07 Temmuz 2005 21:00

Çekilme için geri sayım

İsrail, Gazze ve Batı Şeria'daki yerleşimleri boşaltmak için gün sayıyor. Gazze'de 21 yerleşim boşaltılırken Batı Şeria'daki 200 bin yerleşimciden sadece 550'si ayrılacak.

Paylaş
İsrail, 15 Ağustos'ta başlayacak "Gazze'den Çekilme Operasyonu" için geri sayıma başladı. Bugünden itibaren, boşaltmanın başlamasına tam 38 gün kaldı. Yahudi yerleşimlerin boşaltılması operasyonu Batı Şeria'daki Filistin topraklarında yaklaşık 2,5 milyon Filistinli arasında yaşayan 200 binden fazla Yahudiden ancak 500 kadarını etkiliyor. Gazze Şeridi'nde ise 1,3 milyon Filistinli arasında, mevcut Yahudi yerleşimlerinde 8500 Yahudi yerleşimci yaşıyor.

ABD'den yardım talebi İsrail, Gazze Şeridi'nden çekilmesine bağlı harcamalarının bir bölümünün karşılanması için yüzmilyonlarca dolar tutarında bir yardımı görüşmek üzere bugün ABD'ye bir heyet gönderiyor. İsrail tahliye edilecek 8 bin yerleşimciye verilecek tazminat ve tahliye masrafının 1,75 milyar dolar olduğunu açıkladı. Gazze Şeridi'nde, Guş Katif yakınlarındaki Eşkol Bölge Konseyi de çekilmeyi takip edecek olan binlerce gazeteci ve diğer ziyaretçiler için hazırlanıyor. Bölgede İsrail ordusu ile işbirliği içinde basın merkezi hazırlandı. Konsey bünyesindeki kibutzlar da bölgeye gelecek yeni konuklara ev sahipliği edecek. İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, yaklaşık 4 bin polis ve 37 bin askerin bölgede görevlendirileceğini söyledi. Operasyonda, Filistinli güvenlik güçleri Filistin tarafında yer alacak.

Siyonistlerin protestosu Gazze ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini temsil eden Yeşa Konseyi, "direniş" eylemlerine yenilerini ekliyor. 14 Temmuz'da Ağlama Duvarı'nda toplu dua edilerek "Gazze ve Batı Şeria'daki Yahudileri evlerinden edip, Filistin Yönetimi'ne devreden kararların geçersiz kılınması için" dua edilecek. 18 Temmuz'da da İsrail'in tüm kentlerinden Guş Katif'e yürüyüş düzenlenecek. Binlerce kişinin katılması beklenen yürüyüşte önde gelen hahamlar ve İsrailli bazı milletvekillerinin de yer alacağı belirtiliyor. Siyonist bir örgütün de, Gazze Şeridi'nden yerleşimcileri tahliye edecek askerlere emirlere uymamaları çağrısı yapan mektuplar gönderdiği duyuruldu. Öte yandan, İsrail askerleri, Batı Şeria kentlerinden Nablus'ta bir Filistinliyi öldürdü. Askerler, Balata mülteci kampı yakındaki bir Yahudi türbesini ziyarete giden Yahudilere saldırmaya çalıştıklarını öne sürerek, 2 Filistinlinin üzerine ateş açtı. Filistinlilerden biri olay yerinde can verdi.

ÖNCEKİ HABER

Sofya çöpkent oldu

SONRAKİ HABER

Eski meclis başkanı öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...