08 Temmuz 2005 21:00

İçme suyuna foseptik karışmış

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki ishal ve zehirlenme vakalarına, içme suyu şebekesine karışan foseptikin neden olduğu tespit edildi. Yetkililer, ilçe sakinlerinden, içme suyunu mutlaka kaynatmalarını istediler.

Paylaş
Muğla'nın Yatağan ilçesinde 540 kişide görülen ishal ve zehirlenme vakalarıyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan su numunelerinin tahlil sonuçları belli oldu. İçme suyu şebekesinin 15 ayrı noktasından alınan suların Muğla İl Sağlığı Laboratuvarı'nda yapılan bakteriyolojik analizleri sonucunda 4 noktada kirlilik gözlendi. Muğla Valiliği adına açıklamada bulunan Muğla İl Sağlık Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Timur, kirliliğe rastlanan 4 noktada suya foseptik karıştığını söyledi. Timur, dün de hastanelerde çok sayıda kişinin tedavi altına alındığını bildirdi. Kentte paniğe neden olan ishal vakaları ile ilgili soruları yanıtlayan Timur, "İl Sağlık Müdürlüğümüz'ce yerel yöneticilerle işbirliği içinde suların kontrolleri devam ediyor. İshal salgını sebebiyle Yatağan ilçe merkezindeki vatandaşlarımızın, kaynağı bilinmeyen suları kullanmamasını öneriyoruz. Yöre halkı, suları kaynattıktan sonra içsin, çiğ sebze ve meyveleriyse 15-20 dakika klorlu suda beklettikten sonra yesin" dedi. Köylerden gelen hastalara da dikkat çekerek, Yatağan'ın şebeke sularına bağlı köyler olduğunu aktaran Timur, belediyenin bu olayda ihmali olmadığını savundu.

Tedavileri sürüyor Son 4 günde Yatağan Devlet, Muğla Devlet ve Menteşe Devlet hastanelerine ateş, baş ağrısı, bulantı, karın ağrısı, kusma ve ishal şikayetleriyle toplam 540 kişinin geldiğini belirten İl Sağlık Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Timur, "Bütün başvurulardan 394'ü hastanelerde muayene edildikten sonra yatmalarına gerek kalmadan ayakta tedavi edildi. İshal sebebiyle hastanelere başvuranlar arasında durumları ağır seyredenler yok" diye konuştu.

Odaların tepkisi Yatağan'daki olay, Tabip Odası ve sendikaların tepkisine neden oldu. Muğla Tabip Odası Başkanı Naki Bulut, olayın bir sorumsuzluk örneği olduğunu ifade etti. Bulut, şunları söyledi: "Bu olayın önlemini iyi almak gerekiyor. Bölgede yaşanan bu sıkıntı geçene kadar vatandaşları içme suyu konusunda çok iyi uyarmak lazım...Hoparlör ve broşürler ile vatandaşların suları kaynatarak içmeleri ve yapmaları gerekenler anlatılmalıdır. Bunun yanında içme suyunun klorlanması gerekiyor. Ancak bu şekilde bu olayın büyümesi engellenebilir." Türk Kamu-Sen Şube Başkanı Hasan Gezgin de, insan sağlığının hiçe sayılmamasını isteyerek, zamanında gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle söz konusu olayın meydana geldiğini kaydetti. Türk-Sağlık Sen Muğla Şube Başkanı İncilay Gezgin ise, belediyeyi sorumlu davranmaya çağırarak, "İçme suyuna fosseptik suyunun karışması, altyapıyla ilgili olduğu için belediye üstüne düşen görevi yapmalıdır. Yaşanan bu olayın ardından, belediyenin altyapıya önem vermesi gerektiği ortaya çıkıyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Balkaner Yılmaz'ı suçladı

SONRAKİ HABER

Toprakta 'işgalci' var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...