13 Temmuz 2005 21:00

Devler sıra bekliyor!

Türk Telekom'un ardından TÜPRAŞ, Erdemir ve PETKİM satılma sırasını bekliyor. Hükümetin yatırım programına almadığı kuruluşlar IMF'ye verilen sözler çerçevesinde bu yıl satılacak.

Paylaş
Hükümetin yaptığı plan dahilinde Türk Telekom'un ardından TÜPRAŞ, Erdemir, PETKİM ve TEKEL gibi Türkiye'nin en büyük ve en kârlı kamu kuruluşları satılma sıralarını bekliyor. Hükümetin yatırım programına almadığı TÜPRAŞ ve Erdemir'in yanısıra PETKİM'in de yıl sonuna kadar özelleştirme işlemlerine başlanması öngörülüyor. Hükümet tarafından özelleştirme programı açıklanmamasına karşılık, yatırım ödeneklerine yönelik yapılan planlama da özelleştirme uygulamalarına hız verileceğine işaret ediyor. Üç yıllık yatırım programına göre, sadece Et Balık Kurumu, Türkiye Şeker Fabrikaları, TEDAŞ, TEKEL Sigara, Türk Hava Yolları ve Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ödenek alabilecek. Bu durumda Türk Telekom, TÜPRAŞ, Erdemir'in yanısıra PETKİM'in de yılsonuna kadar özelleştirme işlemlerine başlanacağı görülüyor. Hükümetin özelleştirmeye bakışı 3 yıllık programla ortaya konuldu. 2005 yılı içerisinde Türk Telekom, TÜPRAŞ ve Erdemir'i özelleştirmeyi planlayan hükümet daha önce iki kez ihalesi iptal edilen PETKİM'i de aynı yıl içerisinde özelleştirmeyi planlıyor.

PETKİM programda yok PETKİM'in bu yıl içinde yüzde 34,5 oranındaki hissesi halka arz edilmişti. Kalan bölümün ise daha sonraki bir süreçte blok olarak satışının gündeme gelebileceği belirtiliyordu. Ancak hazırlanan 3 yıllık yatırım ödeneği programında PETKİM yer almıyor. Programda yer alan kuruluşlar ise Et Balık Kurumu, Türkiye Şeker Fabrikaları, TEDAŞ, TEKEL, Türk Hava Yolları, Yeniköy ve Kemerköy Elektrik Üretim. 2006 yılı için toplam 1 katrilyon 400 trilyon TL'lik ödenek ayrılırken bu rakam 2007'de 697, 2008'de ise 636 trilyona düşüyor.




TELSİM İÇİN BÜYÜK YARIŞ Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu'nun 1.5 yıldır yönettiği Telsim için de satış ilanına bu ay çıkılacak. 8.3 milyon aboneli şirketin değer tespit çalışmaları yapılıyor. Türk Telekom'un ardından telekom tekelleri bu kez Telsim için yarışacaklar. Telsim'e talip kuruluşlar arasında Türk Telekom ihalesini Oger Telecom'a kaptıran BAE'li Etisalat ve Turkcell için Çukurova ile anlaşan Rus Alfa Telecom da bulunuyor. Yerli şirket olarak ise sadece Sabancı Holding'in adı geçiyor. Telsim'le çok ciddi şekilde ilgilendiği öğrenilen yedi kuruluş şunlar: Alfa Group (Rusya), T-Mobile (Almanya), Telenor (Norveç), Hutchison Whampoa (Hong Kong), Etisalat (BAE), Sabancı Holding, Vodafone (İngiltere).




TEKEL SİGARA ÜÇ YILDA SATILACAK Hükümetin kamu yatırımları planı çerçevesinde TEKEL Sigara bölümüne 2008 yılına kadar ödenek ayrıldı. Bu durumdan da TEKEL Sigara'nın önümüzdeki iki yıl daha özelleştirilmeyeceği anlaşılıyor. Bir diğer özelleştirme alanlarından TEDAŞ'ın ise 2006 yılı sonuna kadar özel sektöre devri öngörülüyor. Ödeneklerden en büyük payı da 3 yıl için toplam yaklaşık 1.7 katrilyon lira ile Türk Hava Yolları alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Taliban'a operasyon

SONRAKİ HABER

IMF heyeti eylülde gelecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...