03 Temmuz 2005 21:00

Dünya Mimarlık Kongresi başladı

Binlerce mimarın bir araya geldiği ve kentlerin tartışılacağı Dünya Mimarlık Kongresi'nde İstanbul da masaya yatırılacak.

Paylaş
TMMOB Mimarlar Odası'nın ev sahipliğini yaptığı 22. Dünya Mimarlık Kongresi, Kongre Vadisi'nin açılması ile dün başladı. Dünyanın en ünlü mimarlarını buluşturan Kongre'nin açılışını Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci gerçekleştirdi. 5 gün boyunca 100'den fazla serginin açılacağı, kısa film ve belgesel gösterimleri, dans, müzik ve Türkiye'nin her yerinden el sanatları etkinliklerinin yapılacağı Kongre'de, Taksim Gezi Parkı'nda kurulacak açıkhava sineması ile İstanbullular mimarlık ve kent ile ilgili filmler seyretme imkanı bulacaklar. Yaklaşık 40 kitle örgütünün de stand ve etkinliklikleri ile katılacağı kongre daha önce NATO Vadisi olarak adlandırılan alanda gerçekleştiriliyor. Kongre Vadisi halkın girişine açık olacak. Etkinlikler Maçka Parkı'ndan Habitat Parkı'na kadar geniş bir alanda İstanbulluların katılımına sunuluyor.

Bakanlar toplanıyor Kongre'nin bugün gerçekleşecek etkinlikler kapsamında, Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda ülkelerin bayındırlık ve şehircilik bakanlarının katılacağı Üst Düzey Bakanlar Paneli'nin yanı sıra, Çağdaş İran Mimarisi, Çelik Mimaride Teknik Kavram gibi oturumlar gerçekleştirilecek. ÇEKÜL, Türkiye Akatlar Derneği, Doğa Savaşçıları Derneği ve İstanbul Çevre Konseyi'nin tanıtım etkinlikleri yapacağı kitle örgütleri etkinlikleri kapsamında ise, Şizofreni Gönüllüleri Derneği folklor gösterisi sunarken, Çevre Dostları Derneği Bakırköy gezisi düzenliyor. Habitat Parkı'nda ise İTÜ Maçka Dans Grubu gösterisi, Miss Behavin Müzik Grubu ve K-E-K Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Müzik gruplarının dinletileri izlenebilecek.




Mimarlara "barınma hakkını gözetin" çağrısı Yıkımlara Karşı Emekçi Halk İnisiyatifi, Mimarlık Kongresi'ne katılan mimarve ve şehir plancılarından barınma hakkının gözetildiği projeler beklediğini açıkladı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu önünde toplanan İnisiyatif üyeleri, kentsel dönüşüm pojesine son verilmesini talep ettiler. İnisiyatif üyesi Mehmet Leylek, kentsel dönüşüm projesi ile evlerinin yıkılmak istendiğini beliterek, kongreden halkın barınma sorununa gerçek çözümler üretilmesini istedi. Birçok gecekondu mahallesinin yıkımlarla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Leylek, yıkımlara karşı direneceklerini belirterek mimarlardan halkın hakları doğrultusunda proje geliştirmesini istedi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Telekulak geri geldi! AB'ye uyum yasaları ile sınırlanan telefon dinleme yeniden yasal hale geldi. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa ile, "acil durum" gerekçe gösterilerek MİT, polis ve jandarmaya mahkeme kararı olmaksızın tespit, dinleme ve kaydetme yetkisi verildi. Yasada dinlemeye ilişkin işlemlerin yürütüleceği tek merkez Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde kurulacak. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde dinlemeye ilişkin yazılı emrin en geç 24 saat içinde hakimin onayına sunulması, sürenin dolması ya da hakimin aksine karar vermesi halinde tedbirin kaldırılması da benimsendi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 135. maddesi kapsamında polis, jandarma ve MİT'in istediği dinlemelerin de tek merkezden yapılması kararlaştırıldı.

Yetki genişledi Yasa, polis, jandarma ve MİT'in iletişime müdahale yetkisini yeniden düzenliyor. Buna göre polis, "örgütlü suçların işlenmesinin önlenmesi" amacıyla polis; Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Daire Başkanı'nın yazılı emriyle telekomünikasyonla yapılan iletişim ve sinyal bilgilerini tespit edebilecek, dinleyebilecek ve kayda alabilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir 24 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak. Hakim kararını en geç 24 saat içinde verecek. Bu sürenin dolması veya hakim tarafından aksine karar verilmesi halinde tedbir derhal kaldırılacak. Bu halde, dinlemenin içeriğine ilişkin kayıtlar en geç 10 gün içinde yok edilecek. Yetkili ve görevli hakim, talepte bulunan kolluk biriminin bulunduğu yer itibarıyla yetkili olan ve CMK'ya göre kurulan ağır ceza mahkemesinin üyesi olacak. Kararda ve emirde, hakkında "tedbir uygulanacak" kişinin kimliği ve telefon numarası ile tedbirin türü, kapsamı ve süresi ile tedbire başvurulmasını gerektiren nedenler belirtilecek. Kararlar, en fazla üç ay için verilebilecek, bu süreler aynı usulle üçer ayı geçmeyecek şekilde en fazla üç defa uzatılabilecek. Gerekçe "terör" olunca ise, uzatma konusunda üçer aylık uzatmalarda herhangi bir sınır olmayacak. İletişime müdahale işlemleri ve CMK'nın 135. maddesi kapsamında yapılacak dinlemeler Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde kurum başkanına doğrudan bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı adıyla kurulacak tek bir merkezden yürütülecek. Bu başkanlık, bir başkan ile teknik, hukuk ve idari olmak üzere 3 uzmandan oluşacak. Başkanlıkta MİT, Emniyet ve Jandarma'dan birer temsilci bulunacak. Yeterince personel de istihdam edilecek. Telekomünikasyon İletişim Başkanı, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı'nın önerisi ile Başbakan tarafından atanacak. Dinleme faaliyetlerini yürütmekle görevlendirilen merkez, en geç 6 ay içinde kurulacak. Merkez kuruluncaya kadar, mevzuat uyarınca verilen iletişimin dinlenmesi, tespiti ve kayda alınmasına dair karar veya yazılı emirler, telekomünikasyon hizmeti veren kurum ve kuruluşlar tarafından derhal yerine getirilecek ve ilgili istihbarat kurumlarının mevcut sistemlerinin kullanılmasına devam edilecek. Yasaya aykırı dinlemelerin hukuken geçerli sayılmayacağı ve bu eylemi yapanlar hakkında TCK hükümlerine göre işlem yapılması da kanuna eklendi.

ÖNCEKİ HABER

Sınırda da barış çağrısı

SONRAKİ HABER

Beyaz'ın mezarında TAYAD'lılara saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...