05 Temmuz 2005 21:00

Bismilli buğday üreticisi
   hükümete öfkeli

Bölgenin "Çukurovası" Bismil'de toprakla bağı olmayan neredeyse yok. En çok konuşulan sorun buğdaya kilo başına verilen taban fiyatının geçen yılki ile aynı olması...

Paylaş
Bölgenin "Çukurovası" Bismil'de toprakla bağı olmayan neredeyse yok. En çok konuşulan sorun buğdaya kilo başına verilen taban fiyatının geçen yılki ile aynı olması. Taban fiyatının 350 bin lira olarak belirlenmesi buğday üreticisinin belini kırmış. Bismil Toprak Mahsulleri Ofisi Önündeyiz. Dizi dizi kamyonlar ofis önündeki yerlerini almış. Üretici ve şoförler ise hemen yan taraftaki kahvede, her zamanki bekledikleri yerdeler. Diğer taraftan da alımların çok yavaş yapılmasına homurdanıyorlar. Görüşmeye başladığımızda bu homurtulara buğday fiyatlarından duyulan küleceğiz" diyen Erdem, başka çareleri kalmadığını söyledi. Çünkü hiçbir çiftçi ektiği buğdayın maliyetini dahi karşılayamıyor. Taban fiyatı 350 bin olan buğdayı 250'ye kadar satıyorlar. Ambarköylü İzzettin Berke, bu yıl 180 dönüm araziye buğday ekmiş. 40-50 ton buğday elde etmiş. Berke'yi hem kota hem de taban fiyatı vuruyor. "Beleş verip gidiyoruz. Böyle giderse çiftçi çiftçilik yapamaz" diyerek tepkisini gösteriyor Berke. Hükümetin verdiği sözleri tutmamasına da öfkelenen Berke, birkaç gündür alım için sıra bekliyor. Ahmet taş 100 dönümlük araziye arpa ekmiş. 6 buçuk milyar gideri olmuş. Eline 15 tona yakın arpa geçiyor. Kilosunu 200 binden verecek. Yüzde yüz zarar ediyor Taş. Gübre, mazot, elektrik giderlerini dahi çıkaramıyor. "Çiftçi ölmüş" diyen Taş, sessizce kasap borcunu aylardır ödeyemediğini söylüyor.

Çiftçi tüccarın kucağına atıldı Serçeler Köyünden Mehmet İhsan Tuncay konuşmasına şöyle başlıyor; "Önce kota başımıza belaydı. O yetmeden her gün fiyatların daha da düzelmesini beklerken daha kötüye gitti". Tuncay, "Kâr nerede. Bu fiyatlar bizi kuruttu" diyerek, mazot, gübre, elektrik fiyatlarına veryansın ediyor. Tuncay, buğday ekimi için 30 milyar harcama yaptıklarını anlatıyor. Tuncay, ellerine geçen parayla kooperatiften buğday ekmek için çektikleri krediyi ödeyeceklerini belirtti. Recep Dağ geçen yıl buğdayın kilosunu 330'dan satmış. Bu yıl ise 270'ten. Ve mazot, gübre için ise bu yıl daha fazla harcama yapmış. Veysi Arslan girdi maliyetinin ellerine geçen paradan daha fazla olduğunu söylüyor. Aslan, Toprak mahsulleri ofisinin çiftçiyi tüccarın kucağına attığını söylüyor. "30 tonla çiftçinin serbest piyasaya etkisi ne olacak" diye soran Aslan, dünya piyasasıyla rekabet etme şanslarının bu koşullarda imkansız olduğunu söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Tüccarın TMO vurgunu

SONRAKİ HABER

TOKİ kredilere açıklık getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...