03 Temmuz 2005 21:00

Gizli Irak cezaevlerinde
   akıl almaz işkenceler

ABD güdümlü Irak özel kuvvetleri, ülkenin dört bir yanındaki gizli işkence merkezlerinde insanlık suçlarına imza atıyor. Özel kuvvetlerin işkencesinde çok sayıda Iraklı can verdi.

Paylaş


ABD ve İngiltere'nin "Irak polisinin eğitimi" için gönderdiği mali yardımın, işkence ve katliam gibi suçlamalarla karşı karşıya bulunan Iraklı "özel komando birlikleri"ne gittiği bildirildi. Iraklı polis yetkilileri, polis gücünün (IPS) donatılması için yollanan mühimmat, silah ve araçların, direnişçilere karşı kirli bir savaş yürüten özel kuvvetlere aktarıldığını bildirdiler. Konuyu dün manşet yapan İngiliz Observer gazetesi, söz konusu kuvvetlerin gözaltında öldürdüğü kurbanların fotoğraflarını elde ettiklerini bildirdi. Gazete, yayınlamadığı bu fotoğraflar arasında yanarak veya boğularak öldürülmüş insanlar, kol ve bacakları kırılmış veya kesilmiş kişilerin görüntüleri bulunduğunu bildirdi.

Hayalet ağ Observer muhabirleri, araştırmalarında şu gerçeklere ulaştılar:
  • Irak çapında gizli tutuklama merkezlerinden oluşan bir "hayalet ağ" bulunuyor. Bu ağdaki merkezlere insan hakları örgütleri alınmıyor, buralarda yoğun işkence yapılıyor.
  • Sorgularda askıya alma, yakma, dayak, elektrik ve tecavüz gibi yöntemler kullanılıyor.
  • Irak İçişleri Bakanlığı binasının içinde özel işkence odaları bulunduğu iddia ediliyor.
  • Resmi ve "gayrıresmi" işkence merkezleri arasında koordinasyon bulunuyor, Irak polisi zaman zaman yargısız infazlara başvuruyor.

    Bir din adamının ölümü Observer, Hasan el Niami adlı Iraklının başından geçenlere de yer verdi. Bağdat'ın Ademiye mahallesinde imam olan El Niami, Sünni din adamlarının bir araya geldiği Müslüman Din Adamları Birliği'nin de yöneticisiydi. Observer muhabiri Peter Beaumont, kendisiyle geçen yıl bir söyleşi yapmıştı. Beaumont, şöyle devam etti: "Bir ay kadar önce, paramiliter polis komandoları, onu Bağdat'ın kuzeyinde tutukladı. Televizyonda 'üst düzey bir terörist komutanın yakalandığı' haberi verildi. Bu haberden 12 saat sonra, cesedi morga ulaşmıştı." Hasan el Niami, gözaltında 24 saat içinde öldürülmüştü. Morg görüntülerinde, ellerine takılmış kelepçelerden tavana asıldığı, göğsünde sigara söndürüldüğü, kabloya benzer bir şeyle ağır biçimde dövüldüğü, burnunun ve bir kolunun kırıldığı, matkap benzeri bir nesneyle dizinin parçalandığı anlaşılıyordu. Ancak Iraklı din adamını öldüren bunlar değil, yakın mesafeden göğsüne isabet eden kurşun oldu. Bu ölümcül ateşten sonra, başına iki el daha ateş edildi.

    Londra 'rahatsız' İngiltere Savunma Bakanlığı; Irak güvenlik güçlerinin donatılması için 27 milyon sterlinlik ekipman gönderildiğini doğruladı. Bu "hediye"nin yanı sıra, Irak polisine 20 milyon sterlin daha verildi. Dışişleri Bakanlığı ise, bu paranın işkenceci-terörist birlikleri beslediği suçlamasının "çok ciddi" olduğunu belirterek, "endişeli" olduklarını öne sürdü. Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü de, işkence meselesini Bağdat ve Basra'daki Iraklı yetkililerle görüşmelerde "gündeme getirdiklerini" belirtti.

  • ÖNCEKİ HABER

    Karpuz tarlada kalınca

    SONRAKİ HABER

    Can güvenliği için işbıraktılar

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...