15 Temmuz 2005 21:00

Irkçı holigan tehdidi

İngiltere'deki ırkçı grup ve holiganların, örgütlenerek Müslümanlara saldırmaya hazırlandığı öne sürüldü.

Paylaş
İngiltere'deki Müslümanlar, Londra'daki bombalı saldırıların ardından giderek büyüyen bir endişe içinde gelişmeleri takip ediyor. İngiliz polisinin, Müslümanlara karşı intikam saldırıları düzenleyebilecekleri kuşkusuyla ırkçı gruplar ve holiganları yakın takibe aldığı bildirildi. The Guardian gazetesi, faşist gruplar ve holiganların camilere ve Müslümanlar tarafından düzenlenen faaliyetlere yönelik saldırı planları bulunduğu ve Müslümanlar arasında "korku yaratmayı" tasarladıklarının ortaya çıktığını yazdı. Holiganların bu konuda internet üzerinden bir haberleşme ağı kurduklarının tespit edildiğini belirten gazete, söz konusu grupların bu yazışmalarda, birbirlerine, "Şimdi takım fanatizmini bir yana bırakmalı ve Müslümanlara karşı birleşmeliyiz" çağrısında bulunduklarını kaydetti. Özellikle Westham, Millwall, Crystal Palace ve Arsenal takımlarının taraftarı olan futbol fanatiklerinin Müslümanlara karşı örgütlenme için çaba sarf ettiklerini yazan Guardian, Milliyetçi İttifak ve Milli Cephe gibi örgütlerin de yürüyüşler planladıklarını duyurdu.

Ölü sayısı 54 Bu arada, saldırılarda can veren Gamze Günoral'ın cenazesinin, önümüzdeki hafta ailesine teslim edilmesi bekleniyor. Ailenin yakınları, adli tabip ve savcının bombalı saldırılarda ölenlerin kimlik tespitlerinin ardından, ölüm nedenleriyle ilgili resmi soruşturmaya başlayacağını, bu süreçte ailenin adli tıp ya da savcılığa gitmesinin ve herhangi bir tanıklıkta bulunmasının beklenmediğini bildirdi. Saldırılarda yaralanan Sam Ly adlı Avustralya vatandaşı da, hastanede hayatını kaybetti. Ly'nin ölümüyle saldırılarda ölenlerin sayısı 54'e yükseldi.

Büyük arama Diğer yandan polisin, saldırılarda kullanılan bombaların yapımıyla ilgili olarak Mısır asıllı bir biyokimyageri aradığı bildirildi. Leeds'de geniş çaplı araştırmalar sırasında "bir apartman dairesinin bomba fabrikası olarak kullanıldığı"nın anlaşılmasının ardından, evin kiracısı 33 yaşındaki Megdi el Naşar'ın aranmasına başlandı. Dün Mısır'da saldırılarla ilgili bir kişinin tutuklan-dığı da öğrenildi. Bu kişinin el Naşar olup olmadığı bi-linmiyor. Naşar'ın mezun olduğu Leeds Üniversitesi'nde de geniş soruşturma yürüten polisin, ülkeyi terk ettiğine inanılan bu kişinin fotoğraflarını okuldaki dosyasından aldıkları kaydediliyor. Megdi El Naşar'ın Leeds'e 2000 yılında geldiği ve üniversitenin biyokimya bölümüne kaydolduğu kaydediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Onun bütün hayatı Erdemir

SONRAKİ HABER

ABD üslerine kuşatma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...