11 Temmuz 2005 21:00

Oger'in yapabilecekleri

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Turhan Çakar, Telekom'u alan firmanın kimseye hissettirmeden Türkiye aleyhine faaliyet gösterebileceğini belirtti.

Paylaş
Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Turhan Çakar, Telekom'u alan firmanın kimseye hissettirmeden Türkiye aleyhine faaliyet gösterebileceğini belirtti. Çakar, dün Dernek Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Telekom'un 21 milyon hat kurulu kapasite ile çalıştığını, dünyadaki 1 hattın tesis değerinin ise bin 300 dolar olduğunu belirterek Telekom'un ticari değerinin 27.3 milyar dolar olduğunu bildirdi. Firmanın cebinden yalnızca 1 milyar 310 milyon dolar çıkacağını, ihaleyi almasından kaynaklanan taksitlerini ise Telekom'un her yıl yaptığı en az 2 milyon dolarlık kârdan ödeyeceğini kaydeden Çakar, "Yani bu bedeli Oger Grubu değil tüketiciler ödeyecektir" dedi. Çakar, Oger Grubu'nun 21 yıllık imtiyaz süresi sonuna kadar elde edeceği en az 19 milyar dolarlık kârı yurtdışına serbestçe transfer edebileceğini, Telekom'da çalışan 55 bin kişiyi istediği gibi azaltabileceğini söyledi. Firmanın istediği zaman Türkiye'nin aleyhine tahkime gidebileceğini, "kendisi itiraf etmediği sürece" kimseye hissettirmeden Türkiye aleyhine faaliyet gösterebileceğini kaydeden Çakar, bu faaliyetleri yapanları ve yaptıranları saptamanın, bulmak ve yakalamanın mümkün olmadığını vurguladı. Çakar, "Telekom Türkiye'nin yatak odasıdır. Telekom yabancılaştırılarak Türkiye'nin yatak odasına girilebilecektir. Türkiye'nin ulusal güvenliği, siyaseti, ekonomisi, savunması kontrol altına alınabilecektir. Şantajcılık gelişebilecek, yaygınlaşabilecektir" dedi. Telekom'un halkın malı olduğunu belirten Çakar, "Telekom Türk halkına ve tüketicilere rağmen satılamaz, özelleştirilemez, yabancılara peşkeş çekilerek yabancılaştırılamaz" diye konuştu. Çakar, ihalenin iptali için dava açacaklarını bildirdi.

Olasılıklar
  • Herkesin telefonla yaptığı konuşmaları dinleyebilir, kaydedebilir, elektronik postaların içeriğine erişip okuyabilir ve değişiklik yapabilir.
  • Telefon, internet hatlarında suni arızalar yapıp, tamir etmek kisvesi altında istediği yere böcek yerleştirebilir, telefonların, internete bağlı bilgisayarların bulunduğu yerdeki konuşmaları dinleyebilir.
  • İstediği herhangi bir abonenin konuşmasını yurtiçinde veya yurtdışında bir başka telefona veya cep telefonuna yönlendirip konuşmaların anında dinlenmesini sağlayabilir.
  • Telefonların, aradığı numaraları, arayan numaraları, konuşma müddetlerini, aylarca sonra bile tespit edebilir.
  • Bankaların telefon santralleri üzerinden yaptıkları bütün işlemleri, para akışlarını, hesabı olan kişilere ilişkin tüm bilgileri, para transferlerinde, bankamatik ve kredi kartlarında kullanılan şifreleri tespit edebilir.
  • Bu bilgilerle istediği hesaptan istediği hesaba para transferi yapabilir, bilgileri kullanarak borsada haksız kazançlar elde edebilir.
  • Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, Bakanlar, MİT Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü'nün telefonlarını yurtiçi ve dışındaki telefonlara yönlendirebilir, konuşmaları anında istediği kişilere dinletebilir.
  • Meclis, Çankaya Köşkü, Başbakanlık ve Genel Kurmay Başkanlığı binalarındaki dahili santrallerin giriş ve çıkışlarını dahi kontrol altına alabilir.

  • ÖNCEKİ HABER

    Çin'de 22 madenci öldü

    SONRAKİ HABER

    Başbakan ve Unakıtan ne diyecek?

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...