20 Temmuz 2005 21:00

Kaymaz davasında gerginlik

Eskişehir'de görülen '13 Kurşun' davasında, duruşma öncesi ülkücüler, davayı izleyenlere saldırdı. Sanıkların tutuklanmaları talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı geniş bir salonda yapılmak üzere 24 Ekim'e erteledi.

Paylaş
'Kamuoyunda 13 kurşun davası' olarak nitelendirilen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ın öldürülmesine ilişkin davanın Eskişehir'deki ilk duruşması yapıldı. Duruşma öncesinde, ülkücülerin davayı izlemek amacıyla kente gelen siyasi parti başkanları ve kitle örgütü temsilcilerine saldırarak provokasyon yaratmaya çalışması tepkiyle karşılandı. Duruşmada, Kaymazlar'ın avukatları sanık polislerin tutuklanmalarını ve görevden el çektirilmelerini talep etti. Mahkeme heyeti, tutuklama ve görevden el çektirme taleplerini reddetti. Mahkeme 24 Ekim tarihine ertelendi. Adalet Bakanlığı'nın mahkemenin güvenliği gerekçesiyle Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilen davanın dünkü duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklar M. K., Y.A., S.A.D ve S.A. hazır bulundu. Mahkeme heyeti meşru müdafa sınırının aşılması sebebiyle müstakil faili belli olmayacak şekilde adam öldürme iddiasıyla yargılanan sanıklardan savunma yapmasını istedi. Sanık M.K., önce karşı tarafın ateş ettiğini belirterek, ateşe karşılık verdiklerini yaklaşık 10 dakika süren çatışma sonunda Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın hayatını kaybettiğini iddia etti. Sanık Y.A.ise Kızıltepe'de bir evde silahlı kişilerin olduğu ve eylem yapacakları bilgisi üzerine bölgeye gittiklerini belirterek, gözetleme görevi olduğunu ancak silahla ateş edilmesi sonucunda çatışma çıktığını iddia etti. S.A.D. de, maktüllerle aralarında yaklaşık 5-6 metre olduğunu belirterek, ateş edilmesi üzerine "dur polis" ihtarında bulunduklarını ancak ateş edilmeye devam edildiği için çatışma çıktığı iddiasında bulundu. Sanık S.A. da diğer sanıkların ifadeleri doğrultusunda ifade verdi. Mahkemede müdahil taraf yaklaşık 25 avukatla temsil edilirken, müdahil avukatlar duruşmanın daha geniş bir salonda yapılması talebinde bulundu. Müdahil auvkatlardan Tahir Elçi, Adalet Bakanlığı'nın davayı nakil kararının hukuki olmadığını belirterek, yargıya müdahale olduğunu kaydetti. Tahir Elçi "Ciddi iki insanın yaşamıyla ilgili bu dava hukuka aykırı olarak Eskişehir'e nakledilmiştir. Mardin'de de Eskişehir gibi güvenlik rahatlıkla sağlanabilirdi. Bakanlığın bu yöndeki tasarrufunu kınıyoruz." dedi. Kaymazlar'ın avukatları sanık polislerin tutuklanmalarını ve görevden el çektirilmelerini talep etti. Mahkeme heyeti, tutuklama ve görevden el çektirme taleplerini reddetti. Mahkeme heyeti duruşmayı daha geniş bir salonda yapılmak üzere 24 Ekim'e erteledi. Mahkeme heyeti müdahil avukatların sanık polislerin tutuklanması taleplerini de reddetti.


'Geleceğe ışık tutacak' Davayı izleyen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, davanın Eskişehir'e alınmasının adil yargılama konusunda şüpheler oluşturduğunu söyledi. Bir takım çevrelerin provokasyonlarına rağmen, davanın önümüzdeki süreçte daha da geniş bir ilgi uyandıracağını söyledi. Tüzel "Olayın olduğu yer önemli. 12 yaşındaki bir çocuk öldürüldü. Dikkat ederseniz Kızıltepe olayının ardından, diğer olaylar başladı. Bu dava barış ve kardeşlik açısından geleceğe ışık tutacak. Bu davanın önemi Eskişehir halkına çok iyi anlatılmalı. Bunun için de herkese büyük görevler düşüyor." dedi.

