19 Temmuz 2005 21:00

Seyre dalarken...

Adile Yadırgı'nın ilk solo albümü "Seyr-i Âlem", modern tınılara dokunarak, geçmişin özgün yorumuyla raflardaki yerini aldı. Elektronik altyapılar ve usta müzisyenlerin güçlü performansıyla birleşen Adile'nin lirik soprano sesi, dinleyenleri farklı bir müzikal buluşmaya da davet ediyor.

Paylaş
"Bir başlangıç olmalıydı ve adlarını bilmediğim bütün nehirlerin sularıyla büyütmeliydim, göçlerden taşıdığım dilek ağacını. Yüzümü ellerime gömüp seyr-i âleme daldım..." diyen Adile Yadırgı'nın "Seyr-i Âlem" albümü müzikseverlerle buluştu. Erken yaşlarda başladığı müzik yaşamına 1995 yılında İ.T.Ü. Türk Musıkîsi Devlet Konservatuvarı'na girerek profesyonelleşmenin ilk adımını atan Adile Yadırgı, Konservatuvarın Temel Bilimler Türk Halk Müziği Anasanat Dalı mezunu oldu. Yadırgı, birçok müzik grubuyla çalışarak, Türkiye'nin değişik bölgelerinde ve yurtdışında pekçok konser verdi.

İlk solo albüm Adile Yadırgı, bu ilk solo albüm çalışmasından önce, Doublemoon etiketiyle çıkan Orient Expressions'ın "Divan" albümünde "Kerkük Divanı" adlı türküyü ve geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz Tuncay Akdoğan'ın Seyhan Müzik'ten çıkan "Bir Nehir ki Ömrüm" albümünde bir Akdoğan bestesi olan "Yarın Çok Geç Olacak" isimli şarkıyı seslendirdi. Son yıllarda yaygınlaşan etnik müzik projeleri ve Adile'nin aldığı eğitim, onun, modern ve aynı zamanda geleneksel tavırla yoğrulmuş müzikal duruşunu da şekillendiriyor. Bu anlamdaki müzikal seyri, ona, "Seyr-i Âlem" projesini gerçekleştirmek için güç katmış.

Bestesi de yer alıyor Altyapılardaki özgün düzenlemelerin tümü ve bazı eserlerin müziklerinin Jehat'a ait olduğu albümde, ayrıca Adile Yadırgı'nın şarkı sözleri ve bir de bestesi bulunuyor. Albümde biri enstrümantal toplam 14 eser yer alıyor. Yadırgı, İç Anadolu'dan "Acem Kızı", Rumeli'den "Yıldız Dağı", Muğla'dan "Al Yazmanın Oyası", Karadeniz'den "Dereler", Kuzey Bulgaristan yöresine ait, Bulgar kadınlarının seslendirdiği kayıtlardan elde edilen "Ayletme" gibi türküler ve Gürcüce bestelenmiş "Me Zor Mikvars"la serüveninin ilk duraklarını oluşturmuş.

Kerkük divanı Ayrıca, "Orient Expressions-Divan" albümünde seslendirdiği "Kerkük Divanı"nı, değişik performanslarla duyuran Adile, "Seyr-i Âlem"de de bu türküye yer vermiş. Albümde; elektronik altyapılar ve alanlarında usta müzisyenlerin güçlü performansıyla birleşen Adile'nin lirik soprano sesi, "Buluşmalar"da sizi farklı bir müzikal buluşmaya da davet ediyor. "Sevdalı Kuş" isimli şarkıda ise Yadırgı'nın uzun yollara düşen sevdasına tanık olacaksınız. Dünyanın kulak kabarttığı etnik müziğin heyecanıyla buluşan "Seyr-i Âlem" albümü, modern tınılara dokunarak ve Adile Yadırgı'nın geçmişin özgün yorumunu duyurduğu güçlü sesinden, Beyoğlu Metropol Müzik etiketi ve kalitesiyle, raflardaki yerini alıyor.

"Seyri-i Alem"; Adile Yadırgı; Metropol Müzik

ÖNCEKİ HABER

4 aydır maaşını alamıyor

SONRAKİ HABER

Beyaz perdenin 'İyi kalpli kız'ı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...