23 Temmuz 2005 21:00

Sendikaya hakaret soruşturuluyor

Eğitim Sen'e hakaret ve iftira ettiği iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan ancak valilik tarafından "soruşturma" izin verilmeyen Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Gürsoy'un, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin bu kararı kaldırması üzerine yargılanması gündeme geldi.

Paylaş
Eğitim Sen'e hakaret ve iftira ettiği iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan ancak valilik tarafından "soruşturma" izin verilmeyen Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Gürsoy'un, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin bu kararı kaldırması üzerine yargılanması gündeme geldi. Eğitim Sen Şube Başkanı Sezai Bayram, 17 Temmuz 2004 tarihinde Kocaeli'deki müdür atamaları konusunda bir basın açıklaması yaparak, müdür atamalarını düzenleyen Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin olumsuz olduğunu, "müdür atamalarında partizanca ve hukuka aykırı şekilde yapıldığı konusundaki kuşkuların arttığını" söylemişti. Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Gürsoy da, 12 Ağustos 2004'te makam odasında bir basın toplantısı yapmış ve "Atamalar için bir sendika başkanı 'Bizim sendikadan kimseyi atamadılar' diyor. Atamalar belli olmadan kahve falına mı bakıp söylüyor? Atatürk düşmanını elbette bu devlet müdür yapmayacaktır. Artistlik yapmasınlar soruşturma açarım" demişti. Gürsoy, başka bir eğitim sendikasının bültenine atıfta bulunarak, "Düşünün bir eğitim sendikası 'Apo serbest bırakılsın' diyor. Eğitim camiasında bu eğitimcileri kabul edemeyiz" diye suçlamıştı. Gürsoy, toplantıya katılan gazetecilere de hakaret içeren diğer sendikanın bültenini uzun süre göstermişti. Bunun üzerine Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ve Sezai Bayram, Gürsoy'un Eğitim Sen'e ve üyelerine hakaret ve iftirada bulunduğunu belirterek, soruşturma başlatılmasını istemiş, ancak soruşturma izini verilmemişti.

Mahkeme yeterli buldu Kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran Eğitim Sen, yargıdan olumlu yanıt aldı. Sakarya Bölge İdare Mahkemesi, valilik kararını inceleyerek, "Dosyada, Hayrettin Günsoy'un Eğitim Sen ve üyelerine karşı hakaret ve iftirada bulunmak suçundan soruşturma yapılmasını gerektirecek yeterli bilgi ve belge bulunduğu" sonucuna vardı. Mahkemenin soruşturma izni verilmemesine dair kararı kaldırması üzerine, Gürsoy'un dosyası incelenmek üzere Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Demeç nedeniyle ceza Gürsoy'un gazetecilere uzun uzun sergilediği demeç, BASK'a bağlı Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı tarafından verilmişti. Avcı'nın demeci önce Star gazetesinde "PKK sendikaları" başlığı ile okura duyurulmuş, daha sonra da sendikanın yayınının Temmuz 2004 sayısında, "Eğitim çalışanlarının emeği teröre, teröristlere peşkeş çekiliyor" alt başlığı ile kullanılmıştı. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer'in hakaret davası açması üzerine Ankara 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, Avcı'nın beyanlarını suç olarak kabul etmiş ve 6 ay hapis cezasına mahkum etmişti.

ÖNCEKİ HABER

Yatırım yapılmayan itfaiye
   nasıl hizmet versin?

SONRAKİ HABER

TPAO işçilerinin eylemi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...