'Dünya takip ediyor' DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Adliye çıkışında yaptığı açıklamada davayı tüm dünya kamuoyunun yakından takip ettiğini belirterek, kendilerinin de davayı izlediğini söyledi. Bakırhan "İki kişinin canına kasteden 4 emniyet görevlisinin tutuklanmaması ve görevden el çektirilmemesini hayretle karşılıyoruz. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Duruşmayı takip etmek için Eskişehir'e gelenlere saldırılar oldu. Bu saldırılarda 5 kişi yaralandı. Burada Emniyet güçlerinin zaafiyeti olduğu inancındayız. Bir dahaki duruşmalarda aynı olayların yaşanmamasını temenni ediyoruz" dedi.


Kimler katıldı? EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel; DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan; SDP Genel Başkanı Filiz Koçali; KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul; KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir; Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticileri İsmail Sağdıç, Elif Akgül; BES Genel Merkez Yöneticisi Mehmet Karaaslan; Dev-Maden Sen Genel Başkanı Yılmaz Kızılırmak; Bursa Barosu Avukatlarından Ayşe Batumlu; ESP İstanbul temsilcisi Figen Yüksekdağ; İHD Ankara Şube Başkanı Salih Karaaslan; 78'liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu; Kürt-Der yöneticileri; SES Eskişehir Şube Başkanı Yalçın Mutlu; ESM Eskişehir Temsilcisi İbrahim Akgün; Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı; TMMOB İKK Sekreteri Simavi Bakır;


Polis göz yumdu, ülkücüler saldırdı Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu Uğur Kaymaz'ın polisler tarafından öldürülmesiyle ilgili açılan davanın ilk duruşmasını takip etmek için Reşadiye Park'ta toplanan 500 kişiye, kendilerini ülkücü olarak tanıtan faşist grup sopalar ve taşlarla saldırdı. Ülkücülerin attığı taşlar nedeniyle 5 kişi ve 1 polis yaralandı. Günün erken saatlerinde Kaymaz ailesinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 500 kişilik grup, "Şehid Namrın" "Katiller halka hesap verecek" "Susma haykır halklar kardeştir" "Hepimiz Kürt'üz hepimiz Uğur'uz" "Uğur Kaymaz onurumuzdur" "Katil polisler tutuklansın" "Gün gelecek devran dönecek, katil devlet hesap verecek" sloganları eşliğinde Reşadiye Parkı'nda toplandı. Kaymazlar'ın fotoğraflarını ve dövizler taşıyan grup parkta bir süre slogan atıp, halaylar çekerek davanın sonuçlanmasını beklemeye başladı. Saat 10.15 sıralarında kendilerini Ülkücü olarak adlandıran bir grup faşist ellerinde Türkiye bayraklarıyla Vilayet Meydanı'nda Adliye binası yakınlarına kadar geldi. Burada yaklaşık yarım saat boyunca "Ya Allah Bismillah Allahüekber" "Şehitler ölmez vatan bölünmüz" "Aponun p...leri" sloganları atan faşist grup, daha sonra da İstiklal Marşı söyledi. Saat 10.45 sıralarında polis barikatını aşan ülkücüler, parkın içine girmeye çalıştı. Bu sırada faşist grubun bir kısmı parkın arkasına gelerek, Kaymaz davasını takip edenleri taş yağmuruna tuttu. Faşist grup, ellerindeki kalaslarla parkın içindeki göstericilere saldırmaya çalıştı. Kaymaz Davası'nı takip eden grup Adliye önünde bekleyişini sürdürdü. Olayların sona ermesinin ardından Kaymaz'ların avukatlarından Av. Kemal Aytaç, Adliye binası önünde bir açıklama yaptı. Aytaç, davayı izlemek için gelenlerin can güvenliğinden emniyet görevlilerinin sorumlu olduğunu ifade ederek "Emniyet görevlileri saldırı nereden geliyorsa oraya müdahale etmek zorundadır" dedi. Uğur Kaymaz Davası İzleme Komitesi adına konuşan EMEP İl Başkanı Ahmet Yıldız da provokasyona gelmeyeceklerini ifade ederek "Buradan yetkililere ve kamuoyuna sesleniyorum. Bizlere herhangi bir saldırı olursa sorumluları bellidir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Turist sayısı 10 milyona yaklaştı

SONRAKİ HABER

Tunceli'de gece yarısı
   mahalle taradılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...