08 Temmuz 2005 21:00

Hükümet köşeye sıkıştı

SSK ve GSS Yasa Tasarısı'nın yetiştirilememesi üzerine IMF'nin birinci gözden geçirmeleri ertelemesi hükümeti, hem IMF, hem de toplum karşısında zor durumda bıraktı. Başesgioğlu, olağanüstü bir performansla çalıştıkları halde yasayı yetiştiremediklerini belirterek, IMF'ye "yasayı çıkarmakta kararlıyız" mesajı verdi.

Paylaş
IMF'nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın Meclis'ten geçmemesi üzerine birinci gözden geçirmeyi ertelemesi, hükümeti köşeye sıkıştırdı. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, bir yandan IMF'ye "Olağanüstü bir performansla çalıştığımız halde yetiştiremediğimiz yasayı çıkarmakta kararlıyız" mesajını verirken, bir yandan da "Meclis'in çalışma prosedürünü saygıyla karşılamak lazım. TC Parlamentosu bağımsız bir parlamentodur" demek zorunda kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Kuruluşları Merkez-Taşra Teşkilatları 2005 yılı değerlendirme toplantısı dün Sürmeli Otel'de gerçekleştirildi. Bakan Başesgioğlu, 2.5 yıldır "sosyal güvenlik reformu" üzerinde çalıştıklarını kaydederek, "Bunu IMF gölgesinde diye kesinlikle mütalaa etmeyin. Biz başladığımız zaman IMF ile ne anlaşma vardı ne bir şey vardı. Bizim ihtiyacımızdı ve hâlâ ihtiyaç noktasında önemini muhafaza etmektedir. IMF'nin ya da başka uluslararası kuruluşların müdahalesini bundan olabildiğince uzak tutuyorum" dedi. Sosyal Güvenlik "Reformu" ile kimsenin mağdur edilmeyeceğini, vatandaşların haklarının muhafaza edileceğini öne süren Başesgioğlu, "çok önemsedikleri" sosyal devleti yaşatmaya devam edeceklerini iddia etti. Emeklilik yaşının kademeli olarak 2075'te 68'e çıkarılacağını, esnek bir geçiş süreci öngördüklerini savunan Başesgioğlu, 2075 yılına gelindiğinde dönemin iktidarının emeklilik yaşını aşağıya da çekebileceğini kaydetti. Türkiye'de 10 milyon kayıt dışı çalışanın 3.5 milyonunun ücretsiz aile işçisi olduğunu belirten Başesgioğlu, kayıt içine alınabilecek kişi sayısının 2.8 milyon olduğunu ifade etti. Sosyal güvenlik alanında gerekli yasal ve idari düzenlemeleri yaptıklarını kaydeden Başesgioğlu, "Mutfakta çalışmamız bitti, artık sahaya çıkma zamanı geldi" diye konuştu. ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ın "bölgesel asgari ücret" önerisini önemsediklerini belirten Başesgioğlu, bu öneriyi değerlendirmeye alacaklarını bildirdi.

'Meclis bağımsızdır' vurgusu Gazetecilerin sorunlarını yanıtlayan Başesgioğlu, "IMF ile bir gerginlik bekleniyor mu" sorusuna, "IMF ile bir gerginlik beklemiyoruz, olacağına da ihtimal vermiyorum. Türk hükümeti bu konudaki kararlılığını, iradesini ortaya koymuştur ama TC Parlamentosu da bağımsız bir parlamentodur. Meclis'in yasama süreçlerine müdahil olma, bir katkı söz konusu olmaz. Planladığımız şekilde olağanüstü bir performansla çalıştığımız halde bu yetiştirilememiştir. Meclis'in çalışma prosedürünü saygıyla karşılamak lazım" yanıtını verdi. Başesgioğlu, ekime kadar toplumsal taraflarla daha iyi görüşüleceğini belirterek, yasanın haziran ya da ekimde çıkması arasında "açıklara ya da finansal boyuta etki edecek bir hususun olmadığını" söyledi. Başesgioğlu, Meclis'i olağanüstü toplanmaya çağırmak gibi bir öngörüleri olmadığını savundu. "SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrinin ardından 'sağlık çalışanlarının hak kaybı olmayacağı' yönündeki açıklamalara rağmen hak kayıplarının gerçekleştiğinin" hatırlatılması üzerine Başesgioğlu, "Bunu ilk defa duyuyorum, olmaması lazım. O şartla bu arkadaşlarımız devroldu, mevcut özlük haklarının korunması lazım. Konuyu ilgili arkadaşlarla ve sayın bakanla konuşurum" dedi.


Yasa kimin için çıkıyor? Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Engin yetki ihtilafları sürecinin çok uzadığını belirterek, "Yetki gelene kadar ne sendika kalıyor, ne de işçi. Bazen işyeri bile kalmıyor" dedi. Emeklilik yaşının 68'e, prim ödeme gününün ise 9 bine çıkarılmasını eleştiren Engin, "Sosyal Güvenlik Yasası bizim insanımız için mi, IMF istedi diye mi çıkıyor" diye sordu. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ise Sosyal Sigortalar ve GSS Yasa Tasarısı ile kazanılmış hakların geriye götürülmesinin kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti. Engin ve Kılıç, Sendikalar ve Grev TİS yasalarının özgürlükçü bir biçimde değiştirilmesini istedi. Toplantıya DİSK yöneticilerinin katılmaması dikkat çekti.


IMF öneride bulunuyormuş! TİSK Genel Sekreter Yardımcısı Ferhat İlter, "sosyal taraf" anlayışından, "sosyal ortak" anlayışına geçişin önemli olduğunu belirterek, "AB'ye katılım sürecinde bu ortaklığın geliştirilmesi, ülkemizin başarısına katkı sağlayacaktır" dedi. TOBB Başkan Yardımcısı, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ise işverenlerin üzerindeki sosyal güvenlik yükünün azaltılmasını, zorunlu istihdamın kaldırılmasını, bölgesel asgari ücrete geçilmesini istedi. AKP'li Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Sosyal Güvenlik Reformu'nu "IMF istedi" diye çıkarmadıklarını iddia ederek, "IMF 'şunu da şöyle düzenlerseniz iyi olur' diye öneride bulunuyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hopa'da festival zamanı

SONRAKİ HABER

Belediye borçları takas edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...