11 Temmuz 2005 21:00

İşçi taşeronu izliyor

Telekom işçilerinin özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı mücadelesi sürüyor. Haber-İş yöneticileri ve işçiler, taşeronun işbaşı yapmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini bildiriyorlar.

Paylaş
Telekom işçileri, taşeronu kesinlikle çalıştırmamakta kararlı. Kurdukları ekiplerle taşeron işçileri izleyen Telekom işçileri, her yolu deneyerek çalışmalarına engel olacaklarını söylediler. Haber-İş Sendikası Başkanlar Kurulu da taşeronlaştırmanın "özelleştirme hazırlığı ve sendikasızlaştırmanın aracı" olduğunu belirterek, her türlü mücadelenin verilmesini kararlaştırdı. Telekom bünyesinde taşeronlaştırma uygulamasının başlatıldığı dokuz müdürlükten üçü İstanbul'da: Pendik, Gaziosmanpaşa (GOP) ve Büyükçekmece. GOP'taki Telekom işçileri, kararlı mücadeleleriyle taşeron firmayı püskürttüler. Pendik Telekom Müdürlüğü'nde ise taşeron firma henüz işbaşı yapmadı. Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Yahya Memiş, firmanın sözleşmesinin 1 Temmuz'dan itibaren başladığını ancak fiili olarak hiçbir çalışma yapamadığını kaydetti. Taşeronun yarın işbaşı yapacağı yönünde duyum aldıklarını dile getiren Memiş, "İşbaşı yaparlarsa almış olduğumuz karar gereği her türlü mücadeleyi göstereceğiz. Bu yasal olur, gayrı yasal olur ama verilecek mücadele çok açık. İşçiler de buna hazır" diye konuştu.

Ekipler kuruldu Müdürlüklerde işçilerden ekipler oluşturduklarını ve bu ekiplerin taşeronu her yerde takip ettiğini belirten Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu da GOP Müdürlüğü'nde taşeron firmanın "çalışamayacağı" yönünde dilekçe verdiğini hatırlattı. Büyükçekmece'de ise taşeron firmanın çalıştığı yönünde duyum aldıklarını, ancak taşeron işçilerin ortada görünmediklerini söyleyen Dokuyucu, "Bizzat çalışırken görülürlerse ekiplerimiz tarafından uyarılacaklar" dedi. İşveren kesiminin taşeronun girmesi halinde hiçbir işçinin yerinin değişmeyeceği yönünde "garanti" verdiğini, yine de hiçbir işçinin bu teklifi kabul etmediğini vurgulayan Dokuyucu, rehavete kapılmadan taşeron tamamen gidene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi. Taşeronun "işçi açığını en az maaliyetle kapatma" gerekçesiyle gündeme geldiğini hatırlatan Dokuyucu, toplusözleşmelerde işe giriş ücreti düşük tutularak mevcut açığın kadrolu işçi ile kapatılmasını talep ettiklerini kaydetti. Dokuyucu, "Hükümet bizim önerimizi kabul etmezse sadece IMF'nin sözünü dinlemiş olduğunu gösterecektir" diye konuştu. Haber-İş Isparta Şubesi Başkanı Erhan Kalan da, yerel ve ulusal basına verdiği yemekte, özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya sessiz kalmayacaklarını söyledi. Taşeronlaştırmanın mücadeleler sonucu kazanılmış haklara saldırı olduğunu belirten Kalan, Telekom'da bu yöndeki uygulamaya son verilmesini istedi. Kalan, "Haber-İş Sendikası Başkanlar Kurulu ve Türk Telekom işçileri olarak, bu kanun dışı uygulamaların durdurulması için yasal mücadelemiz başta olmak üzere, her türlü eylemliliğin içinde olacağımız herkes tarafından bilinmelidir" dedi. Kalan, uyarılarının yetkililer tarafından dikkate alınmaması halinde yaşanacak olayların sorumlusunun kendileri olmayacağını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Özmen için Meclis'te tören yapıldı

SONRAKİ HABER

'Telekom ateşten gömlek'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...