10 Temmuz 2005 21:00

Tarım işçilerinin haberi yok!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarım işçisi çocukların eğitime kazandırılması amacıyla yürütülen projede Adana'da çalışan 6 bin tarım işçisi çocuktan sadece 23'nün Sosyal Destek Merkezi'ne kayıt yaptırması "Proje fiyaskoyla sonuçlandı" değerlendirmesine neden oldu.

Paylaş
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarım işçisi çocukların eğitime kazandırılması amacıyla yürütülen projede Adana'da çalışan 6 bin tarım işçisi çocuktan sadece 23'nün Sosyal Destek Merkezi'ne kayıt yaptırması "Proje fiyaskoyla sonuçlandı" değerlendirmesine neden oldu. Görüştüğümüz tarım işçileri projeden haberlerinin olmadığını söylediler. 6 bin çocuğa ulaşmayı hedefleyen projede 150 kişilik sadece 1 tane merkez açılması dikkat çekti. Çocukların Karataş'ta kurulan merkezden yararlanabilmesi için de merkeze kilometrelerce uzak çadırlardan yürümelerinin gerekmesi de projenin ciddiyeti açısından bir gösterge oldu. Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ayhan Barut, tarım işçisi çocukların eğitim alamamasında en büyük faktörün ekonomik ve sosyal sorunlar olduğuna vurgu yaptı.

'Projeden haberdar değiliz' Karagöçer Köyü'nde Devlet Su İşleri'ne ait sulama kanalının kenarında çadırda kalan tarım işçileri, projenin adını dahi yeni duyduklarını anlatıyor. Projeyi ciddiyetsiz olarak değerlendiren tarım işçisi Hasan Çakan, projeyle ilgili bilgilerinin olmadığını açıkladı. Tarım işçilerinin maddi durum nedeniyle çocuklarını okula gönderemediğini aktaran Çakan, "Biz tarlada çalışıyoruz. Kimse gelip bize 'Böyle bir şey yapıyoruz. Çocuklarınızı buraya gönderin' demedi. Merkezin yerine dahi bilmiyoruz. Bende okuyamadım ama çalışmak zorunda olduğum için okuyamadım. Kimse çocuğunu okutmamak için çaba göstermez. İmkanı olmadığı için çocukları okullara gönderemiyoruz" dedi.

'Kimse bize bir şey anlatmadı' 10 yıldır çadırlarda kalıp tarım işçiliği yaptığını anlatan İsmail Metin, çocuğunun memleketi Şırnak'ta okula gittiğini belirtti. Ama kimsenin çadırlarda kalan çocukları okula göndermek için yanlarına gelmediğini ifade eden Metin, "Belki gelselerdi buralarda okula gidemeyen çocukları Sosyal Destek Merkezi'ne götürebilirdi ama, çocukların oraya gitmesi içinde servis falan yokmuş. Bu durumda çocuklar merkeze nasıl gitsinler ki?" diye konuştu. Beş çocuğundan yalnızca ikisini okula gönderebildiğini aktaran Mehmet Işık, "Gücüm yok ki çocuklarımın diğerlerini de okula gönderebileyim" dedi. Bu projeden kendisinin de haberi olmadığını dile getiren Işık, " Servis yokmuş. Maddi yardımda yoksa ben nasıl göndereyim çocukları okula? Bu işi çözeceklerse bizim söylediklerimizi dikkate almalılar" şeklinde konuştu. Tarım işçisi Ali Kartal'da çocuklarını Tuzla'ya okula gönderdiğini belirterek, "Ama gelip kimse bize bir şey anlatmadı" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hububat üreticilerinden eylem

SONRAKİ HABER

Öğretmenin yüzü nasıl gülsün!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa