03 Temmuz 2005 21:00

Tariş grevi sürüyor

Ege tarımının en önemli kuruluşlarından Tariş'e bağlı fabrikalarda grev sürüyor. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Tariş İplik Fabrikası ve Pamuk Depolama Tesisleri'nde TEKSİF, Bakım ve Yenileme'de ise Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü.

Paylaş
Ege tarımının en önemli kuruluşlarından Tariş'e bağlı fabrikalarda grev sürüyor. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Tariş İplik Fabrikası ve Pamuk Depolama Tesisleri'nde TEKSİF, Bakım ve Yenileme'de ise Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü. Aralık ayından bu yana süren sözleşme görüşmelerinde önce sıfır zam dayatan Tariş Pamuk Birliği Yönetimi, daha sonra bu rakamı yüzde 3'e çıkardı. Bunun yanı sıra sosyal haklarda da kesinti yapılmasını istedi. Bunun üzerine fabrikalarda çalışan bine yakın işçi 23 Haziran'da greve çıktı.

Kıdemli işçi tutulmuyor Tariş'e bağlı fabrikalarda çalışan işçilerin çoğunluğunu Tariş ortaklarının çocukları oluşturuyor. Babaları başta olmak üzere, köy muhtarları ve Tariş yöneticilerinin büyük baskısına rağmen greve çıkan işçiler grevi sürdürmekte kararlı olduklarını belirtiyor. Görüştüğümüz bir işçi, greve katılmaması için bir günde 46 telefon geldiğini anlattı. İşçilerin çoğunluğu genç ve birkaç kişi dışında en eski işçi 1997 yılında giriş yapmış. Dünya Bankası eliyle, "yeniden yapılandırılan" Tariş'te, kıdemli işçiler ihbar ve kıdem tazminatları Dünya Bankası tarafından karşılanarak işten atıldı. 1980'lerde 1600 dolayında işçi çalışan İplik Fabrikası'nda şu anda idari personelle birlikte 846 kişi çalışıyor. Günde, 55-60 ton arası iplik üretilen fabrikada gündüz vardiyası ile birlikte işçiler dört vardiya halinde çalışıyor.

Grev kırıcılar İplik fabrikasında, 50-60 dolayındaki grev kırıcı, sabah girişlerde ve akşam çıkışlarda işçiler tarafından protesto ediliyor. Tariş'e bağlı kooperatiflerin ve fabrikaların tüm makinelerinin bakım ve onarımının yapıldığı ve 40 işçinin çalıştığı fabrikada Tariş yönetimi, lokavt ilan etti. Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Bakım ve Yenileme Fabrikası'nda örgütlü Birleşik Metal İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, "Ücretler, bayram paraları ile ilgili teklifler geldiğinde bunları hep geriye çekme yaklaşımları oldu. Arabulucu döneminde gayri ciddi yaklaşımları sürdü. Yüzde sıfır zam gibi" dedi. Fabrikada saat ücreti 2.4 YTL, metal işkolunda ortalama ücret ise 4 YTL. Burada 2.4. Bugüne kadar sosyal haklarla biraz takviye edildi ancak esas olan temel ücrettir" dedi. "Ölümü gösterip sıtmaya razı etme politikası güdülüyor" diyen Çeltek, haklarını alıncaya kadar direneceklerini vurguladı.

Bıçak kemiğe dayandı İplik Fabrikası'nda örgütlü TEKSİF Çiğli Şube Başkanı Hüseyin Toker de 70 milyon seyyanen zam talep ettiklerini ifade ederek, "Bize önce yüzde 0, sonra da yüzde 3 zam teklif ettiler. Tariş, üreticilerin örgütü. Biz Tariş'e zarar gelmesini istemeyiz. Tariş yönetimi aldığı yanlış kararların sonucunu yaşıyor. Şimdi burada kooperatif başkanlarının, yöneticilerin, eşi dostu çocuğu var. Hepsi köylü çocuğu. Onlar bu kadar yakın oldukları halde greve çıkıldı. Bıçak kemiğe dayandı" dedi. Grevdeki işyerlerinin bağlı olduğu, Tariş Pamuk Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Ancın, gazetemize yaptığı açıklamada grevi tasvip etmediğini belirterek, "50-55 milyon talep ettiler. Biz de 20-25 milyon seyyanen zam önerdik, anlaşamadık. Yasal, hukuksal çerçevede grevin olması ne çalışanlar için ne de sendika için kâr" diye konuştu. Bakım ve Yenileme'de lokavt uyguladıklarını söyleyen Ancın, "Tamamen kapandı. Şu anda Çalışma Bakanlığı'nın verdiği elemanlar var" dedi. Ancın, fabrikada yapılan işin özel sektöre yaptırılacağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Mercedes imaj mı yeniliyor?

SONRAKİ HABER

Hükümet DB ve IMF'yi memnun etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...