03 Temmuz 2005 21:00

Onları yaşatmak için
   mücadele edilmeli

2 Temmuz 1993'te Sivas da yitirdiğimiz yazar ve şairler çeşitli anma etkinlikleriyle anıldı. Anmalardan ilki Muhasebeciler, Mali Müşavirler Birliği Derneği (MMMBD) tarafında gerçekleştirilen Asım Bezirci'yi anma etkinliğiydi.

Paylaş
2 Temmuz 1993'te Sivas da yitirdiğimiz yazar ve şairler çeşitli anma etkinlikleriyle anıldı. Anmalardan ilki Muhasebeciler, Mali Müşavirler Birliği Derneği (MMMBD) tarafında gerçekleştirilen Asım Bezirci'yi anma etkinliğiydi. Kurtuluş'taki İSMMMO binasında yapılan anmaya Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan, Yazar İlhan Akalın ve Ressam-Müzisyen İrfan Ertel katıldı. Kendisi de hayatını muhasebecilik yaparak kazanan Asım Bezirci'nin meslekte çok çalışkan ve özverili olduğunu belirten MMMBD Genel Başkanı Süleyman Bilge, "Sivas'tan çıkan dersler bizleri daha bilinçli, daha özverili olmaya çağırıyor. Asım Bezirci muhasebeyi seven bir aydın olarak, muhasebe için güzel sözler söylemiş ve şiir yazmıştır" dedi.

Halkına bağlı aydın Hayri Erdoğan ise insanların bile bile neden yakıldığını ve sevinç çığlıklarıyla bunun nasıl izlendiğini anlamak için, 6-7 Eylül'e, Maraş olaylarına bakmak gerektiğini belirterek, nasıl bir provokasyonun yürütüldüğünün ancak böyle görüleceğini söyledi. Bunların, düzenin devamı için yapıldığının altını çizen Erdoğan, kardeşin kardeşe düşürülmesi, dinin saldırı nedeni olarak kullanılmasının, derin devletin varlığına işaret ettiğini belirtti. Erdoğan, Asım Bezirci ile nasıl tanıştığını ve Bezirci'nin çalışkanlığını anlattı. Bezirci için "Halka bağlı aydın tipinin en sorumlu, en güzel örneğidir" diyen Erdoğan, "70 yıl yaşadı ve 70'e yakın eser üretti. Bunu, halkın daha güzel ve kardeşçe yaşamasına katkı için yaptı, bir karınca gibi çalışarak ve halknın güzel günlerine olan inancıyla yaptı" dedi. Sık sık Bezirci'nin çalışkanlığını ve titizliiğini vurgulayan Erdoğan, edebiyatta nesnel-bilimsel eleştirinin ilk örneklerini de Asım Bezirci'nin verdiğini belirtti. Daha sonra söz alan Yazar İlhan Akalın ise Asım Bezirci'nin ancak mücadeleyle yaşatılacağını belirterek, "Asım Bezirci bir aydınlanmacıydı. Bu nedir, her türlü gericiliğe karşı olmaktır. Bezirci gericiliğe karşıyda ama maalesef gericiliğe kurban gitti" dedi. Etkinlik, İrfan Ertel'in ezgileri ile sona erdi.

Yangına karşı dizeler Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ise Kadıköy'deki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde Sivas Yangını'nda ölenleri şiirler ve türkülerle andı. "2 Temmuz Yan Yana" başlığıyla yapılan etkinliğe Arif Damar, Nihat Behram, Burhan Günel ve Şükrü Erbaş gibi şair ve yazarlar da katıldı. Sivas'ta yitirilen onlarca aydın için saygı duruşuyla başlayan anmada, yangın ve sorumluları lanetlenirken, en iyi anmanın mücadele olacağı vurgulandı. Etkinlikte daha sonra Arif Damar, Nihat Behram, Şükrü Erbaş, Egemen Berköz, Salih Bolat, Eren Aysan, Ömer Özgeç ve Haydar Ergülen Sivas şiirleri okudular. Behçet Aysan'dan, Metin Altıok'dan, Muhlis Akarsu'dan, Nesimi Çimen'den de şiirler okunurken, Üçada Topluluğu ve Müzisyen Nevzat Karakış da ağıtlar, Pir Sultan türküleri söylediler. Son olarak Emel İrtem ile Betül Dünder ise Metin Altıok, Behçet Aysan ve Uğur Kaynar'ın şiirlerinden yola çıkan küçük bir oyun sahnediler. Bu arada, Antalya Sanatçılar Derneği'de (ANSAN) Sivas'ta yakılarak öldürülen 37 aydını andı. Dernek binasında yapılan etkinlikte ANSAN Başkanı Cahit Çakcıl ve Vedat Sümbül şiir okurken Cesim Demir bağlama, Hürol Barakoğlu gitarla değişik ezgiler seslendirdi.

ÖNCEKİ HABER

İHD Bingöl Şubesi'ne saldırı

SONRAKİ HABER

Yılmaz Güney'in Türkçe öyküsüne
   Kürtçe jest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...