17 Temmuz 2005 21:00

Bakırhan'dan
   Kuşadası'ndaki saldırıya kınama

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kuşadası'nda 5 kişinin ölümüne yolaçan bombalı saldırıyı kınadı. Bakırhan, yazılı açıklamasında"Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diliyoruz" dedi.

Paylaş
DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kuşadası'nda 5 kişinin yaşamının yitirdiği, 15 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıyı kınadı. Kuşadası'nda bir minibüste yaşanan patlama sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 15 kişinin yaralandığı olaya ilişkin yazılı açıklama yapan DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, derin üzüntü duyduklarını belirtti. Saldırıyı kınayan Bakırhan, "Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diliyor, olayda yaşamını yitirenler için Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi. Demokratik Toplum Hareketi (DTH) Koordinasyon Kurulu da bombalı saldırıyı kınadı. DTH Koordinasyon Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Öncelikle belirtmek isteriz ki sivil, savunmasız ve masum insanlara yönelik hiçbir eylemi hangi amaç ve nedenle ve kimler tarafından yapılmış olursa olsun asla onaylamıyor ve kınıyoruz. Olayda yaşamını yitirenlere tanrıdan rahmet, yakınları ve dostlarına başsağlığı, sabır ve metanet, yaralılara da acil şifalar diliyoruz" denildi. Açıklamada, bu tür olayların asırlardan buyana bir arada yaşayan kardeş halkları karşı karşıya getirmeye yönelik bir provokasyon olması ihtimaline de dikkat çeken DTH Koordinasyon Kurulu, Türkiye toplumunu, sivil toplum örgütlerini duyarlı, serinkanlı olmaya davet etti.

'Türkiye kör şiddet sarmalına çekiliyor' İnsan Hakları Derneği (İHD), Kuşadası'nda bir minibüste meydana gelen ve 5 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı kınadı. İHD tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin kör bir şiddet sarmalına çekilmek istendiği ifade edilerek, "Herkese düşen temel yaklaşım, duygusal olarak neden ve kaynağına takılmadan bu oyunu boşa çıkarmaktır" denildi. Açıklamada, sorunların baskı, şiddet ve savaşa dayalı politika ve eylemlerle çözülemeyeceğine inanan İHD'nin, başta yaşam hakkı olmak üzere insan haklarını her koşulda savunacağı belirtildi. İHD İzmir şubesi yazılı bir açıklama yaparak önceki gün Kuşadası'nda meydana gelen patlamayı kınadı. Aydın'ın Kuşadası ileçisinde meydana gelen, ikisi yabanrcı uyruklu 5 kişinin yaralanmasına nede olan bombalama olayını gerçekleştiği andan beri izlediklerini dile getiren İHD İzmir Şubesi açıklamasında "İHD olarak, hiçbir ayrım gözetmeksizin, kim tarafından ve hangi gerekçeyle gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin insanların yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına neden olan tüm olayları ve öznelde bu olayı kınıyoruz" dedi. Öte yandan HPG adına yapılan açıklamada ise bombalama olayıyla herhangi bir bağlantıları olmadığı iddia edildi.


VALİ MALAY: CANLI BOMBA DEĞİL Aydın Valisi Mustafa Malay, Kuşadası'nda önceki gün meydana gelen patlamayla ilgili iki ihtimal üzerinde durduklarını belirterek, "Patlayıcı zaman ayarlı ya da uzaktan kumandalı" dedi. Vali Malay, yaptığı açıklamada, patlamaya neden olan patlayıcının büyük çaplı olmadığını belirtti. Patlayıcının, televizyon kumandası şeklinde, küçük bir çanta içinde sıkıştırılmış olduğunu belirten Malay, "İki ihtimal üzerinde duruyoruz. Patlayıcı zaman ayarlı ya da uzaktan kumandalı olabilir. Olayda canlı bomba yok. Böyle bir ihtimal olsaydı, ölen ya da yaralananlardan birinin olması gerekirdi. Patlayıcının, arkadan ikinci koltuğun altına, cam kenarına sıkıştırıldığını belirledik" diye konuştu. Malay şüphelilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. Öte yandan patlamada yaralanan 14 kişiden 7'sinin, İzmir'deki çeşitli hastanelerde tedavileri sürüyor. Patlamada ağır yaralanan İngiliz vatandaşları Steven Stables, Michael Aspinall ve Adam Brown, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi ediliyor. Halen Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde bulunan İngiliz yaralıların durumları ciddiyetini koruyor. İzmir Özel Kent Hastanesi'nde yatan Toli Pulshol ve Özel Kuşadası Hastanesi'nden sevk edilen Sen Pucher, Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip ediliyor. Yaralıların, hayati tehlikelerinin devam ettiği öğrenildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeyse İbrahim Uçar ve Nilgün Yüksel isimli yaralılar tedavi altında bulunuyor. Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan İbrahim Yüksel'in ise vücudunun yüzde 60'ının yanık olduğu ve durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Altıncıya elini veren
   kolunu kurtaramıyor

SONRAKİ HABER

Şarbon tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...