castro: ABD kendini kandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...