01 Temmuz 2005 21:00

Seydişehir'den genel grev çağrısı

Ankara Şubeler Platformu ve Petrol-İş üyesi Kırıkkale ve Aliağa TÜPRAŞ işçileri, Seydişehir işçisini ziyaret etti.

Paylaş
Ankara Şubeler Platformu ve Petrol-İş üyesi Kırıkkale ve Aliağa TÜPRAŞ işçileri, Seydişehir işçisini ziyaret etti. İşçiler ziyaretçilerini coşkuyla karşılarken, Çelik-İş Şube Başkanı Muharrem Oğuz sendikalara "Şimdi genel greve gitmeyeceksiniz de ne zaman gideceksiniz" diye seslendi. Sendikacıların birlik mesajları işçilerin genel grev sloganlarıyla karşılandı. Ziyaretten bir saat önce çocukları ve eşleriyle sendika binasında toplanmaya başlayan Seydişehir işçileri, bekleyişleri sırasında "Amerikan imamı kaça sattın vatanı", "Seydişehir Ce-Ka'ya mezar olacak", "Baraka yapmayan fabrika satamaz", "Hükümet istifa Tayyip Yüce Divan'a" sloganları attılar.

Birlik mesajları Ziyaret sırasında işçilere seslenen Petrol-İş Kırıkkale Şube Başkanı Recep Sefer, Başbakan'ın "kimsesizlerin dostuyum" diyerek iktidara geldiğini hatırlatan Sefer, "Kimin dostu olduğunu herkes biliyor" diye konuştu. Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ise TÜPRAŞ, Erdemir, Telekom için sendikaların ortak mücadele kararı aldığını, haber işkolunda tüm sendikaların ortak hareket etme kararı aldığını, Ankara'da emeğe yönelik saldırılara karşı sendikaların Ankara Şubeler Platformu'nu oluşturduğunu anlattı. Özgen, "Şimdi yapılması gereken Seydişehir'de yakılan ateşin Anadolu'da yanan ateşle birleştirilmesidir" dedi.

'Mücadeleniz mücadelemizdir' ESM Genel Başkanı Kemal Bulut da "Buraya destek vermeye gelmedik, sizin mücadeleniz bizim mücadelemizdir demeye geldik" diye konuştu. Seydişehir halkının eylem alanında olduğunu, IMF'nin meclisinin ise batık bankalar için içtüzük değiştirdiğini söyleyen KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise hükümetin kaynak yok dediğini ancak batık bankalara 47 milyar dolar gittiğini hatırlattı. Çelik-İş Seydişehir Şube Başkanı Muharrem Oğuz da "Bu sesi Ankara'nın duyma ihtimali yok. Asıl duyması gereken işçinin sesine kulak tıkayan işçi örgütleridir. Duymazlarsa duyuracağız" dedi. İşçiler, Oğuz'un sendikalara seslenerek "Şimdi genel greve gitmeyeceksiniz de ne zaman gideceksiniz" şeklindeki sözlerine ise "Sendikalar elele genel greve" sloganı ile yanıt verdi.

Aliağa'dan geldiler Eylem alanına daha sonra gelen "Her yer Seydişehir her yer direniş" pankartı ile gelen Aliağa TÜPRAŞ işçileri de coşkuyla karşılandı. İşçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, özelleştirmeye karşı yapılması gereken tek şeyin, birlikte eylem olduğunu vurguladı. Doğangül, Seydişehir işçisinin kendi arasındaki birliğin yetmeyeceğini, bu birlik ve coşkunun başka yerlere de taşınması gerektiğini söyledi.


İzmir'de de dayanışma eylemi Emeğin Partisi Bornova İlçe Örgütü, Seydişehir Alüminyum işçilerine destek kartları ve İzmir halkından topladıkları imzaları gönderdi. Bornova Postanesi önünde açıklama yapan İlçe Başkanı Sevgi Ersan, "SEKA işçilerinin başlatmış olduğu direniş işçi sınıfının mücadelesine örnek olmuştur. Seydişehir Eti Alüminyum işçileri de mücadelesiyle sınıf kardeşlerine örnek oldu" dedi. Bu mücadelenin sadece ekmek değil bağımsızlık mücadelesi olduğunu söyleyen Ersan, Seydişehir'le dayanışmayı sonuna kadar sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.


Taşeron gelemedi Telekom çalışanları, İstanbul'daki müdürlükleri taşerona karşı eylem alanına çevirdi. Taşeronun çalışmaya başlayacağı Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa ve Pendik'te işbırakan işçi ve memurlara, diğer müdürlüklerde çalışan işçiler de iki saat işbırakarak ve müdürlükler önünde eylem yaparak destek verdi. Büyükçekmece Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan Haber-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu'nun 4 Temmuz'da ise ülke genelinde işbırakma eylemi yapacaklarını belirterek "Buradan Erdemir, Seydişehir, Petkim, TÜPRAŞ, THY ve madenlerdeki işçilere sesleniyoruz. Gelin siz de o gün eylem yapın ve birlik hayat bulsun" diye konuştu. Dokuyucu Pendik Telekom Müdürlüğü işçileri ise saat 07.00'dan itibaren müdürlük önündeki yolu trafiğe kapatarak taşeron firmanın gelmesini bekledi. Gaziosmanpaşa Telekom Müdürlüğü'nde de tam gün işbırakan Telekom işçileri, müdürlük ö nünde nöbet tuttu. Taşeron firma ise müdürlüğe gelmedi. GOP'taki eyleme Bayrampaşa Müdürlüğü'nde çalışan işçi ve memurlar da işbırakarak katıldılar.

ÖNCEKİ HABER

Komisyonu kovaladılar

SONRAKİ HABER

THY çözüme yanaşmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...