14 Temmuz 2005 21:00

Kurtköy'e şafak baskını

İstanbul'da boğazın en görkemli noktalarına kaçak olarak yapılan villalara ve lüks sitelere dokunamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaşam savaşı veren yoksul halkın gecekondularını başlarına yıkmakta biran bile tereddüt etmiyor.

Paylaş
Lüks sitelere ve villalara yer açmak amacıyla Pendik Kurtköy'deki 15-20 yıllık 44 gecekondu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve jandarmanın şafak operasyonu ile yıkıldı. Barikatlar kurarak yıkım ekiplerini engellemeye çalışan gecekondu sahipleri, jandarma tarafından gözaltına alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Cambaztepe mevkiinde bulunan ve ruhsatsız olduğunu iddia ettiği 44 gecekondu için aldığı yıkım kararı nedeniyle gergin bir bekleyişin olduğu Kurtköy'de dün hareketli saatler yaşandı. Alınan yıkım kararı üzerine gecekonduların yıkılması için bölgeye, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı yaklaşık 200 zabıta, iş makineleri ve kamyonlar ile 500 jandarma ve zırhlı askeri araçlar gönderildi. Zabıta ekipleri, saat 05.00 sıralarında iş makineleri ile yapıların yıkımına başladı. Evlerini boşaltmak istemeyen gecekondu sahipleri, barikatlar kurarak direniş başlattı. Bir süre devam eden direniş, jandarmanın sert müdahalesi sonucu gecekondu sahiplerinin gözaltına alması ile son buldu. Yıkım çalışmalarını izleyen 2 kadın gazeteci de gözaltına alındı. Müdahale sırasında yaralananlar oldu.

Rantı yüksek Gözaltıların ardından 20'yi aşkın ev yıkıldı. Kurtköy havaalanına ve Formula 1 tesislerine yakınlığı dolayısıyla rantı yükselen ve çevresinin KİPTAŞ'ın toplu konutları ile villalarının sardığı Cambaztepe'de evleri yıkılan mahalleliler ise eşyalarınıın hepsini boşaltmadan yıkımın başladığını belirttiler. Askerin kendilerine küfür ettiğini ve sis bombası attıklarını ileri süren halk, yıkıntılar arasına kalan eşyalarını ve hurdacıya satılabilecek demir parçalarını toplamaya başladı. Sokak aralarına yığılan eşyaların kapladığı mahallede, daha yüzlerce evin yıkılacağı söyleniyor.

Mahalleli, AKP'li Belediye Başkanı Erol Kaya'ya ise ateş püskürüyor Hazine arazisi denilerek yıkılan 15-20 yıllık cambaztepe mahallesine bu seneler boyunca tüm belediye hizmetleri sağlanmış, yolları yapılmış ve hatta seçimle muhtar bile atanmıştı.

'Mezarlık verdiler!' Kendilerine Aydos'ta ev gösterildiğini ancak evlerin "yerin altında ve çok küçük olduğunu" belirten mahalleli, bir kaç aile birarada yaşayanlar içinde bu evlerin uygun olmadığını söylüyor. 9 yıldır yaşadığı evi yıkılınca gözyaşlarını tutamayan Hüsniye Yıldız, 5 kişilik ailesi ile sokakta kaldığını anlattı. "Belediyenin bana gösterdiği bir mezarlık. Yerin altında. 26 milyar borç altına sokuyor bizi. Benim çalışanım zaten yok. Beyim 60 yaşında. Hiç bir sosyal hakkı yok. Geleceğimiz yok. Dişimizden, çocuğumuzun yiyeceğinden artırarak bu evleri yaptık" dedi. Yıkımdan çıkardığı yatağının üstünde evniden arta kalan harabeyi seyreden Nurten Yiğit de, 7 kişi yaşadıklarını aktararak, şunları söyledi: "Gösterdikleri evler bodrum kat. Babam belediye ile görüşmeye gitmiş. Bizim 70 metre kare gecekondumuza 30 metrekare deyip, ona göre enkaz bedeli olarak 6 milyar vereceklerini söylemişler. Ben bunu alıp da 26 milyarı niye KİPTAŞ'a vereyim ki?"

ÖNCEKİ HABER

Asker serbest bırakılsın!

SONRAKİ HABER

'Viva Viva Palestina'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...