17 Temmuz 2005 21:00

Kızılelmacılardan Lozan çıkarması!

İşçi Partisi tarafından Lozan Anlaşması'nın yıl dönümü nedeniyle İsviçre'de bir dizi etkinlik düzenlenecek. Etkinlikler için Türkiye'den uçak kaldırılacak. Bu organizasyonun finansörünün İhlas Holding olduğu iddia ediliyor.

Paylaş
Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 82.yılı nedeniyle İşçi Partisi'nin tertiplediği, aralarında öğretim üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sendikacılar ve emekli generallerin bulunduğu bir grup İsviçre'ye çıkarma yapıyor! İşçi Partili Ulusal TV'nin organizatör olarak yer aldığı ve anlaşmanın imzalandığı tarih olan 22-23 ve 24 Temmuz'u kapsayacak etkinlikler için yayınlanan çağrıda organizasyonun eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in himayesi altında ve Rauf Denktaş'ın katılımıyla gerçekleştirileceği duyuruldu. "Lozan 2005" adı verilen bu etkinlik için Türkiye'den özel bir uçak kiralandı.

Dikkat çeken katılımcılar Yaklaşık 200 kişilik bir grup kiralanan uçakla İsviçre'ye hareket edecek. Organizasyonu İhlas Holding'in finanse ettiği yönünde iddialar bulunuyor. Katılımcılar arasında ise oldukça ilginç isimler yer alıyor. MHP eski Milletvekili Mehmet Gül, Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu bunların en dikkat çekenleri. Avrupa merkezlerinde ise yürüyüşe Atatürkçü Düşünce Dernekleri destek vererek Almanya ve Fransa'dan belirli şehirlerden Lozan'a otobüs seferi organize etmiş durumda. Yürüyüşün yanı sıra Winterthur ve Lozan'da panel düzenlenmesi planlanıyor. Organizasyon Komitesi tarafından yapılan açıklamada, Cumhuriyet'in ağır tehdit koşulları altında bulunduğu belirtilerek, Sevr Antlaşmasını yeniden 'dayatmaya' çalışan Batılı odaklara karşı Lozan'da ısrarcı ve kararlı olduklarını göstermek amacıyla bu etkinliğin tertiplendiği ifade edildi. Türkiye sınırları içerisinde yaşayan farklı milliyetlerden ulusların haklarına karşı tahammülsüzlüğü öne çıkaran bu üç günlük programın, emperyalizme ve onun bölge politikalarına karşı bir 'çıkış' olduğu da iddia edildi.

Büyükelçilik destekliyor İsviçre'deki Türkiye Büyükelçiliği yaptığı açıklamada meydana gelebilecek her hangi bir durumdan Büyükelçiliğin sorumlu olmayacağını duyurdu. Büyükelçilik resmi olarak bu açıklamayı yaparken, Büyükelçilik ve konsolosluklar denetiminde yayın yapan ve ücretsiz olarak Türkiyelilerin adreslerine yollanan "Post" isimli gazete ve İsviçre Türk Toplumu (ITT) adı altındaki konsolosluğa bağlı derneklerle yürüyüşe katılım çağrısı yapılıyor. Yaklaşık iki yıl önce İsviçre'nin Waadt Kanton Meclisi'nin, Ermeni katliamı ile ilgili önergeyi kabul etmesi ve Bakan Calmy-Rey'in MİT tarafından takip edilmesiyle gerilen Türkiye-İsviçre ilişkileri, Davos'ta gerçekleştirilen DEF toplantıları boyunca yürütülen lobi faaliyetleri ve İsviçre basınına yansıyan Türkiye-İsviçre ticari ilişkileri üzerinden İsviçre sermayesinin baskısıyla yumuşatılmıştı. Yürüyüşün yapılacağı Lozan, Waadt Kantonu sınırları içerisinde yer alıyor. Başka ilginç bir nokta ise bir süre önce Winterthur'da katıldığı bir panelde Ermenilere yapılan katliamla ilgili olarak yaptığı konuşmadan dolayı Prof. Dr.Yusuf Halaçoğlu hakkında İsviçre'de dava açılmış olması. Halaçoğlu'nun da bu yürüyüşe katılması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Maskelerin arasında...

SONRAKİ HABER

'Medeniyetler İttifakı'nın
   eşbaşkanı Erdoğan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...