11 Temmuz 2005 21:00

Şiddet psikolojiyi bozuyor

Psikolog Esen Güvenç, şiddetin psikolojik ve fiziksel kişilik parçalanmasına yol açtığını ve bu nedenle etkisini gidermenin çok zor olduğunu ifade etti. Güvenç, "Savaş ortamı varken, bu hizmetlerin başarıya ulaşma şansı yoktur" dedi.

Paylaş
Diyarbakır'da 4 yıldır şiddet ve kötü muameleye maruz kalan vatandaşlara rehabilitasyon ve adaptasyon hizmeti veren Sosyal Hizmet Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi (SOHRAM), hazırladığı raporla, 2004 yılında 114 kişinin tedavi edildiğini açıkladı. Başvuru yapanlardan yaşı en küçük olanın 14, en büyüğünün ise 52 olduğunun kaydedildiği SOHRAM raporunda, 89 kişinin politik nedenlerden dolayı polisin şiddetine, 19 kişinin aile içi şiddete ve 6 kişinin de adli nedenlerden dolayı şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Rapora göre, 26 başvuru sahibi okuma yazma bilmezken, 8 kişi de üniversite mezunu. SOHRAM bünyesinde rehabilitasyon hizmeti veren Psikolog K. Esen Güvenç şiddet uygulayan kişilerin, şiddeti yönlendirdikleri kişileri psikolojik olarak mutsuzluğa itmeyi hedeflediklerini belirtti. Esen, şiddeti uygulayan kişinin, karşısındaki kişiyi tehdit olarak gördüğünü ve bunun için onu pasivize etme, yok etme eğilimlerine girdiğini söyledi.

Kişilik parçalanması Şiddete maruz kalmış kişide ciddi fiziksel ve psikolojik sorunlar oluştuğunun altını çizen Güvenç, "Şiddete maruz kalan kişiler bu durumu kolay kolay üstlerinden atamazlar, çünkü şiddet, psikolojik ve fiziksel bir kişilik parçalanması yaratır. Şiddet mağduru kişiler insanlara güven sorunu yaşıyor ve daha çok şiddet mağduru kişilerle ilişki geliştiriyor" diye konuştu. Güvenç, bireyin şiddeti yaşadığı ortama geri dönmesi durumunda aynı psikolojik sorunları yaşadığına dikkat çekerek, "Bize başvuran şiddet mağduru kişiler tekrar şiddet ortamını yaşayacaklarından büyük bir endişe duyuyorlar" dedi.

Politik nedenler Şiddetin ne zaman, nerede, ne şekilde, ne sıklıkta gerçekleştiğinin ve şiddete maruz kalmış kişinin kaç yaşında olduğunun tespit edilmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Psikolog Güvenç, şiddetin her türünün kişide ciddi tahribatlar yarattığını belirterek şunları kaydetti: "Başvurular daha çok politik nedenlerle şiddete maruz kalmış kişiler tarafından yapıldığı için, son dönemlerde yeniden başlayan çatışmalar kaygı uyandırıyor. Bu kişilerden birçoğu hem fiziksel hem de psikolojik şiddet gördüğü için bunu atlatması daha zorlaşıyor." Güvenç, yeniden başlayan çatışmaların, SOHRAM'da yürüttükleri çalışmaları boşa çıkardığını ifade ederek, "Savaş ortamında psikoterapi hizmeti verilemez. Savaş ortamı varken, bu hizmetlerin başarıya ulaşma şansı yoktur."

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Çocuklar yargılanıyor
   provokatör ortada yok Mersin'de DEHAP İl Başkanlığı'nca 20 Mart Pazar günü düzenlenen Newroz kutlamaları sonrasında, takım elbiseli bir kişinin Türk bayrağını küçük yaştaki çocukların eline tutuşturarak yere atmaya zorlaması sonucu gelişen provokasyon ile ilgili olarak 6 çocuğun yargılanmasına devam edildi. 9 Haziran'da görülen ilk duruşmada davada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan çocuklar mahkemeye gelmedi. Mersin 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın 2. duruşması, tutanakta imzası bulunan polislerin tekrar celbinin istenmesi, polislerin dinlenmesine ve Terörle Mücadele Şubesi'nden çocuklar hakkında tahkikat yapılıp yapılmadığına dair rapor istenmesi üzerine 3 Kasım'a ertelendi.

Salona alınmadılar Duruşmayı gözlemci olarak izlemek isteyen İngiltere Ankara Büyükelçiliği'nden Chris Bradley ve Norveç Ankara Büyükelçiliği'nden Hakon Arald Gulbrandsen'i mahkeme başkanı salona almadı. Duruşma sonrası bir açıklama yapan Mersin Barosu avukatlarından Ali Bozan, ikinci duruşmanın yapıldığını anımsatarak, "20 Mart tarihinde kentimizdeki Newroz kutlamaları sonrasında meydana gelen, bizim bayrak provokasyonu olarak adlandırdığımız ve 22 Mart tarihinde de Genel Kurmay Başkanlığı'nın yaptığı sözde vatandaş açıklamalarından sonra, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın harekete geçerek tutukladığı, yaklaşık 40 günün üzerinde kötü şartlarda kalan 6 çocuğun yargılanmasına devam edildi. Yargılama devam ettiği, yasalarımız ve uluslararası mevzuat gereğince yargılamaların gizli yapılması gerektiği için, bizzat yargılamanın içeriğine ilişkin bilgi vermek doğru değil. Ama bu dosya bizim açımızdan önemli." dedi. 6 çocuğun bu suçun sanığı değil, mağdurları olduklarını vurgulayan Bozan, çocukların tutuklu kaldıkları sırada işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söyledi. Çocukların yargılamasının devam etmesine rağmen, olayın meydana geldiği gün çocukların eline bayrağı veren takım elbiseli kişiye ilişkin hiçbir bilgi ve bulguya ulaşılmadığını kaydeden Bozan, "Olayın hemen akabinde 6 küçük çocuk hemen yakalanıp tutuklanabilirken, maalesef takım elbiseli kişiyle ilgili şu an için herhangi bir soruşturma var mı yok mu, varsa ne aşamada bilgimiz yok. 6 çocuğun yargılandığı davada aslında çocuklardan biri cezai ehliyet yaşını doldurmamış, ama dosyada halen sanık olarak görülüyor. Yargılamanın uzun süreceği kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Siz olsanız çektirir misiniz?

SONRAKİ HABER

Kavurucu hava etkisini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa