03 Temmuz 2005 21:00

Eğitim Sen'in tüzüğü değiştirildi

"Anadilde öğrenimi savunduğu" için Genelkurmay'ın isteğiyle hakkında kapatma davası açılan Eğitim Sen, Olağanüstü Genel Kurulu'nu topladı. Yumruklaşmalara varan tartışmaların yaşandığı kongrenin sonunda "anadilde öğrenim hakkı" tüzükten çıkartıldı

Paylaş
Eğitim Sen 2. Olağanüstü Genel Kurulu dün sabah Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda toplandı. Anadilde öğrenimi savunduğu için Genelkurmay'ın isteği ile başlatılan kapatma davasının sonuçlarını görüşmek üzere gerçekleştirilen Genel Kurul'da yumruklaşmaya varan tartışmalar yaşandı. Kongre sonunda, anadilde eğitimim savunulduğu madde 115 oya karşı 381 oyla tüzükten çıkartıldı. Kongre, çıkan tartışmalar nedeniyle 1.5 saat gecikmeli başladı. Açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eğitim emekçilerinin her zamankinden daha çok birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu kaydederek, mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. Kapatma davasını öncelikle AİHM'e götüreceklerini bildiren Dinçer, "AİHM'in lehimize vereceği karardan sonra anadilde eğitim hakkı daha sert biçimde bu tüzüğe yazılacaktır" dedi.

Ara verildi Devrimci Dayanışma adlı grubun, tüm ikazlara rağmen Divanın Başkanı ve KESK eski Genel Başkanı Sami Evren'in konuşması boyunca, "Kahrolsun sendika ağaları" ve "MYK istifa" sloganlarını atması sabah yaşanan tartışmalar yeniden başlattı. Bu sırada tüzüğün "anadilde öğrenim" ilkesinin yer aldığı 2. maddesi ile 37, 57 ve 61. maddelerinin değiştirilmesi için verilen önerge oy çokluğu ile kabul edildi. Önergeye ilişkin söz alan birkaç delegenin konuşması sırasında, kavga yeniden alevlendi. Kavganın yatıştırılamaması üzerine Genel Kurul'a bir saat ara verildi.

Tüzük tartışıldı Aranın ardından yeniden başlayan Genel Kurul delegelerin konuşmaları ile devam etti. Devrimci Dayanışma grubundan delegeler anadilde eğitim hakkını sonuna kadar savunacaklarını söyleyen Eğitim Sen MYK'sının, şimdi tüzüğü değiştirmeye çalıştığını belirterek, MYK'nın istifasını istedi. İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Toprak ise Eğitim Sen'in anadilde eğitimi savunduğu için değil, savunduklarının gereğini yerine getiremediği için kapatıldığını söyleyerek "Bugüne kadar anadilde eğitimi savunmak için bir şey yapmamış olanlar 'Tüzükten çıkarılsa da kafamızdakini silemezler' diyorlar ama inandırıcı değil" diye konuştu. Ankara 5 No'lu Şube olarak anadilde öğrenim ilkesinin tüzükten çıkarılmaması yönünde karar aldıklarını bildiren Doç. Dr. Cem Somel de anadilde eğitimin savunulması gerektiğini söyledi. Adana delegesi Gülabi Köse ise Eğitim Sen'in yoluna yeni bir sendikayla da devam edebileceğini belirterek, Genel Kurul'dan hangi karar çıkarsa çıksın örgütün birliğinin korunmasını istedi. İstanbul delegesi Özgür Müftüoğlu ise "Anadilde öğrenimi savunamayan Eğitim Sen, Kamu Personel Rejimi'ne de Sosyal Güvenlik Reformu'na da karşı duramaz" dedi. Bölge illerinden söz alan delegelerin çoğu ise anadilde öğrenimin çok önemli olduğunu ancak Eğitim Sen'in örgütsel varlığını sürdürebilmesi için tüzük değişikliğine gidilebileceğini ifade ettiler. Devrimci Sendikal Dayanışma adına konuşan delegeler de aynı görüşü dile getirdiler. Sendikal Birlik delegeleri ise tüzük değişikliği için oy vereceklerini duyurdular.

