26 Temmuz 2005 21:00

Telekom'u satamayacaklar

Telekom ihalesini kazanan firmanın Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanmasıyla ihale süreci tamamlandı. Ancak kurumda örgütlü sendikalar henüz bu işin bitmediğini söylüyor.

Paylaş
Türk Telekom'un Oger Telecom'a satıldığı ihale süreci Bakanlar Kurulu'nun onayıyla tamamlandı. İhalenin sonucunun önemli olmadığını söyleyen kurumda örgütlü işçi ve memur sendikalarının başkanları ise kuruma sahip çıkmakta kararlı olduklarını dile getirdiler. Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke, özelleştirmenin yanı sıra taşeronlaştırmaya karşı da mücadele ettiklerini ve taşeronu kuruma sokmama konusunda kararlı olduklarını söyledi. Özelleştirmeye karşı kamoyunu aydınlatmaya dönük çalışmaların ve mücadeleyi birlikte yürütme konusundaki arayışların süreceğini kaydeden Teke, "Sattırmamak için sonuna kadar, her yolu deneyeceğiz. Bu konuda üyelerimizin birliğinden şüphe etmiyoruz ve bu her şeyden önemli" diye konuştu. Özelleştirmeye karşı duruşlarının işgüvencelerini koruma kaygısından değil, ülkenin bu büyük değerine sahip çıkmak için olduğuna dikkat çeken Teke, "17 firmaya lisans dağıtıldı hani neredeler? Herkes Telekom'dan palazlanmaya çalışıyor. Böylesine mükemmel bir serveti bir daha bir araya getirmeniz mümkün değil" dedi.

'Dikensiz gül bahçesi' Telekom'da yüzde 30 primle emekliliğin teşvik edildiğini hatırlatan Teke, böylece kurumun işçilik maliyetlerinin yüzde 25'den yüzde 15'lere düşürüleceğini, 600 milyon dolarlık ek yükün ise devlet tarafından karşılanarak alıcıya dikensiz gül bahçesi teslim edildiğini ifade etti. Teke kurum satıldıktan sonra ise kârın yurtdışına götürüleceğine dikkat çekti.

Birlikte mücadele Haber-Sen Genel Başkanı Esin Yelekçi de kuruma işçi, memur tüm halkın sahip çıktığını, birlikte mücadele ettiklerini söyledi. Kamuoyunu aydınlatmaya dönük faaliyetlerinin süreceğini, yargıdan da olumlu karar beklediklerini kaydeden Yelekçi, bu sürecin işçi ve memurların kendi başlarına başarabilecekleri bir süreç olmadığını ifade etti. Tüm halkın birlik olması gerektiğini anlatan Yelekçi, bu birliği sağlamak için çalışacaklarını vurguladı. Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut da hukuki süreç devam ederken, eylemlerin de artarak süreceğini söyledi. Üç sendikanın ortak hareket ettiğini ve kurumun satılmasına karşı her türlü mücadeleyi yürüteceklerini belirten Karadavut, "Neye mal olursa olsun, faturası ne olursa olsun" kurumu koruyacaklarını kaydetti.


Haber-İş Telekom'u Danıştay'a taşıdı Telekom ihalesinin iptali için bir dava da Türkiye Haber-İş Sendikası açtı. Danıştay'ın önünü eylem alanına çeviren Telekom işçileri, Telekom'u sattırmayacaklarını bir kez daha dile getirdiler. "Telekom vatandır, vatan satılamaz" ve "IMF'nin imamı kaça sattın vatanı" sloganlarını atan işçilere seslenen Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke, ihalenin Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu söyledi. İletişim alanında yabancı sermaye tekeli oluşturulmasının da Anayasa ile çeliştiğini belirten Teke, "kamu yararı" ilkesinin de ihlal edildiğini kaydetti. Açıklamanın ardından ekleriyle birlikte 100 sayfalık dava dilekçesi Danıştay'a iletildi.

ÖNCEKİ HABER

Ek Protokol'de imza yakında

SONRAKİ HABER

Liman işçisi için yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...