09 Temmuz 2005 21:00

'Destekler zamanında ödensin'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday piyasası, çiftçilerin sorunları ve uygulanan tarım politikaları ile ilgili Diyarbakır'da yaptığı toplantıda, "TMO'nun yeterli ve etkin bir müdahale alımı ile desteklerin gecikmeden ödenebilmesi için ihtiyaç duyulan kaynağın oluşturulmasını bekliyoruz. Açıklanan destekler zamanında ödenmez ise öngörülen yararı sağlayamayacaktır" dedi.

Paylaş
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday piyasası, çiftçilerin sorunları ve uygulanan tarım politikaları ile ilgili Diyarbakır'da yaptığı toplantıda, "TMO'nun yeterli ve etkin bir müdahale alımı ile desteklerin gecikmeden ödenebilmesi için ihtiyaç duyulan kaynağın oluşturulmasını bekliyoruz. Açıklanan destekler zamanında ödenmez ise öngörülen yararı sağlayamayacaktır" dedi. Uygulanan tarımsal politikalardaki aksaklıklara değinen Bayraktar, 3 milyon çiftçi ailesini ilgilendiren buğday politikasının 15 milyon nüfusu ilgilendirdiğini söyledi. Buğdayın bölgedeki ekonomik önemi nedeniyle toplantıyı Diyarbakır'da gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayraktar, TMO'nun alımlara kota getirmesi ve alım yapacağı üreticilerde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olma şartının aranması nedeniyle piyasaya yeterli bir müdahalesinin olmadığını kaydetti.

Licelilere söz Mazot buğday paritesinin 5.6'dan 6.3'e çıkarılmasının çiftçilerin 1 litre mazot alımı için 6.3 kilogram buğday satmak zorunda olduğunu belirten Bayraktar şunları söyledi: "TMO'nun müdahale alımları ve destekler için mevcut kaynağın yetersizliğidir. Yeterli ve etkin bir müdahale alımı ile desteklerin gecikmeden ödenebilmesi için ihtiyaç duyulan kaynağın oluşturulmasını bekliyoruz. Açıklanan destekler zamanında ödenmez ise öngörülen yararı sağlayamayacaktır." Bayraktar, Lice'de 147 bin dekar sulu ve kuru tarım arazisinin 'orman vasfı niteliği'ni kaybettiği gerekçesiyle DGD ödemesi yapılmadığına işaret eden Bayraktar, bunun için Ankara'da girişimlerde bulunma sözü verdi.

ÖNCEKİ HABER

Harç'tan geçilmiyor

SONRAKİ HABER

Yoksulluk sınırı asgari ücretin 4.5 katı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...