16 Temmuz 2005 21:00

Bütün dünyayı aldattılar

'Zenginler Kulübü' G8, Afrika ülkelerinin borçlarının silineceğini ilan ederek ne kadar 'hayırsever' olduklarını göstermişti. Aynı liderler bugün, borçların iptali önünde türlü engeller çıkarıyor.

Paylaş
Sanayileşmiş 8 ülkenin liderlerinin Afrika'nın borçlarının silinmesi konusunda imzaladığı anlaşma, daha mürekkebi kurumadan ihlal ediliyor. Bir dizi Avrupa ülkesinin, "borç silinmesi" anlaşmasını değiştirmeye çalıştığı öğrenildi. Afrika'nın eski sömürgeci gücü olan Belçika, alacaklı kurum ve ülkelerin bu alacaklarından vazgeçmesi halinde, borçlu ülkeler üzerinde daha fazla nüfuz sahibi olması için bir teklifte bulundu. "Jübile Borç Kampanyası" adlı örgütün ele geçirdiği gizli bir belgeye göre, Belçika'nın IMF temsilcisi Willy Kierkens, IMF Yönetim Kurulu'na yeni bir teklif getirdi. Kierkens, "Tam, geri dönüşsüz ve koşulsuz borç iptaline karşıyız. Bunun yerine borçlu ülkelere bağış yapılabilir" dedi. Bu "bağış"ın yapılmasının ardından, söz konusu ülke IMF'nin ekonomik reçetelerini uygulamayı reddeder veya "ayak sürürse", bağış geri alınacak. "Jübile Borç Kampanyası"nın lideri Stephen Rand, "Bu teklifler, G8 liderlerinin milyonlarca eylemciye ve yoksullara yaptığı açıklamalara tamamen ters" diyerek tepkisini dile getirdi. IMF bünyesindeki Afrika temsilcileri de, bu tekliften rahatsız olduklarını belirtti. Orta ve Alt Afrika ülkelerini temsil eden yetkililer, borç iptalinin IMF reçetelerini uygulama koşuluna bağlanmasının "uygun olmayacağını" belirtti.

Almanya da 'yan çiziyor' IMF'nin, varılan G8 anlaşmasını "kabul etmemesi" için, Belçikalıların, Yönetim Kurulu'ndaki oyların yüzde 15'inin desteğini alması yeterli. Bu nedenle, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin tutumu kritik önemde olacak. Alman hükümetinin, "yüzde 100 borç iptali" vaadinden hiç memnun olmadığı biliniyordu. Alman hükümeti, bu uygulamanın "ahlaksızlık" olacağını öne sürerek, "Sorumsuzca borçlanan yoksul ülkeler ödüllendiriliyor, Botswana gibi sorumlu davrananlara ise daha az yardım yapılıyor" şeklinde bir itiraz dile getirmişti. IMF borçları ne olacak? G8 liderlerinin vardığı anlaşmada, kötüye kullanılabilecek başka boşluklar da bulunuyor. G8 maliye bakanları, borç iptalinin Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası ayaklarını finanse etmeyi kabul ettiler. Ancak en büyük borç dilimini oluşturan IMF kredileri konusunda bir anlaşmaya varılamadı. Bakanların açıklamasında, IMF borçları iptalinin "mevcut IMF kaynaklarından karşılanması gerektiği" belirtiliyor. IMF'nin bu parayı nereden bulacağı ise belli değil. Belçikalılar, IMF kasalarındaki altınlardan 1.2 milyar dolarlık kısmının satılmasını öneriyor. Oysa böyle bir satış, altın tekellerinin cirosunu düşüreceği için ABD ve Kanada, Belçikalıların önerisine kesinlikle karşı çıkıyor. Ayrıca ABD, Dünya Bankası borçlarının iptali için üzerine düşen yükü üstlenmekte "gönülsüz" davranıyor.

Devede kulak Afrika ülkelerinin onmilyarlarca dolarlık dış borcu varken, G8 ülkelerinin "borç iptali" iddiası tamamen havada kalıyor. Örneğin ABD, 10 yıl boyunca yılda sadece 175 milyon doları finanse edecek. Toplam finansman 1.5 milyar dolar civarında ve bu rakam, Afrika borçlarının toplamına bakıldığında "devede kulak" kalıyor.

ÖNCEKİ HABER

Merhaba

SONRAKİ HABER

10 ayda 8 bin can!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...