30 Haziran 2005 21:00

IRAK'TAN VAHŞET GÖRÜNTÜLERİ

Irak'ta ABD askerlerinin öldürdükleri Iraklı çocukların yanlarına silah ve el bombası koyarak fotoğraflarını çektikleri ortaya çıktı. Böylece çocuklar, kayıtlara 'çatışmada vurulan direnişçiler' olarak geçirildi.

Paylaş
Bağdat'ta bulunan Ebu Garib cezaevinde işkenceyi fotoğraflayan ABD askerlerinin bir başka vahşeti daha fotoğraflarla ortaya çıkarıldı. "Cryptome" adlı internet sitesinde ABD askerlerinin öldürdükleri, yaraladıkları veya tutukladıkları Iraklıların yanlarına silah koyarak fotoğraflarını çektikleri açıklandı. Silahlı ve silahsız halde fotoğrafları çekilen Iraklıların neredeyse çocuk yaşta olmaları dikkat çekti. 22 Ekim 2004 tarihinde Buhriz'de çekilen 16 fotoğrafta ölü veya tutuklu Iraklılar bulunuyor. Aynı tarihte çekilen 7 fotoğraf, diğerlerinin neredeyse aynısı. Bu ikinci grup fotoğraflarda cesetlerin ya da tutukluların yanına el bombaları ve roketatarlar konulduğu görülüyor.

Hersh kullanmadı Fotoğrafların daha önce Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'e gönderildiği ancak Hersh'in söz konusu fotoğrafları, elde yeterli kanıt olmadığı fikrine vararak yayınlamadığı bildirildi. Hersh, fotoğraflar hakkında "Genç çocuklar, sanırım 13-15 yaşlarındalar. Görüyorsunuz askerler yanlarına RPG'leri koyuyorlar. Ve buna direnişçi avı diyorlar" yorumunu yaptı, ancak daha fazla kanıt gerektiğini söyledi. Irak'taki bir ABD'li tarafından kendisine gönderilen fotoğrafları internet sitesinde yayınlayan Mark Kraft'a gönderilen fotoğraflardaki çocuklardan sağ kalanların Ebu Garib gibi cezaevlerinde tutuldukları tahmin ediliyor. Mark Kraft, "Bana göre bu olay karmaşanın, belirsizliğin göstergesi. Amerikan askerlerinin gerçekleri böyle saptırmaya çalıştığı bir yerde herkes potansiyel direnişçidir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Biçerciler yolda kaldı

SONRAKİ HABER

Avustralya hükümetine karşı
   büyük işçi eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...