16 Temmuz 2005 21:00

10 ayda 8 bin can!

Bağımsız kuruluşların, Irak'ta işgalin başından bu yana 100 bin insanın öldürüldüğü yönündeki bulgulara Bağdat hükümetinden yanıt geldi. Hükümet raporu, rakamları azaltmaya çalıştı ama bu raporda bile işgalin yarattığı vahşet ve yıkım gözler önüne serildi.

Paylaş
Kanlı işgalin devam ettiği Irak'taki saldırı ve çatışmalarda, her ay 800'den fazla Iraklının yaşamını kaybettiği belirtildi. ABD güdümlü Bağdat hükümetinin hazırladığı rapor doğrultusunda ortaya çıkan rakamlara göre, ülkede son 10 aydır yaklaşık 8 bin Iraklı'nın hayatını kaybettiği ve 16 bininin yaralandığı ortaya çıktı. Hükümet raporunda, 10 aylık süre boyunca 780 direnişçinin öldüğü de belirtildi. Söz konusu ölümlerin yaklaşık 2 bininin İbrahim Caferi hükümetinin göreve geldikten sonra yaşanması ise dikkat çekti. Başbakan Caferi, geçtiğimiz nisan ayında göreve getirilmişti. Irak'taki sivil ölümlerinin yüzde 32'sinin başkent Bağdat'ta olduğu belirtilirken, Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı ve son zamanlarda kanlı saldırıların düzenlendiği El Anbar ikinci sırayı, işgalin ilk günlerinde ABD askerlerine zor anlar yaşatan Necef'in üçüncü sırayı aldığı dile getirildi.

211 çocuk katledildi Raporun en acı tarafı ise, hayatını kaybeden küçük canlar ile ilgili bölümü oldu. İşgalin ilk gününden bu yana binlerce çocuk ölümünün yaşandığı ülkede, son 10 ayda 211 çocuğun öldüğü kaydedildi. Diğer yandan Irak'taki asker ve polis ölümlerini belirlemek üzere çalışmalar yürüten Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, son 6 aydır 275 Iraklı askerin yaşamını yitirdiğini ve 2005 yılının ilk 3 ayı boyunca ülkedeki çatışmalarda 620 polisin öldürüldüğünü de belirtti.

Direniş reddetti Irak'taki direniş grupları ise, açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, söz konusu sayının, ABD askerleri tarafından öldürülen sivilleri hesaba katmadığını vurguladılar. Direnişçiler ayrıca, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Irak'taki ölümlerin de raporda yer bulmadığını söylediler. Direniş grupları, Irak işgalinin ilk gününden bu yana yaşanan ölümlerin 100 bini aşkın olduğunu ve bu rakamın bağımsız kuruluşlarca da doğrulandığını hatırlattı.


Her gün intihar eylemi Amerikan ordusunun verilerine göre, nisan ayında yeni hükümetin kurulmasından sonra, ortalama olarak her gün bir intihar saldırısı gerçekleştirildi. ABD ordusunun Irak sözcüsü Tuğgeneral Donald Alston, geçen hafta içinde 23 bombalı araç saldırısı düzenlendiğini, bunlardan 6'sının intihar eylemi olduğunu açıkladı. Son 11 hafta içinde, her hafta en az 6 intihar saldırısı düzenlendiği kaydedildi. Amerikalı komutan, Irak'taki çatışmalarda intihar eylemlerinin giderek daha sık başvurulan bir eylem türü haline geldiğini belirterek, bu kişilerin hemen tamamının "yabancı kökenli" olduğunu ve El Kaide bağlantısına sahip olduklarını öne sürdü. Alston, "Sadece bir avuç intihar eylemcisi Iraklı" diye konuştu. Tuğgeneral Alston, "intihar eylemi eğitiminin Irak topraklarında verilmesinin imkansız olduğunu" iddia ederek, örtülü bir dille komşu ülkeleri suçladı. Benzer bir suçlama, Suriye'nin komşusu Ürdün'den geldi. Amerikancı Ürdün hükümetine bağlı, adı açıklanmayan bir yetkili, "Suriye'nin, Irak'a giden mücahitler için önemli bir eğitim ve örgütlenme sahası haline geldiğini" öne sürdü.

ÖNCEKİ HABER

Bütün dünyayı aldattılar

SONRAKİ HABER

Kan pazarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...