Dernek teklifi Eleştirileri yanıtlamak üzere söz alan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise anadilde eğitim hakkını savunmak için Anadilde Eğitimi Savunma Derneği adıyla bir dernek kurulmasını önerdi. Bu öneri delegeler tarafından alkış ve ıslıklarla protesto edilirken, Dinçer, "Bütün sendikalar, siyasi partiler bu derneğe üye olsun ve mücadeleyi böyle büyüterek yürütelim" diye konuştu. Genel Basın Yayın Sekreteri Saim Gültekin, Eğitim Sen'in karşılaştığı eşiği aşarak, yoluna devam etmesi için tüzük değişikliğine "kabul" oyu kullanılmasını istedi. Tüzüğün değiştirilmesi yönünde görüş bildiren Genel Sekreter Emirali Şimşek son MYK toplantısında, "Anadilde eğitim olmadan başka bir sendikaya geçelim" önerisi getirildiğini iddia ederek "Siz anadilde eğitimden çoktan vazgeçmişsiniz" dedi. Genel Eğitim Sekreteri İsmail Sağdıç ise "Biz dedik ki, 'Bu tüzük maddesi değişir de bu örgüt yine de kapatılırsa, yüzde 1 de olsa böyle bir riski alamayız. Nasıl ki TÖB-DER, TÖS'ün küllerinden doğmuşsa, Eğitim Sen de yeni bir örgüt doğurur. Kurulacak yeni sendika da anadilde eğitimi yeniden formüle edilir. Bu yeni bir hukuk yaratır, neyin ne olacağına yine biz karar veririz'" diye konuştu. Tüzük değişikliğine "red" oyu vereceğini bildiren Sağdıç, "Biz daha onurlu, hak alıcı mücadelelere birlikte imza atacağız. Genel Kurul'dan çıkacak kararı örgüt sahiplenecektir" dedi.

Değiştirildi MYK üyelerinin konuşmalarının ardından oylamaya geçildi. Önerge, 115 red oyuna karşı 381 kabul oyuyla kabul edildi. Böylece tüzüğün 2. maddesinin (b) bendindeki "Bireylerin ana dillerinde öğrenim görmesini ve kültürlerini geliştirmesini" ifadesi çıkarılarak "Toplumun bütün bireylerinin, temel insan hakları ve özgürlükleri doğrultusunda, demokratik, laik, bilimsel ve parasız eğitim görmesini savunur" haline getirildi. 37. maddede yapılan değişiklikle şube kurmak için gerekli olan üye sayısı 500'den 400'e indirildi. 57. maddede ise "yöneticiler iki kez yöneticilik yapamaz" tanımı "iki dönem olarak" değiştirildi. Ayrıca tüzüğün 61. maddesinde yer alan "Tüzük değişikliği için delege sayısının 5'te 2'sinden 1 fazlası" şartı, salt çoğunluk olarak düzenlendi.




KONGRE OLAYLI BAŞLADI İçinde çeşitli siyasal yapıların bulunduğu ve kendilerine "Devrimci Dayanışma" diyen grup, sabah saatlerinde pankart açarak sloganlarla Genel Kurul'un yapıldığı binaya yürüdü. Ankara'nın yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen ve Eğitim Sen'li olmayanların da içinde yer aldığı grup, binaya girmek istedi. Genel Kurul salonuna sadece delegelerin alınacağının belirtilmesinin ardından başlayan tartışmalar, grubun, binanın dış kapısını zorlaması ile devam etti. Eğitim Sen MYK'sının aldığı, "delegeler içeri alındıktan sonra konuklar da girebilir" kararının iletilmesinin ardından da grup kapıya yüklenmeyi sürdürdü. Delegelerin içeri alınmasının ardından, Genel Kurul'un yapıldığı binaya giren grup, "Genel Kurul'un işleyişini engellemeyecekleri" sözünü vererek, salona girmek istedi. Bu sırada sertleşen tartışmalar itiş kakışlara ve yumruklaşmalara dönüştü. Delegelerin bile ayakta kaldığı salona girmeye çalışan grup, kendilerine salonun üst katının tahsis edilmesine rağmen, salonun alt katına girmek için ısrar etti. Grubun bir kısmı üst kata çıkarken, bir kısmı da salonun alt katının önünde protestolarını sürdürdü.




'Devlet bir iki dişimizi çekti' Genel Kurul'un ardından Eğitim Sen Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Alaaddin Dinçer, "Devlet bir iki dişimizi çekti ama Eğitim Sen bilimin arkasında durmaya devam edecek" dedi. Hukuka ve işleyişe dair sorunların aşılması için tüzüğün 4 maddesinde değişiklik yapmak zorunda kaldıklarını ifade eden Dinçer, Eğitim Sen'in kapatılmasına gerekçe gösterilen durum ortadan kalktığı için kapatma davasının düşeceğini söyledi. "Genel kurulda verilen karar bizim istediğimiz, sevindiğimiz bir karar değil, zorunlu kaldığımız bir karardır" diye konuşan Dinçer, kongrede alınan karara ve MYK'ya gösterilen tepkileri olağan bulduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Çelik: "Abant Platformu bize yol gösterecektir"

SONRAKİ HABER

Grammer'de büyük sevinç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...